4 soluţii pentru a te bucura de răcoare vara, fără aer condiţionat

Verile toride au început să își facă din ce în ce mai mult simțită prezența chiar și în țara noastră, iar nevoia de a beneficia de un climat potrivit este mai mult decât evidentă. Dacă vrei să te bucuri de veri răcoroase în casa ta, însă fără a fi nevoit să apelezi la un aparat de aer condiționat, atunci ar trebui să știi că există soluții să păstrezi răcoarea la interior. Iată câteva dintre aceste idei, dar și felul în care le poți implementa. 

Izolează termic locuința

Pentru multe persoane ideea de izolare termică a locuinței are în vedere doar caracteristica de păstrare a căldurii în timpul iernii. Ar trebui să știi însă că izolarea termică a locuinței funcționează atât în direcția remedierii problemei conductivității termice, cât și în ceea ce privește asigurarea unui climat potrivit indiferent de anotimp. Astfel, folosind spre exemplu vata bazaltica de calitate de la MatHaus te vei putea bucura de răcoare în timpul verii, dar și de căldură în timpul iernii, deoarece materialul este perfect pentru a ține căldura verii la distanță.

Principiul este simplu: datorită densității pe care o are vata minerală ea reține căldura la nivelul suprafeței de contact, dar fără a-i permite acesteia să intre, respectiv să iasă. Cu alte cuvinte, izolarea cu vată bazaltică funcționează ca o barieră care nu permite schimburi termice su suprafețele izolate. Spre deosebire de alte materiale de izolare vata bazaltică are un coeficient de conductivitate termică foarte mic, iar acest lucru îi asigură prima poziție în topul materialelor de izolare care îți vor permite să te bucuri de răcoare pe timpul verii, chiar și fără a apela la aparatul de aer condiționat.

Instalează ferestre cu deschidere cât mai amplă

Asigurând circulația aerului la nivelul locuinței vei putea să te bucuri de răcoare vara, deoarece vei putea aerisi. De preferat este să optezi pentru tâmplărie de calitate, care să etanșeze corect, astfel încât aceasta să te poată ajuta și pe parcursul iernii, izolând foarte bine spațiile.

Pentru a te bucura de răcoare vara ar trebui să iei în calcul și orientarea locuinței tale. Astfel, dacă soarele răsare în fața ferestrelor tale, ia în calcul aerisirea la primele ore ale dimineții, pentru a nu permite căldurii să se acumuleze în locuința ta. 

Folosește ventilatoare pentru răcorire locală

Ventilatoarele funcționează pe un principiu diferit față de aparatele de aer condiționat și anume pe mișcarea rotativă a unor palete pe un ax, care generează un flux de aer rece la contactul de frecare dintre palete și aer. Aparatele de aer condiționat au un moto care are capacitatea de a răci aerul, iar de aici vine și diferența dintre cele două tipuri de produse. Totuși, ventilatoarele rămân o soluție optimă pentru a obține un plus de răcoare, mai ales dacă iei în calcul și varianta izolării, despre care am discutat anterior. 

Ventilatoarele sunt încă consumatoare de curent, iar efectul de răcorire este doar temporar și limitat spațial de locul în care este amplasat ventilatorul. Din acest motiv ventilatoarele pot rămâne o soluție, însă una care duce beneficii doar pe termen scurt.

Umbrește ferestrele

Dacă vrei o soluție prin care suprafața vitrată să nu mai lase căldura să intre în casă, atunci poți folosi mai multe tipuri de produse care pot fi folosite ca paravan. Perdelele, draperiile sau storurile reprezintă soluții foarte bune de umbrire, iar o soluție extremă pe care o adoptă din ce în ce mai multe persoane este aceea de a monta folie de aluminiu pe ferestre. Aceasta are proprietatea de bloca razele solare și de a menține mediul interior răcoros, indiferent de temperaturile de afară. 

Cu siguranță dintre toate aceste metode izolarea este cheia care practic îți va asigura reușita în ceea ce privește păstrarea temperaturilor mai scăzute vara în casa ta. Plecând de la izolare, fiecare altă soluție în parte îți poate aduce beneficii reale, însă montarea izolației trebuie să fie primul pas dacă îți dorești să beneficiezi de o casă cu adevărat răcoroasă. 

Articolul Anterior

5 beneficii nebănuite ale activităţilor casnice

Articolul Urmator

Cadouri speciale pe care le poți cumpăra chiar dacă ai un buget redus

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *