Pernele, pilotele și celelalte accesorii de pat contribuie atât la senzația de confort pe care o avem când ne odihnim, cât și la sănătatea noastră. Astfel, pe lângă materialele din care sunt confecționate, contează foarte mult și modul în care sunt întreținute.
Pentru ca pernele și pilotele să aibă o durată de viață cât mai mare, au nevoie frecvent de curățare și igienizare. Dorim să îți venim în ajutor, astfel că îți prezentăm în cele ce urmează cinci sfaturi și recomandări cu ajutorul cărora te poți bucura de ele o perioadă cât mai îndelungată.
Servicii specializate
O idee inspirată este să apelezi la servicii de curățătorie pentru perne și alte accesorii pentru pat. Există multe avantaje când apelezi la specialiști. Câteva dintre acestea sunt faptul că vei avea mai mult timp pentru tine, vei scuti efortul de a curăța pernele și pilotele cu volum mare, nu e nevoie să te deplasezi cu ele, deoarece ți le pot prelua de acasă, iar curățarea și igienizarea sunt realizate în profunzime, cu produse și tehnici specifice.
Îndepărtarea petelor
Aplică pe pete detergent creat special pentru îndepărtarea petelor, înainte de a așeza pernele și pilotele în mașina de spălat. Procedând în acest mod, se vor curăța mai eficient.
Frecvența spălărilor
Este important să cunoști frecvența cu care trebuie curățate pernele și pilotele. Aceasta diferă în funcție de materialul din care sunt făcute, dar, în general, fețele de pernă trebuie spălate o dată pe săptămână, pernele o dată la trei sau șase luni, iar pilotele, o dată pe an, în special dacă sunt groase.
Aerisirea
Scutură-le zilnic, pentru a le aerisi și a le menține nivelul optim de densitate; în caz contrar, se vor aplatiza, fapt care poate duce la acumularea microorganismelor și a microparticulelor poluante, dar și la scăderea nivelului confortului tău.
Igienizarea
Respectă indicațiile de pe etichete și folosește detergenți care corespund materialelor și temperaturi specifice. Unele necesită temperaturi ridicate și înălbitor, în vreme ce pentru altele trebuie detergent blând și apă rece sau călduță. Se recomandă să cureți separat fiecare pernă și pilotă, pentru a nu se aplatiza și ca sterilizarea să aibă loc în fiecare fibră.
Recomandări generale
Iată câteva trucuri de care poți să ții cont pentru a avea parte de perne și pilote cât mai pufoase și elastice:
- Verifică datele de pe etichete cu privire la spălare și călcare. De regulă, pilotele necesită ciclul de spălare pentru haine delicate și sensibile – acordă atenție programului pe care îl selectezi;
- Atunci când cureți la mașina de spălat pernele de puf, introdu una sau două mingi de tenis. Astfel, eviți să se aplatizeze;
- Evită să utilizezi balsam de rufe cu formulă lichidă în cazul pilotelor, întrucât le poate păta. De asemenea evită folosirea apei fierbinți și a înălbitorului dacă pernele și pilotele conțin lână; utilizează, în schimb, apă rece sau ușor caldă, împreună cu detergenți cu formule blânde. În acest mod, poți preveni strângerea lânii;
- Dacă folosești uscător de rufe, usucă pilota din lână împreună cu prosoape din aceleași materiale și culori, deoarece au rolul de a acumula excesul de apă și de a grăbi procesul, fără ca rotațiile să provoace prea multe cute;
- Pentru ca pilota să își păstreze forma netedă o perioadă îndelungată, menține-o rulată sau împăturită atunci când nu o așezi pe pat.
Aplică sfaturile și recomandările noastre, pentru a beneficia de perne și pilote confortabile și igienizate eficient! Dacă, din diferite motive, nu știi cu certitudine cum să le cureți și să le igienizezi, este indicat să apelezi din start la o curățătorie, pentru a te asigura că nu deteriorezi materialele.