Pentru orice producător, îmbutelierea vinului reprezintă încununarea muncii depuse în ceea ce privește podgoriile de vie și vinificarea de peste an. Mai mult decât atât, îmbutelierea este un ultim proces dintr-un protocol vast al producerii unui vin bun. Astfel, fiecare producător, fie că vorbim despre o cramă mare sau de una mică, de consum local, are în vedere o serie de pași esențiali: culegerea strugurilor sănătoși, fermentarea vinului, filtrarea vinului și stabilizarea acestei licori care, împreună cu îmbutelierea vinului oferă unicitate produsului final obținut.
În articolul următor vom vorbi despre ultimul pas al procesului de vinificație, respectiv îmbutelierea vinului, întrucât tipurile de recipiente în care este depozitat vinul sunt esențiale pentru păstrarea calității vinului. Descoperă care sunt principalele tipuri de sticle pentru vin, dar și cum alegi sticlele pentru îmbutelierea acestuia!
Care sunt principalele tipuri de sticle pentru vin?
În timp, s-au remarcat trei tipuri specifice de sticle pentru vin: sticla burgundiană, sticla bordoleză și sticla Rieslieng. Iată câteva informații utile despre principalele tipuri de sticle pentru îmbutelierea vinului!
Sticla de tip Burgundy sau burgundiană
Inventată cândva în secolul XIX, se crede că formele curbate ale acestui tip de sticlă pentru vin există doar pentru că acest design a fost mai ușor de creat de către producătorii de sticlă. Sticla burgundiană este o sticlă cu „umerii lăsați”, iar acest model a devenit omniprezent, căci sticla a fost folosită pentru îmbutelierea faimoaselor soiuri Pinot Noir și Chardonnay.
Sticla de tip Bordeaux sau bordoleză
Cele mai citite articole
Aproape imediat după crearea modelului de sticlă Burgundy a apărut și faimosul model de sticlă Bordeaux. Dintre toate tipurile de sticle pentru vin, în țara noastră sticla bordoleză este cea mai întâlnită, întrucât este sticla utilizată pentru cele mai multe dintre soiurile de vin, în special pentru Cabernet, Sauvignon, Merlot si Sauvignon Blanc. Ceea ce diferențiază sticla Bordeaux de cea Burgundy este forma umerilor distinctivi ai sticlei, ușor pătrați.
Sticla de tip Rieslieng sau Alsace
Sticla de tip Rieslieng sau de Alsacia a apărut la scurt timp după modelul Bordeaux. Creată inițial pentru îmbutelierea soiurilor Rieslieng, atât sec, cât și dulce, în prezent sticla acest utilizată și pentru găzduirea unor vinuri similare, precum Gewurztraminer. Aceste tipuri de sticle sunt mai delicate decât omologii lor Burgundy și Bordeaux, crezându-se că acest model de sticlă a apărut deoarece principala cale de transport pentru aceste vinuri a fost râul Rin, ceea ce implica nave fluviale mici. Prin urmare, era nevoie ca sticlele să fie mai subțiri.
Cum alegi sticlele pentru îmbutelierea vinului?
Ținând cont de clasificarea sticlelor pentru vin, nu va fi deloc complicat să alegi sticlele potrivite pentru îmbutelierea vinului pe care-l produci. De pildă, pentru soiurile Pinot Noir și Chardonnay sunt recomandate sticlele Burgundy. Dacă produci vinuri precum Cabernet, Sauvignon, Merlot sau Sauvignon Blanc, ideal ar fi să optezi pentru sticle de tip Bordeaux. Pentru soiurile Rieslieng vei alege, desigur, sticlele de tip Rieslieng sau Alsace.
Desigur, sticlele sunt catalogate nu doar în funcție de formă, ci și de culoare și grosimea materialului, iar alegerea sticle potrivite se va face și în funcție de culoarea vinului care urmează a fi îmbuteliat, dar și în funcție de perioada de păstrare a vinului. Astfel, pentru vinurile albe și rose sunt recomandate sticlele transparente de 0,75 l, 1 l, 1,5 l, în timp ce pentru vinurile roșii este indicat să utilizezi sticle de culoare închisă, verzi-brune, de aceleași dimensiuni.
Sperăm că am reușit să răspundem, într-o mare măsură, întrebărilor tale legate de îmbutelierea vinului și tipuri de sticle recomandate pentru această ultimă etapă a vinificației. Ține cont de recomandările noastre și asigură-te că această băutură nobilă este depozitată corespunzător.