4 minerale esențiale sănătății organismului uman

Mineralele ajută la dezvoltarea și funcționarea corpului și sunt esențiale pentru o sănătate generală bună.

Corpul folosește mineralele pentru diferite procese și funcții, cum ar fi menținerea sănătoasă a oaselor, a mușchilor și a inimii, dar și pentru a produce anumite enzime și hormoni.

Cunoașterea mineralelor esențiale te va ajuta să menții cantitatea necesară a acestora și să verifici nivelul lor în mod regulat prin analize medicale specifice. Citește în continuare acest articol pentru a afla mai multe despre mineralele importante corpului.

4 minerale esențiale pentru sănătatea organismului

Chiar dacă știi câteva minerale esențiale cum ar fi calciul sau fierul, există însă și alți nutrienți necesari organismului. Pentru ca tu să fii cât mai bine informat cu privire la sănătatea ta, în continuarea acestui articol o să discutăm în detaliu despre mineralele esențiale cunoscute, dar și mai puțin cunoscute.

Fier

Fierul este un mineral vital pentru funcționarea corespunzătoare a hemoglobinei (proteină necesară pentru transportarea oxigenului în sânge).

Mai mult decât atât, fierul este implicat și în multe alte procese vitale pentru organism, cum ar fi cele ale sistemului imunitar, procesele gastrointestinale, producerea  energiei și reglarea temperaturii.

De cele mai multe ori, beneficiile fierului sunt neobservate, până în momentul în care nivelul acestuia a scăzut. Deficitul de fier poate duce la apariția anemiei, a palpitațiilor și a stării de oboseală, printre multe altele.

Câteva surse bune de fier includ: carnea roșie, fasolea, nucile și cereale fortificate cu fier. Dacă nivelul necesar de fier nu poate fi atins prin alimentație, atunci medicul poate recomanda și suplimente alimentare cu fier, la nevoie.

Potasiu

Potasiul este unul dintre macromineralele esențiale pentru organism, întrucât acesta are rol în susținerea funcțiilor renale, cardiace, musculare și la transmiterea semnalelor prin sistemul nervos.

Cele mai citite articole

Mai mult decât atât, potasiul poate fi asociat și cu sănătatea oaselor, persoanele cu un consum ridicat de fructe și legume bogate în potasiu având de obicei o densitate minerală osoasă mai mare.

Întrucât acest mineral este esențial pentru toate țesuturile din organism, este important să verifici regulat nivelul de potasiu din sânge și să discuți cu medicul de familie despre surse sigure de potasiu pentru tine.

Acesta poate fi obținut atât din surse alimentare cum ar fi somon, carne de pui, avocado, spanac, cât și din suplimente alimentare, ceea ce înseamnă că vei avea numeroase opțiuni la dispoziție pentru a crește nivelul potasiului, dacă este nevoie.

Calciu

Calciul este un nutrient foarte important pentru corp, întrucât este vital pentru sănătatea oaselor, dar și pentru numeroase alte procese și funcții cum ar fi contracțiile musculare, sistemul cardiovascular și eliberarea anumitor enzime și hormoni.

Deoarece corpul nu poate produce calciu în mod natural, acesta trebuie să fie obținut din alte surse, cum ar fi alimente (produse lactate, spanac, sardine și cereale fortificate) sau suplimente alimentare.

Anumite boli sau alegeri nesănătoase asociate cu stilul de viață pot duce la o scădere a nivelului de calciu (hipocalcemie), cum ar fi:

  • consumul ridicat de cofeină, sucuri carbogazoase sau alcool;
  • insuficiență renală;
  • pancreatită;
  • aportul excesiv de proteine sau sodiu etc.

Magneziu

Magneziul este un alt mineral foarte important pentru sănătate, deoarece este implicat în numeroase reacții ale enzimelor. Mai mult decât atât, magneziul ajută și la alte funcții din organism cum ar fi reglarea tensiunii arteriale, susținerea sistemului imunitar și realizarea funcțiilor nervoase și musculare.

Alături de potasiu și calciu, magneziul face parte din categoria de macrominerale esențiale, ceea ce înseamnă că trebuie menținut la un nivel optim, pentru ca organismul să fie cât mai sănătos.

Câteva surse naturale de magneziu includ spanacul, avocado, pâinea din cereale integrale și diferite tipuri de nuci. Adițional, poți opta și pentru suplimente alimentare sau cereale fortificate.

Cu toate că există multe alte macrominerale și microminerale esențiale organismului, cele de mai sus reprezintă unele dintre cele mai frecvente cauze de deficit de minerale, motiv pentru care trebuie monitorizate mai atent. Chiar și așa, asigură-te că efectuezi și celelalte analize, la indicația medicului.

Cele mai citite articole

Share your love