Ce este elastografia mamară și care este utilitatea ei?

Cancerul de sân este cel mai des întâlnit tip în rândul diagnosticelor oncologice și una dintre cauzele principale de deces în rândul femeilor din toată lumea. În procente, 12,5% dintre cancerele diagnosticate sunt cele de sân (1). Incidența mare a acestui tip de maladie oncologică a determinat inventarea unor noi metode de diagnostic, din ce în ce mai neinvazive. 

Elastografia mamară este o metodă de ecografie care urmărește măsurarea elasticității țesutului mamar maladiv în comparație cu cel sănătos prin intermediul ultrasunetelor. Acest tip de investigație este complementară mamografiei și altor analize imagistice și nu le înlocuiește. 

Utilitatea unei astfel de analize

Elastografia cu ultrasunete oferă o evaluare non-invazivă a rigidității unei leziuni și determină o caracterizare mai precisă a leziunilor mamare. O astfel de analiză ajută la diferențierea dintre țesutul mamar benign și cel malign. 

Studii de specialitate arată că elastografia mamară oferă o acuratețe a diagnosticului mai mare în comparație cu ultrasonografia convențională în modul B pentru cancer de sân. Această investigație ajută, în cele din urmă, la reducerea rezultatelor fals pozitive și, prin urmare, este utilă în evitarea biopsiei de sân, dar și a stresului emoțional în cazul unui diagnostic fals pozitiv (3).

Riscurile asociate cu o biopsie a sânului includ: vânătăi și umflarea sânului, infecție sau sângerare la locul biopsiei sau aspect alterat al sânului, în funcție de cât de mult țesut a fost îndepărtat și de modul în care sânul se vindecă (3). 

Tehnologia din spatele elastografiei mamare

Imagistica pe bază de ultrasunete funcționează după aceleași principii precum sonarul utilizat pe navele care călătoresc pe mare, fiind similară inclusiv ecolocației folosită de lilieci. Când o undă sonoră lovește un obiect, aceasta revine sub forma unui ecou. Măsurând aceste unde de ecou, ​​este posibil să se determine cât de departe este obiectul, precum și dimensiunea, forma și consistența acestuia. 

Medicii folosesc ultrasunetele pentru a detecta modificări ale aspectului organelor, țesuturilor și vaselor, dar și pentru a detecta mase anormale, cum ar fi tumorile. Într-un examen cu ultrasunete, un traductor trimite undele sonore și înregistrează undele de ecou. 

Când traductorul este apăsat pe piele, acesta trimite mici unde sonore inaudibile, de înaltă frecvență, în corpul pacientului. Pe măsură ce undele sonore revin din organele interne, fluide și țesuturi, receptorul sensibil din traductor înregistrează mici modificări ale înălțimii și direcției sunetului. Un computer măsoară instantaneu aceste unde și le afișează sub forma unor imagini în timp real pe un monitor (3). 

Ce se întâmplă în timpul elastografiei mamare

Medicul aplică un gel translucid pe bază de apă pe zona examinată – în acest caz, sânul. Acest lucru ajută traductorul să stabilească un contact sigur cu tegumentul. De asemenea, contribuie la eliminarea pungilor de aer dintre traductor și piele, care pot bloca trecerea undelor sonore prin corpul pacientului. 

Medicul plasează traductorul pe piele în diferite locații, parcurgând zona de interes. Elastografia din cadrul unui examen cu ultrasunete durează, de obicei, câteva minute. Majoritatea examenelor cu ultrasunete sunt nedureroase, rapide și ușor de tolerat.

Un radiolog sau un medic specialist va analiza rezultatele imagistice și va comunica diagnosticul în cadrul aceleiași consultații. 

Așadar, elastografia mamară este o investigație imagistică ce determină elasticitatea țesuturilor și poate îmbunătăți acuratețea diagnosticului pentru cancer de sân. Procedura este neinvazivă și nedureroasă, ajutând la evitarea unei potențiale biopsii, însă fără a înlocui mamografia. 

Referințe:

(1) “Worldwide Cancer Data: World Cancer Research Fund International.” WCRF International, 14 Apr. 2022, https://www.wcrf.org/cancer-trends/worldwide-cancer-data/. 

(2) Imtiaz, Sheeza. Breast elastography: A new paradigm in diagnostic breast imaging. 2018, https://appliedradiology.com/communities/Breast-Imaging/breast-elastography-a-new-paradigm-in-diagnostic-breast-imaging.

(3)“Breast Biopsy.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 18 Sept. 2021, https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/breast-biopsy/about/pac-20384812#:~:text=Risks%20associated%20with%20a%20breast,and%20how%20the%20breast%20heals. 

Articolul Anterior

Paşii necesari pentru construirea unei sobe din teracotă

Articolul Urmator

4 minerale esențiale sănătății organismului uman

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *