Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de un implant dentar

Tot mai multe persoane suferă de lipsa unuia sau a mai multor dinți. În mare parte, această problemă este cauzată de igiena orală precară, precum și de vizitele doar în situații de urgență în cabinetul stomatologic.

8 din 10 români se confruntă cu probleme dentare complexe, iar cele mai multe dintre ele sunt cauzate de cariile netratate. Motiv pentru care singura opțiune de restaurare dentară poate fi un implant dentar de calitate. Implantul dentar este un dispozitiv medical, creat din titan sau ceramică, ce se introduce în osul maxilar, cu scopul de servi drept rădăcină pentru un dinte sau mai mulți.

De ce implant dentar?

Așa cum am menționat anterior, implantul este o rădăcină artificială, creat, de cele mai multe ori, din titan pur, astfel încât să nu fie respins de organism. Acesta se introduce în osul maxilar sau mandibular, pentru a rezolva problema edentației. Deasupra implantului dentar se aplică un bont protetic, ca element de legătură dintre dintele artificial sau o coroană dentară.

Datorită evoluției tehnologiei, implantul dentar este cea mai bună soluție de înlocuire a unui sau a mai multor dinți. Este un tratament minim invaziv, care ajută pacienții să își recapete funcționalitatea dentară, dar și stima de sine. 

Care sunt pașii premergători implantului dentar?

Cele mai citite articole

Primul pas în stabilirea acestui tip de tratament este vizita la un specialist în implantologie. Acesta va analiza cavitatea orală atent, apoi poate sugera analize de sânge, examene radiologice, inclusiv un CT. CT-ul realizat îi oferă informații cu privire la țesutul osos, astfel încât implantologul să stabilească dacă opțiunea de tratament cu implant dentar este viabilă.

Etapele inserării unui implant dentar

Tratamentul cu implant dentar presupune parcurgerea a două etape:

  • Etapa chirurgicală – introducerea implantului în interiorul osului, ca o rădăcină artificială.
  • Etapa protetică – în acest caz se descoperă implantul și se realizează lucrarea definitivă.

Este dureroasă intervenția?

Intervenția în sine de inserare a implanturilor dentare nu este dureroasă, dat fiind că se realizează sub efectul anesteziei. Durata procedurii variază, în funcție de numărul implanturilor de urmează a fi inserate, dar și de complexitatea cazului.

Îngrijirea post-operatorie

Ca după orice intervenție chirurgicală, și pentru a evita riscurile unui implant dentar este important ca pacientul să respecte regimul alimentar și tratamentul, iar pentru câteva zile să evite fumatul și consumul de băuturi alcoolice. Tratamentul include administrarea de antibiotice și antiinflamatoare pentru 7-10 zile.

Durata de viață a unui implant dentar

Tratamentul cu implanturi a făcut un salt tehnologic uriaș, iar rata de succes a ajuns să fie între 97 și 98%, pe o perioadă cuprinsă între 10 și 15 ani.

Cele mai citite articole

Share your love