Bolile cardiovasculare se numără printre cele mai des întâlnite afecțiuni care ne pun viața în pericol. Stresul, stilul de viață dezechilibrat și anumite predispoziții genetice sunt factorii de risc care pot duce la apariția acestor probleme de sănătate. De multe ori, boala poate fi ținută sub control prin simpla administrare a unor medicamente speciale și prin schimbarea dietei.
Alteori însă, problema este atât de gravă încât este nevoie de intervenții mai complexe. Din fericire, medicina a evoluat și acum există multe tratamente moderne care sunt eficiente și minim invazive, astfel încât deseori nu mai este necesară operația pe cord deschis, care, în trecut, era singura soluție posibilă.
Iată care sunt aceste proceduri, pe care le poate recomanda medicul cardiolog, în funcție de cazul fiecărui pacient în parte.
Angioplastia cu stent
Procedura presupune introducerea unor catetere (mici tuburi subțiri) prin vasele de sânge, până la nivelul arterelor din zona inimii. Sub anestezie locală, medicul inserează aceste catetere printr-o mică înțepătură efectuată de obicei în braț. Când cateterul ajunge la inimă, medicul va injecta o substanță de contrast, care îl ajută să vadă dacă arterele sunt blocate sau îngustate în anumite zone.
Dacă observă un blocaj, va introduce un balonaș care se va umfla și va menține artera deschisă, pentru a permite circulația normală a sângelui. O altă variantă este introducerea unui mic stent metalic, care are același scop. Întreaga procedura durează 1-3 ore.
Implantarea unui defibrilator sau stimulator cardiac
Cele mai citite articole
O altă procedură modernă este implantarea unui mic dispozitiv care poate regla ritmul cardiac. Poate fi un stimulator cardiac, util în caz de bradicardie (ritm cardiac prea lent) sau un defibrilator (în caz de ritm cardiac prea rapid sau haotic). Aceste mici dispozitive, care se montează sub piele și se conectează la inimă prin electrozi, monitorizează constant pulsul și aplică mici șocuri electrice pentru a regla ritmul cardiac, atunci când este nevoie.
Există mai multe tipuri de stimulatoare cardiace (numite și pacemakere): unicamerale (există o singură sondă de stimulare, care acționează la nivelul unei camere a inimii – în atriu sau în ventriculul drept) sau bicamerale (sondele sunt fixate și în atriu și în ventricul). Intervenția pentru implantare se realizează cu anestezie locală și durează cel mult 2 ore.
Rotablația coronariană
Rotablația este o procedură prin care pot fi lărgite arterele coronariene blocate de plăci de aterom calcificate. Cu ajutorul unui dispozitiv special, care se introduce până la nivelul arterei blocate, medicul va dezintegra calciul format pe pereții vasului de sânge și astfel circulația va reveni la normal.
Procedura este indicată atunci când blocajul nu se poate îndepărta prin angioplastie cu balon sau cu stent, situație care apare atunci când placa de aterom este calcificată. După rotablație, este necesară de obicei introducerea unui stent sau balon, pentru a menține artera lărgită. Întreaga procedură durează cel mult o oră.
Prin urmare, noile proceduri minim invazive sunt mult mai ușor de suportat de către pacient și presupun riscuri mai mici. De aceea, este indicat să cerem sfatul unui medic cardiolog, dacă suferim de boli cardiovasculare, pentru a ne recomanda cea mai potrivită metodă de tratament.