Ziua Internațională a Stiloului

Știai că un stilou poate să scrie aproximativ 45 de mii de cuvinte până când rămâne fără cerneală? Chiar dacă scriem tot mai puțin și apelăm mai degrabă la tehnologie pentru a redacta documente sau mesaje, stiloul rămâne unul dintre instrumentele care ne amintesc de copilărie și sunt, în același timp, o marcă a eleganței. În prima zi de vineri din luna noiembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Stiloului, un prilej să ne exersăm abilitățile de caligrafie. 

Istoria stiloului

Primele stilouri au fost inventate în urmă cu foarte mult timp, având altă formă decât cea din prezent. Egiptenii antici au folosit stilouri confecționate din bambus și lemn pentru a face însemnări pe papirusuri. Stiloul, așa cum îl știm în prezent, își are originile în anii 1800, fiind inventat chiar de un român, Petrache Poenaru. Acesta a trăit în Franța, iar invenția lui a fost desăvârșită de Brissant şi Watterman.

Neil Armstrong are și el o povestioară interesantă legată de un stilou. În timpul misiunii Apollo, acesta ar fi folosit un stilou pentru a suplini o piesă lipsă de la motor, ceea ce l-a ajutat să se întoarcă. De asemenea, președintele Statelor Unite ale Americii semnează întotdeauna documentele cu un stilou, dar întotdeauna cu unul nou. 

Aceste instrumente de scris adaugă o notă personală unui document sau unei scrisori. Experiența de scriere este mult mai plăcută datorită stilourilor, mai ales dacă folosești hârtia potrivită. Dacă aceasta nu este bine aleasă, cerneala va pătrunde prin ea și se va răspândi, iar cuvintele vor fi vizibile și pe partea cealaltă. 

Pentru a obține o caligrafie perfectă atunci când scrii cu stilou, ai nevoie atât de o hârtie de calitate, cât și de un unghi potrivit la scriere. În plus, presiunea exercitată asupra peniței nu trebuie să fie prea mare, pentru ca cerneala să iasă în cantitatea optimă, dar și pentru a nu deteriora hârtia.

Tipuri de stilouri

Cele mai citite articole

Stilourile sunt de mai multe tipuri și pot fi alese în funcție de necesități. Cele două categorii principale de stilouri sunt cele cu rezerve și cu rezervor. Stiloul cu rezerve utilizează mici încărcături de cerneală care pot să fie schimbate foarte ușor și rapid atunci când rezerva se epuizează. De cealaltă parte, stiloul cu rezervor este o marcă a eleganței, fiind un model clasic de instrument de scris. Rezervorul se poate reumple atunci când cerneala este gata și, în plus, e nevoie de hârtie sugativă care absoarbe excesul de lichid. 

Cerneala este diferită și ea, existând cerneală pe bază de colorant sau  pe bază de pigment. Cea dintâi are o culoare vibrantă și oferă avantajul faptului că poți selecta dintr-o gamă variată de nuanțe. Totuși, aceasta nu este rezistentă la apă, dar poate fi lăsată în stilou o perioadă mai lungă de timp și nu necesită eforturi pentru întreținere. 

Cernelurile pe bază de pigment sunt alcătuite din particule mari, insolubile și pot bloca alimentatorul peniței stiloului. Din acest motiv, trebuie ca stiloul să fie curățat cât mai des. Cerneala pe bază de pigment este mai puțin vibrantă și oferă o gamă mai restrânsă de nuanțe, acestea fiind de obicei mai închise. Se întreține mai greu decât cerneala pe bază de colorant, însă durata de viață este mai lungă. 

Stiloul, un cadou elegant pentru diferite ocazii

Stilourile pot să reprezinte idei de cadouri foarte elegante în mai multe contexte. Poți dărui un stilou unui școlar la început de drum sau unui director de companie. Este important să alegi un instrument de scris de calitate, care utilizează un sistem ușor de folosit, în funcție de destinatarul cadoului. 

În magazinul online Papetarie.ro descoperi o gamă variată de stilouri de la producători renumiți. Tot aici găsești obiectele necesare pentru a completa ghiozdanul elevului cu tot ceea ce are nevoie, de la rechizite, la instrumente de scris și alte produse specifice. De asemenea, descoperi articole de birotică utile și de calitate. De Ziua Internațională a Stiloului este momentul potrivit să faci un cadou special. 

Cele mai citite articole

Share your love