Ce este adiția de os și când ai nevoie de ea?

Cel mai probabil, ai auzit de multe ori despre implanturile dentare, însă adiția de os este un concept mai puțin cunoscut, deși, de multe ori, implanturile dentare și adiția de os merg mână în mână în domeniul stomatologiei. Iată câteva lucruri esențiale pe care ar trebui să le cunoști despre acest tratament, precum și despre situațiile în care poți avea nevoie de ea.

Ce este adiția de os?

În ciuda denumirii foarte sofisticate, adiția de os este o procedură de care nu ar trebui să te temi. Este o rutină dentară obișnuită, nedureroasă și previzibilă, o procedură chirurgicală de reparare sau reconstrucție a oaselor prin transplantul de țesut osos. Printr-un astfel de transplant de țesut osos sănătos, medicii specialiști chirurgi pot recrea oasele și țesuturile de susținere care lipsesc. Adiția de os implică un proces care durează câteva luni, pentru a permite formarea unui os nou, cu celule osoase noi. Altfel spus, scopul acestui tratament special este stimularea celulelor proprii din organism, pentru reconstrucția de masă osoasă.

În prezent, stomatologii recomandă frecvent această soluție de adiție de os, în special în următoarele situații.

Implant dentar

Cele mai citite articole

Medicul stomatolog poate recomanda adiția de os atunci când osul necesar pentru un implant dentar nu este viabil pe termen lung. Un implant dentar mic, de 3 mm, trebuie să fie înconjurat de cel puțin 2 mm de os, ceea ce înseamnă că lățimea optimă a osului trebuie să fie de cel puțin 7 mm.

În funcție de diagnostic și situația concretă, stomatologul poate folosi doar o grefă mică și poate combina procedura de adiție os cu operația de implant dentar, cu scopul de a crea mai puțin disconfort pentru pacient.

Afecțiuni parodontale

Când osul se retrage, de multe ori apar așa numitele pungi parodontale. Acestea au aspectul unor buzunare care se pot umple cu bacterii și tartru, ce duc, în final, la gingie inflamată și la apariția bolilor parodontale. În acest caz, medicul specialist va curăța pungile, iar apoi va regenera țesutul printr-o procedură specială, ce are ca scop refacerea osului. În plus, în urma procedurii, pungile parodontale se vor reduce ca dimensiune.

În concluzie, adiția de os este necesară atunci când pacientul dorește să salveze un dinte, are nevoie de un implant dentar sau suferă de o boală parodontală avansată și riscă să-și piardă dinții complet. Adiția de os este o soluție foarte bună în aceste cazuri, cu rezultate eficiente pe termen lung și cu o rată mare de succes, mai ales atunci când este realizată de specialiști cu experiență, care folosesc aparatură avansată și biomateriale de calitate. 

Cele mai citite articole

Share your love