Mersul la munte nu înseamnă doar câteva poze făcute lângă mașină. Dacă iubești cu adevărat natura și aventura, iei potecile la pas, până ajungi în vârf. Hikingul necesită însă echipament specializat. Dacă nu îl ai sau este incomplet, este mai bine să nu te aventurezi. Chiar dacă este superb, muntele ucide anual turiști, în special persoane care nu au echipament corespunzător și pregătire adecvată.
Echipamentul montan ridică însă și problema depozitării. Când ai puțin loc, toate rucsacele, ghetele, gheruțele, bețele, pioleții și numeroasele accesorii par imposibil de gestionat. Din fericire, există soluții. Descoperă în continuare 6 dintre ele.
- Închiriază o boxă pentru depozitare
Cea mai eficientă metodă de a scăpa de grija depozitării echipamentului montan este să închiriezi o boxă pentru depozitarea bunurilor de 4.8 MP. Firmele care oferă aceste spații au și boxe mai mari, dar această suprafață pare potrivită pentru orice pasionat de drumeții montane. Ai destul loc să păstrezi toate lucrurile. În plus, condițiile de păstrare sunt optime. Ferești echipamentul de umezeală, praf și alte elemente care l-ar putea afecta. Ai acces oricând la boxă și nu trebuie să-ți faci griji legate de securitate sau curățenie. Spațiile de închiriat sunt bine păzite și întreținute.
- Folosește cutii pentru diferite categorii de echipamente
Cutiile pot părea inițial o investiție inutilă, care aglomerează și mai mult spațiul. Însă te ajută să organizezi lucrurile eficient și să le păstrezi în ordine. Într-o cutie mare poți pune ghete și accesorii pentru încălțăminte, în alta îmbrăcăminte. Lămpile frontale, lanternele și alte obiecte electronice se păstrează bine într-o cutie care se închide ermetic. Nu uita de termosuri, căni și veselă, pe care ar fi bine să le pui într-o cutie separată. Organizarea pe categorii îți ușurează și pregătirea rucsacului înainte de drumeție. Este mai ușor să găsești obiectele de care ai nevoie când știi exact unde sunt.
- Folosește rucsacul pentru depozitarea altor obiecte
Cele mai citite articole
Rucsacele ocupă oricum mult spațiu, dar poți profita de spațiul din interiorul lor pentru a depozita alte lucruri. Pune în rucsac sacul de dormit sau salteaua, casca sau pioleții. Într-un rucsac mare poți pune chiar și un rucsac mai mic. În compartimentele mici poți depozita diferite accesorii, ca bandane, pelerine ori parazăpezi. Ai grijă unde păstrezi rucsacul. Evită locurile cu umezeală, pentru că poate afecta atât materialele din care este fabricat, cât și lucrurile din interior.
- Folosește spațiile nefolosite din locuință
În locuință există spații nefolosite, în care poți depozita inclusiv echipament montan. De exemplu, sub pat este destul loc pentru a păstra bețe de trekking, rachete de zăpadă și alte lucruri. Sub scări poți păstra primusul, cortul sau încălțămintea. Chiar și după un șifonier poți păstra lucruri subțiri. Nu se văd, astfel că nu strici aspectul camerei.
- Învață să împachetezi eficient
Deseori pierdem mult spațiu disponibil pentru că nu împachetăm sau organizăm corect lucrurile. Învață cum să strângi foaia de cort sau salteaua astfel încât să ocupe cât mai puțin loc. Împachetează hainele cât mai strâns. Pe internet sunt multe filme și articole explicative din care poți învăța cum să organizezi rapid și eficient hainele. Unele trucuri sunt chiar creative, ca împachetarea șosetelor și tricourilor împreună.
- Cere ajutorul familiei sau prietenilor
Dacă ai chiar mult echipament și nu găsești destul loc pentru depozitare, poți cere ajutorul familiei și prietenilor. Roagă-i să-ți păstreze câteva lucruri, dacă pot. Cel mai indicat este să duci la ei obiectele pe care nu le folosești des, ca cele destinate expedițiilor lungi. Astfel, nu îi vei deranja des ca să-ți iei echipamentul necesar.
Depozitarea echipamentului montan poate deveni o problemă dacă ai multe lucruri. Ține cont de soluțiile noastre și te vei descurca.