Eficientizarea procesului de raportare deșeuri prin intermediul platformei SIM

Creșterea producției de deșeuri și impactul acestora asupra mediului înconjurător a devenit o preocupare tot mai mare la nivel global. În aceste condiții, legislația națională de mediu a devenit tot mai strictă, fiind impuse numeroase obligații și măsuri de respectat. 

O activitate obligatorie pentru agenții economici este raportarea deșeurilor. Potrivit Ordonanței de Urgență 92/2021, producătorii și deținătorii de deșeuri sunt obligați să realizeze raportarea anuala a deseurilor până la termenul de 15 martie a anului curent către Agenția Națională de Protecție a Mediului. 

În acest context, platforma SIM vine ca o soluție eficientă pentru raportarea și monitorizarea deșeurilor generate de diverse activități. Sistemul integrat de Mediu, prescurtat SIM este platforma pusă la dispoziție în vederea raportării tuturor datelor de mediu. 

Scopul platformei este eficientizarea procesului de raportare deșeuri prin automatizarea proceselor și oferirea unor soluții exacte și rapide.

Cum decurge procesul de raportare pe SIM?

Pentru a putea realiza raportările necesare, societățile economice trebuie să acceseze site-ul ANPM și să completeze un formular electronic de înregistrare, furnizând informații referitoare la sediul lor social. 

Scopul este de a solicita acces în portalul SIM. În urma completării formularului, operatorii primesc datele de autentificare (numele de utilizator și parola) pentru a accesa platforma. Aceste date de autentificare sunt atribuite unui singur punct de lucru/amplasament al operatorului.

Cele mai citite articole

Astfel, după înregistrarea și autentificarea pe platformă, agentul economic va avea acces la formularul pentru anpm raportare.

Ce rol joacă raportarea deșeurilor și de ce trebuie prioritizată de către agenții economici?

Rolul raportării deșeurilor este de a contribui la avansarea spre o economie circulară și protejarea mediului înconjurător pentru generațiile viitoare. Aceasta este un instrument esențial pentru a:

  • monitoriza activitățile operatorilor economici;
  • crește transparența în ceea ce privește managementul deșeurilor.

Raportarea deșeurilor are un rol important în asigurarea unei gestionări durabile și responsabile a acestora. Prin raportarea cantităților și tipurilor de deșeuri generate, autoritățile pot lua măsuri pentru a reduce impactul acestora asupra mediului înconjurător. 

De asemenea, raportarea lor ajută la îmbunătățirea proceselor de gestionare și reciclare a acestora, prin crearea unei baze de date complexe și exacte. 

Ce pot face agenții economici dacă întâmpină probleme în realizarea și transmiterea raportărilor ANPM?

Dacă se află în această situație, soluția cea mai sigură este să apeleze la specialiști. Activitatea de raportare poate fi o operațiune consumatoare de timp, dacă agentul economic nu cunoaște legislația și implicit, procedura de raportare.

Dacă operatorii economici au nevoie de consultanță pentru realizarea raportărilor de mediu, pot apela cu încredere la serviciile puse la dispoziție de compania EnviroCons

Specialiștii EnviroCons vor oferi suport constant și soluții de mediu, adaptate afacerii clienților lor, astfel încât activitatea realizată să fie aliniată corect la prevederile legale.

Cele mai citite articole

Share your love