Rolul arhitecților în proiectele de construcții

Arhitecții sunt responsabili de proiectarea și planificarea proiectelor și sunt, de asemenea, responsabili de aspectul vizual al clădirilor și structurilor. Pot oferi servicii de proiectare arhitecturala la cele mai înalte standarde, realizând numeroase proiecte pe o largă gamă de tipologii.

Arhitecții lucrează mână în mână cu alți profesioniști, cum ar fi inginerii în construcţii, pentru a livra proiecte calificate. Ei au mai multe responsabilități în toate etapele unui proiect, de la proiecte inițiale și întâlniri, până la inaugurarea unei clădiri. Arhitecții sunt numiți de client și au datoria de a colecta toate informațiile și ideile necesare pentru a crea un spațiu funcțional care să răspundă nevoilor clientului, respectând în același timp toate standardele legale.

  • Rolul arhitecților în construcții

Arhitecții nu sunt implicați doar în faza de proiectare a clădirii. Rolul lor este important în fiecare etapă a unui proiect, iar acest articol rezumă responsabilitățile lor. 

Arhitecții pot contribui, de asemenea, la îmbunătățirea eficienței energetice, prin proiectarea clădirilor care maximizează iluminatul și ventilația naturală, reducând în același timp nevoile de încălzire și răcire.

  • Discuția proiectului

Un arhitect este angajat de un client pentru a crea un design detaliat al unui concept sau idee pe care un acesta dorește să-l aducă la viață. Întâlniri și discuții cu diferiți membri ai echipei și profesioniști în inginerie au loc înainte de aprobarea proiectului. Unele subiecte care trebuie discutate în timpul acestor întâlniri sunt: 

  • cerințele clienților; 
  • bugetul alocat; 
  • caracteristicile amplasamentului; 
  • siguranța și reglementările locale de planificare.
  • Documentație și schițe

Cele mai citite articole

Arhitecții sunt responsabili pentru crearea de desene detaliate și testarea fezabilității proiectului. În această etapă, au loc mai multe revizuiri și redesenări pentru a încorpora modificări bazate pe nevoile clienților, buget și reglementări.

Planurile finale îi ghidează pe constructori să livreze structura dorită și aceasta include planuri pentru toate sistemele structurale, mecanice și electrice. Alte documente tehnice care trebuie create împreună cu planurile sunt instrucțiunile de proiectare și specificațiile tehnice pentru antreprenori. În urma proiectării finale vine propunerea de contract, care permite crearea estimărilor de cost și a calendarului proiectului.

  • Estimarea costurilor

Estimarea costurilor în diferite etape ale proiectului permite un control mai bun asupra bugetului. Arhitecții vizualizează întreaga structură a clădirii, aducând desene și idei creative în industria construcțiilor, dar acestea necesită și un proiect structural subiacent și instalații MEP.

  • Contracte

Arhitecții pot ajuta în timpul fazei de negociere a contractului și pot sugera și alege contractanții pentru diferite activități. Odată primite toate ofertele, arhitectul realizează rapoarte de analiză, iar rezultatele sunt comparate cu așteptările și bugetul clientului.

  • Etapa de construcție

Odată ce începe construcția, arhitectul va efectua vizite și ședințe pe șantier, negocieri de contracte, gestionarea și rezolvarea oricăror probleme care pot apărea. O parte din documentația care are loc în timpul fazelor de construcție, precum DTOE  va necesita semnarea și aprobarea arhitectului.

Lucrând împreună, arhitecții și inginerii civili pot găsi modalități inovatoare de a satisface viziunea și cerințele clientului. O bună relație de lucru între cele două profesii garantează un proiect de succes.

Cele mai citite articole

Share your love