Într-o lume în care ideea de a-ți cumpăra apartamentul propriu pare aberantă pentru majoritatea societății, chiria reprezintă o soluție fiabilă pentru a fi independent. Totuși, unele apartamente oferite în chirie pot lăsa de dorit, ceea ce afecteaza grav viața și bunăstarea chiriașului. Tu știi cum îți dai seama dacă o chirie e bună?
Iată 5 semne după care să te ghidezi!
1. Raport calitate-preț
Fiecare om are preferințele proprii și diverse grade de confort, însă un mod obiectiv prin care să îți dai seama dacă prețul chiriei este unul corect este să investighezi piața. Calculează dacă prețul se potrivește pentru dimensiunea apartamentului, dar luând în considerare și cartierul în care este situat. Bineînțeles, dacă chiria se află într-un bloc rezidențial și are acces la diverse facilități, atunci va fi mai scumpă decât într-un bloc vechi de pe aceeași stradă.
2. Mobilă
Mobila este un factor subiectiv, însă, în funcție de prețul chiriei, îți poți da seama dacă merită să stai acolo sau nu. O mobilă veche, rămasă de la bunicii proprietarului nu va renta o chirie pusă la suprapreț. De asemenea, mobila din spațiul închiriat poate dezvălui multe despre felul în care proprietarul își tratează chiriașii – cu respect, sau cu gândul la bani, fără pic de interes pentru bunăstarea altor oameni.
3. Tipul de încălzire
Cele mai citite articole
Când alegi o chirie, trebuie să te gândești mereu și la utilitățile care vin odată cu ea. Astfel, documentează- te legat de costurile consumului acelei chirii înainte de a te muta. Tipul de încălzire este extrem de important, întrucât trebuie să știi că nu vei avea probleme pe timp de iarnă nici din punct de vedere al confortului, dar nici financiar. Spre exemplu, încălzirea electrică în pardoseală de la Magnetcenter demonstrează că proprietarului îi pasă de chiriași, deoarece a investit într-un sistem eficient, prin care aceștia economisesc enorm la facturi. O astfel de caracteristică este din ce în ce mai întâlnită în spațiul imobiliar, fiind extrem de utilă și profitabilă.
4. Contactul cu proprietarul
Pe lângă apartament în sine, este importantă și relația cu proprietarul acestuia. Astfel, probabil nu dorești să primești vizite neanunțate de la acesta, fiind necesar să pui o limită în relația cu el. De asemenea, trebuie stabilit de la început modul în care îi vei plăti chiria: cash/transfer bancar, în lei/în euro, precum și ziua lunii în care se va face plata.
5. Facilități
Ultimul semn că stai într-o chirie bună este faptul că ai acces la anumite facilități. Spre exemplu, locul de parcare, căci toată lumea știe cât de dificil este să cauți un loc în care să îți parchezi mașina la anumite perioade din zi. De asemenea, unele chirii din blocuri noi oferă acces la sală, la piscină, la terenuri de sport etc. O alta caracteristică de dorit este securitatea, existând blocuri cu barieră sau chiar cu pază la intrare. Aceste facilități nu sunt obligatorii pentru un trai decent, însă pot crește calitatea vieții personale pentru un chiriaș.
Astfel, dacă îți cauți o chirie sau stai deja în chirie și vrei să știi cum reperezi cele mai bune anunțuri de pe piață, ghidul de mai sus îți va fi de mare ajutor. Bineînțeles, bugetul și nevoile personale diferă de la om la om, dar unele condiții pentru o viață decentă trebuie îndeplinite de către proprietarii de chirii. Dacă chiria ta îndeplinește toate criteriile de mai sus, ești norocos să trăiești într-un apartament ideal.
Sursa foto: pexels.com