De ce a explodat prețul energiei electrice în Uniunea Europeană?

Europa se luptă cu o creștere record a prețurilor la energie electrică, care amenință să împiedice redresarea economică de după pandemia COVID-19, să afecteze veniturile oamenilor și chiar să amâne tranziția la energia verde. O serie de factori de piață, geografici și politici s-au unit într-o furtună perfectă care nu dă semne să se oprească din moment ce iarna nu s-a încheiat încă.

Analiștii avertizează deja prelungirea crizeicriza, care este exacerbată de un amestec de probleme temporare și structurale, și ar putea să devină și mai acută. Prețurile gazelor naturale au crescut vertiginos, depășind o creștere de 450% în mai puțin de un an. Acest lucru, la rândul său, a dus la creșterea semnificativă a prețurilor la energie electrică.

UE își diminuează treptat dependența pe termen lung de combustibilii fosili, sursele regenerabile devenind sursa primordială de electricitate a blocului pentru prima dată în 2020. Schimbarea nu a fost suficient de rapidă și de răspândită pentru a limita consecințele crizei.

Cele mai citite articole

Împreună, gazele naturale și cărbunele reprezintă încă peste 35% din producția totală din UE, gazele reprezentând peste o cincime. Mixul energetic diferă în țările UE – în timp ce combustibilii fosili au o pondere marginală în Suedia, Franța și Luxemburg, în  Țările de Jos, Polonia, Malta și Cipru acestea au peste 60% din producția totală.

Odată cu eliminarea treptată a cărbunelui, multe țări optează pentru gaze naturale ca resursă de tranziție înainte ca alternativele verzi să fie lansate. În plus, gazul natural este utilizat și la încălzirea și gătitul rezidențiale, creșterea prețurilor fiind și mai vizibilă în cheltuielile totale ale consumatorilor.

Cetățenii din țări precum Spania, Italia, Franța și Polonia se confruntă acum cu cele mai mari valori din toate timpurile când vine vorba despre factura de energie electrică, care se adaugă problemelor economice cauzate de pandemie. Nemulțumirea populației a pus guvernele în alertă maximă, miniștrii încercând să vină cu măsuri de urgență, chiar dacă sunt pe termen scurt și doar parțial eficiente pentru a amortiza impactul.

În Italia, Roberto Cingolani, ministrul pentru tranziții ecologice, i-a avertizat încă de anul trecut pe italieni să se aștepte la o creștere cu 40% a facturilor lor în următoarele luni. Franța a anunțat că va introduce plăți unice de 100 euro pentru peste 5,8 milioane de gospodării cu venituri mici. În Spania, guvernul a promis că va scădea prețurile la nivelul din 2018. Madridul a trimis, de asemenea, o scrisoare la Bruxelles în care solicită acțiuni la nivelul UE. „Avem nevoie urgent de un proiect de politici europene pentru a reacționa imediat la creșterea dramatică a prețurilor”, se preciza în scrisoare.

Cele mai citite articole

Share your love