BIOCOMP este companie ieșeană de prim ordin, lider de piaţă în materie de producere de dispozitive de dezinfecţie cu lumină ultravioletă.
Cu siguranță acum, în vreme cruntă de pandemie ai răscolit internetul în căutarea unui dezinfectant. La ce te-ai oprit: la un antiseptic simplu sau vrei ceva mai complex? Poate o lampă UV?
Un astfel de dispozitiv UV este sursa unor nesfârșite controverse, deoarece în țara noastră au intrat în 2020 tot soiul de aparate dubioase de proveniență asiatică. Ele promiteau nu numai că ne vor scăpa de microbi clasicii, ci și că vor distruge definitiv chiar și sperietoarea mondială a momentului: noul coronavirus.
Radiațiile ultraviolete sunt de trei tipuri principale, dar trebuie să știm din start că doar unul este eficient în lupta cu germenii patogeni, mai exact UV-C. Această clasă de radiații ultraviolete funcționează cel mai bine împotriva bacteriilor și virușilor, dezinfectând perfect tot felul de suprafețe: birouri, spitale, locuințe, interioare de mașini și multe altele.
UV-C reprezintă acele radiații cu lungimi de undă ultraviolete cuprinse între 200 și 280 nanometri (nm). Cel mai adesea, lămpile germicide UV au o lungime de undă de 254 nm.
Poate lumina ultravioletă să omoare coronavirusul?
Poate. Dar o face indirect. Oamenii de știință au raportat acest lucru în aprilie 2020. Radiația UV-C dăunează structurii virusului, astfel încât acesta să nu se mai poată reproduce și implicit infecta oamenii. Prin urmare, lumina ultravioletă este încă considerată cea mai eficientă metodă de dezinfecție ecologică.
Acest lucru este diferit radical de efectul oferit de gelul de alcool și săpun, care distruge doar stratul exterior al agenților infecțioși.
Cu toate acestea, în timp ce aceste lămpi pot fi utilizate pentru dezinfectarea spațiilor libere, expunerea directă la lămpile UV germicide convenționale în spațiile publice ocupate nu este posibilă, deoarece expunerea directă la aceste lungimi de undă a lămpii germicide poate fi un pericol pentru sănătate, atât pentru piele, cât și pentru ochi.
Cele mai citite articole
Razele UV-C se găsesc în lămpile germicide și în unele arcuri de sudură, dar nu și în lumina soarelui de pe suprafața pământului. Cu toate acestea, modul de utilizare pentru a fi eficient trebuie să urmeze standardele testate pe scară largă de comunitatea științifică.
Există o lampă UV care poate funcționa în prezența oamenilor. Care?
Radiațiile UV-C nu rămân în mediu după utilizare.
Radiația UV-C este emisă numai în timp ce procesul este în funcțiune. Odată ce sursa a încetat, nu există o permanență a radiațiilor în mediu, spre deosebire de ozon. În acest fel, radiațiile UV-C nu dăunează ocupanților, echipamentelor sau mobilierului atunci când sunt utilizate corect.
Oamenii de știință au descoperit că există un interval de lungimi de undă (220 – 230 nm), în care o persoană poate fi în apropiere, iar dezinfectarea este la fel cu standardul de 254 nm. Fără nicio glumă, s-au găsit 20 de voluntari care s-au lăsat iradiați cu lumină ultravioletă cu o lungime de undă de 222 nm și nimeni nu s-a dovedit a avea eritem (roșeață a pielii cauzată de fluxul de sânge către capilare).
Mai clar spus: acele dispozitive care generează o astfel de lumină ultravioletă dezinfectează suprafețele și aerul fără riscuri pentru oameni. Problema este că nu există astfel de lămpi în comerț. Dar se va începe cu siguranță fabricarea lor în viitorul apropiat.
Spre deosebire de unele produse, cu un dispozitiv ce emite radiații ultraviolete de tip C nu există nicio șansă ca un microorganism să creeze rezistență și să supraviețuiască contactului cu luminile ultraviolete.
Acest lucru se datorează faptului că energia conținută în lungimea de undă a fasciculului este absorbită de ADN și ARN-ul microorganismelor, distrugându-le structura și inactivând celulele vii, f(viruși, bacterii, drojdii și ciuperci) în doar câteva secunde. Dacă intensitatea iradierii este suficient de mare, dezinfectarea UV-C este o metodă fiabilă și ecologică, deoarece nu este necesară adăugarea de substanțe chimice. În plus, microorganismele nu pot dezvolta rezistență la radiațiile UV-C.
Vrei și tu o lampă UV-C bună? O poți lua de la Biocomp!