Până la 2 ani, copiii trebuie să beneficieze constant de oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile motorii fine. Nu este nevoie de activități speciale pentru acest lucru, este de ajuns ca cei mici să aibă la dispoziție suficient timp pentru joacă, dar și jucăriile adecvate. Dacă până la această vârstă, îndemânarea nu a fost suficient dezvoltată. situația poate deveni destul de gravă și pot apărea întârzieri ce vor fi recuperate foarte greu sau deloc.
Cele mai bune jucării pentru dezvoltarea abilităților motorii fine, cunoscute și ca îndemânare, sunt cele adecvate vârstei, care au diverse caracteristici speciale, printre care apăsare, răsucirea, tragerea sau ciupirea.
Capacitatea mâinilor de a coordona mișcări din cele mai fine, este esențială pentru dezvoltarea ulterioară a copiiilor. În fiecare etapă a creșterii fizice și mentale, cei mici vor utiliza dexteritatea manuală pentru a desfășura activități dintre cele mai diverse, de la apucare și mișcare, până la scris ori legat șireturi. Cu cât se joacă mai mult când sunt mici, cu jucăriile potrivite, cum sunt și cuburile pentru construit, cu atât se va îmbunătăți și îndemânarea lor
Ca adulți, ne bazăm în fiecare clipă pe abilitățile motorii fine, astfel încât este foarte ușor să nu acordăm atenția cuvenită acestor mici mușchi, care se află la mâini, degete și încheieturi. De la închiderea nasturilor unei cămăși, la utilizarea furculiței sau a periuței de dinți și până la formarea numerelor de telefon, îndemânarea este vitală pentru desfășurarea unei vieți confortabile. În plus, îndemânarea influențează major calitatea cu care finalizăm anumite sarcini, dar și viteza de îndeplinire a acestora.
Printre cele mai recomandate jocuri pentru dezvoltarea îndemânării la copii, se numără:
Nisipul kinetic
Cele mai citite articole
Este printre cele mai interesante jocuri apreciate din plin de copii. Nisipul kinetic este special creat pentru a nu se împrăștia, astfel încât nu face niciun pic de mizerie, față de nisipul convențional. În acest fel, cei mici se pot juca chiar și la ei în cameră, bucurându-se de aceleași castele de nisip, pe care le pot face pe birou, fără să fie nevoiți să meargă în parc.
Plastilina
O altă modalitate de a dezvolta mușchii mici de la mâini și, implicit, îndemânarea copiilor, este joaca cu plastilină. Frământarea și modelarea este un exercițiu constant, care poate fi realizat în fiecare zi, fără ca cei mici să simtă asta ca pe o obligație, din contră. Se vor juca fericiți, atât cu plastilina, cât și cu figurinele pe care le-au construit chiar ei.
Jucatul cu păpuși
Îmbrăcarea și dezbrăcarea hainelor, plimbarea păpușilor, așezarea lor în căruț sau pătuț, reprezintă tot atâtea modalități atrăgătoare pentru a dezvolta îndemânarea copiilor. Joaca de-a gătitul, care presupune manipularea obiectelor în miniatură, cum sunt farfurii sau furculițe de jucărie, va contribui foarte mult la dezvoltarea mușchilor mici.
Cursele cu mașinuțe
Mișcarea mașinuțelor pe covor, montarea cauciucurilor sau deschiderea ușilor în miniatură, sunt activități ideale pentru dezvoltarea îndemânării. Atunci când merg în parc, copiii pot lua cu ei camioane sau excavatoare pe care le pot încărca cu nisip ori pietricele mici, pentru a le transporta în altă parte.
Puzzle
Reconstituirea unei imagini care a fost tăiată în multe piese, poate fi luată în considerare atunci când vine vorba despre antrenarea îndemânării copiilor. Alegând puzzeluri cu poze atractive pentru cei mici, părinții de oferă posibilitatea de a-și antrena și alte abilități, cum ar fi dezvoltarea atenției, concentrarea pe o singură activitate, antrenarea memoriei sau învățarea unor concepte utile cum sunt forma sau dimensiunea.
Dacă un copil mic nu poate îndeplini majoritatea dintre sarcinile menționate mai sus, asta îi poate afecta foarte grav încrederea în sine, capacitatea de a deveni autonom și chiar perfomanța academică ulterioară.