Utilajele de șantier sunt diferite și îndeplinesc roluri diverse în peisajul construirii clădirilor. Adesea, unele pot realiza operațiuni similare altora, iar din acest motiv alegerea devine dificilă. Discutăm, așadar, despre diferențele dintre autogredere și excavatoare, pentru a vedea care dintre utilaje ne sunt utile pe anumite categorii de lucrări.
Ce sunt autogrederele?
Autogrederele sunt utilaje de șantier folosite în cea mai mare parte pentru lucrări la nivelul solului. Lucrările de îndepărtare a straturilor vegetale, nivelarea terenului pentru construirea de clădiri sau drumuri, profilări, scarificări sau săpături. De asemenea, aceste utilaje pot fi folosite chiar și în cazul rambleurilor, așa că dacă obții o ofertă bună de autogredere de vanzare nu ar trebui să eziți în ceea ce privește achiziția lor.
La ce folosesc autogrederele?
Autogrederele sunt foarte eficiente datorită lamei centrale cu care sunt dotate, lamă care este deosebit de utilă în cazul realizării taluzurilor sau al operațiunilor de săpare a șanțurilor. Autogrederele pot fi echipate și cu elemente auxiliare suplimentare:
- lame dințate, care se folosesc pentru scarificarea terenului;
- lame frontale, excelente pentru deszăpeziri sau lucrări de curățare la nivelul terenului.
Astfel, autogrederele devin elemente deosebit de utile în cadrul șantierelor, datorită multitudinii de operațiuni ce pot fi executate cu doar un singur utilaj.
Ce sunt excavatoarele?
Excavatoarele sunt fără doar și poate unele dintre cele mai cunoscute utilaje, în special datorită faptului că acoperă o gamă amplă de lucrări de șantier. Spre deosebire de autogredere, care realizează lucrări la nivelul solului, excavatoarele pot realiza fără probleme chiar și lucrări de extragere a pietrei, demolări sau mutări ale deșeurilor provenite din construcții.
Astfel, ca o definiție unitară a excavatorului, putem spună că acesta este utilajul care poate săpa terenul, poate extrage nisipul, balastul sau piatra spartă. În unele cazuri, cupa excavatorului poate fi folosită și ca încărcător frontal.
Câte tipuri de excavatoare există?
Cele mai citite articole
Excavatoarele pot fi de mai multe tipuri, în funcție de dotările pe care le au. De aceea, este recomandat să alegi utilajul potrivit pentru lucrările tale, în funcție de specificul lor și de cerințe.
Astfel, o clasificare pe scurt a excavatoarelor poate fi făcută după:
- sistemul de deplasare: putem întâlni excavatoare pe roți și excavatoare pe șenile, ideale pentru solurile mâloase, umede.
- tipul funcționării: excavatoare hidraulice, mecanice și hibride (care înglobează caracteristici din ambele tipuri de acționare exprimate anterior)
- dotări: există excavatoare cu o singură cupă și cu două cupe. Caracteristicile de funcționare ale unui excavator depind, în cea mai mare măsură, de numărul cupelor, deoarece productivitatea utilajului este direct proporțională cu acestea.
Ambele tipuri de excavatoare aduc beneficii în șantier, atunci când vorbim despre realizarea lucrărilor de construcții și pregătirea solului în acest sens. Specialiștii recomandă alegerea utilajului luând în calcul toate cerințele de lucru și nevoile din teren, pentru că acestea sunt cunoscute încă dinainte etapelor de construire.
Astfel, dacă ai nevoie doar de realizarea unor lucrări la nivelul solului, cum ar fi curățarea și pregătirea terenului în vedere construirii, autogrederul este cea mai bună soluție.
La polul opus, dacă vrei un ansamblu multifuncțional capabil să înglobeze mai multe acțiuni, atunci excavatorul este utilajul de care ai nevoie.
Atunci când cumperi utilaje acordă atenție calității acestora, dar și renumelui pe care îl poartă firma de la care cumperi. Vei vedea că pe piață există vânzători care îți oferă utilaje de șantier de calitate, care să te ajute să realizezi lucrările rapid și eficient.