Recuperarea după intervențiile chirurgicale la genunchi este diferită în funcție de fiecare pacient și factorii individuali. În general, implică fizioterapie, exerciții de întindere și întărire a mușchilor, utilizarea dispozitivelor ortopedice, și respectarea tratamentului personalizat. Durata variază, de asemenea, în funcție de fiecare pacient și tipul de intervenție chirurgicală.
Cele mai frecvente intervenții la nivelul genunchiului sunt artroscopia de genunchi, meniscectomia, artroplastia de genunchi sau procedura de osteotomie genunchi.
Sfaturi generale pentru îngrijirea postoperatorie
Îngrijirea postoperatorie variază considerabil de la un pacient la altul și depinde de mai mulți factori, însă sfaturile generale includ:
· Îngrijirea zonei operate, prin aplicarea de bandaje și purtarea unor haine lejere;
· O dietă echilibrată, chiar dacă este posibil ca pacientul să nu aibă poftă de mâncare în primele zile după operație;
· Tratament medicamentos, dacă este prescris;
· Fizioterapie.
Activități fizice recomandate
Activitățile fizice recomandată după o intervenție chirurgicală la genunchi includ:
· Mersul pe jos, care ajută la redobândirea forței și stabilității genunchiului. Aceasta poate include mersul pe distanțe scurte sau folosirea unor dispozitive ortopedice precum cârjele;
· Ciclismul sau înotul îmbunătățesc condiția fizică și mobilitatea și pun mai puțină presiune pe genunchi;
· Exercițiile de întindere ajută la menținerea sau îmbunătățirea flexibilității genunchiului și a mușchilor;
· Yoga sau pilates, deoarece sunt sporturi cu un impact redus;
· Exercițiile de fizioterapie specifice care vizează întărirea mușchilor din jurul genunchiului și restabilirea funcției normale a acestuia. Exercițiile sunt personalizate în funcție de afecțiune și tipul de intervenție. De exemplu, pacienții cu rotula sarita vor avea nevoie de alt set de exerciții față de cei care suferă rupturi de ligament.
Vizita postoperatorie
Indiferent de intervenția chirurgicală, vizita postoperatorie este obligatorie, pentru a evalua starea pacientului și ajusta tratamentul de reabilitare, dacă este cazul.
După o intervenție de artroplastie totală de genunchi, la câteva săptămâni după operație, chirurgul va îndepărta firele pentru închiderea rănii și va evalua vindecarea acesteia.
Cele mai citite articole
Pentru pacienții care se recuperează după o artroscopie, se va realiza o vizită la medic la câteva zile după intervenție, pentru a evalua starea pacientului și a operației.
În cazul unei osteotomii, se pot efectua radiografii pentru a verifica procesul de vindecare. De asemenea, medicul specialist va explica pacientului când este sigur ca acesta să pună presiune pe genunchi și va oferi sfaturi de tratament.
Complicații postoperatorii
Dacă pacienții experimentează oricare dintre următoarele simptome sau probleme după intervenția chirurgicală a genunchiului, este important să ia legătura cu medicul specialist sau medicul de familie:
· Temperatură mai mare de 38,5 °C (febră) sau frisoane;
· Durere bruscă și severă în zona operației;
· Sensibilitate în zona operației sau în articulația genunchiului;
· Inflamare, durere sau senzație de căldură în zona gambei sau coapsei;
· Roșeață la locul inciziei;
· Sângerare abundentă de la locul inciziei;
· Flexibilitate redusă sau incapacitatea de a îndoi genunchiul.
Sursa foto: Freepik
Bibliografie:
· www.asahq.org, https://www.asahq.org/madeforthismoment/preparing-for-surgery/procedures/knee-surgery/, accesat la 03.10.2023;
· www.medicalnewstoday.com, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323300, accesat la 03.10.2023;
· www.circlehealthgroup.co.uk, https://www.circlehealthgroup.co.uk/health-matters/health-and-wellbeing/recovery-from-knee-surgery, accesat la 03.10.2023;
· www.aucklandjointsurgeon.co.nz, https://www.aucklandjointsurgeon.co.nz/procedures/knee/knee-surgery/, accesat la 03.10.2023.