Când ne gândim la alimentația unui animal de companie, trebuie să realizăm, în primul rând, că nevoile sale nutriționale diferă mult de ale noastre. Tendința de a hrăni pisica sau câinele cu resturi de la masa noastră încă există, deși se vorbește de mult despre efectele negative ale acestui obicei. În cazul câinilor dieta trebuie să respecte și specificul rasei, dar și vârstei. Fiecare etapă a vieții câinelui impune un anumit regim caloric și nutritiv, astfel încât dezvoltarea și sănătatea sa fie la cote optime. De când este pui și până la bătrânețe, trebuie să îi asigurăm hrana potrivită, iar pentru acest lucru este necesar să cunoaștem care sunt nevoile nutriționale specifice fiecărei vârste.
Căței nou-născuți
În primele săptămâni de viață, hrana cățeilor constă în laptele mamei. Totuși, dacă aceasta este bolnavă sau cățeii sunt orfani, este nevoie de un lapte înlocuitor special conceput. Veterinarul îți poate oferi cele mai bune recomandări despre laptele pentru câini din comerț și despre cum trebuie să hrănești micii prieteni blănoși. După o vreme ei vor deveni capabili să digere și alimente solide. Înțărcarea începe la vârsta de aproximativ 3-4 săptămâni și se realizează treptat. Îndepărtează mama când puii vor să mănânce și oferă-le acestora mâncare specială. Ai răbdare cu ei, încurajează-i, dar nu-i forța.
Căței mai mari
Odată ce puii nu mai sug de la mama lor sau nu mai consumă lapte cumpărat, trebuie să le oferi o alimentație care să sprijine dezvoltarea lor. Cățeii consumă multă energie, așa că au nevoie de hrană bogată în proteine. grăsime și carbohidrați, dar și de minerale pentru dezvoltarea dentiției și a oaselor. Pentru că se joacă mult și cresc, cățeii au nevoie de 3-4 mese pe zi. Pe măsură ce se dezvoltă, poți reduce numărul de mese la 2 pe zi. La început se vor juca mai mult decât vor mânca, dar pe parcurs se vor obișnui cu gustul și vor înfuleca tot.
Câini adulți
Cele mai citite articole
Majoritatea câinilor ating vârsta adultă la 1 an, așa că este bine să fii pregătit pentru trecerea de la statutul de cățel la câine. Alimentația unui câine adult se bazează pe mărime și nivelul de activitate fizică. Un câine mic ca bișonul nu trebuie să mănânce cât un câine de talie medie, iar unul mare, ca ciobănescul mioritic, de exemplu, are nevoie de o porție mare de hrană. Unele rase sunt mai energice, altele mai leneșe, dar câtă mâncare îi oferi depinde și de cât de mult îl scoți la plimbare sau la joacă. Informează-te în legătură cu rasa din care face parte câinele tău și cere sfatul veterinarului.
Câini de peste 7 ani
Mulți proprietari de câini ignoră perioada de maturitate, care se înscrie între 7 și 12 ani, de obicei. Câinele este tot adult, dar nevoile lui nutriționale se schimbă. Chiar dacă încă se joacă și aleargă, mișcările lui încep să încetinească și episoadele de activitate intensă se reduc. De aceea, are nevoie de hrană care să contribuie la sănătatea inimii, a oaselor și mușchilor, astfel încât îmbătrânirea să nu se instaleze devreme.
Seniori
În funcție de rasă și îngrijire, îmbătrânirea apare la câini la vârsta de 11-13 ani. Câinii mari îmbătrânesc mai repede, din cauza stresului pe care masivitatea corpului îl induce organismului. Schimbările metabolice și imunologice duc la o reducere a nevoii de calorii. În plus, acum apar probleme dentare, așa că este bine să alegi o hrană umedă pentru câini, pentru că grăunțele tari devin greu de mestecat.
Câinele nu este doar un prieten de nădejde, ci un membru al familiei, care merită cea mai bună îngrijire și atenție constantă. Hrănește-ți câinele în acord cu necesitățile impuse de vârstă și bucură-te de timpul petrecut cu el.