5 afecțiuni la care sunt predispuși bărbații de peste 40 de ani

Bărbații cu vârsta peste 40 de ani sunt predispuși la anumite afecțiuni și schimbări în starea lor de sănătate, ca urmare a schimbărilor fiziologice și hormonale care pot amplifica riscul pentru dezvoltarea unor anumite boli. Iată cinci afecțiuni la care bărbații de peste 40 de ani sunt mai predispuși.

Afecțiuni ale prostatei

Problemele legate de prostată apar frecvent la bărbații cu vârsta peste 50 de ani, dar și bărbații în jurul vârstei de 40 de ani pot să experimenteze simptome. Cu toate acestea, cu un diagnostic precoce, majoritatea problemelor legate de prostata pot fi tratate. Chiar dacă se stabilește diagnosticul de cancer de prostata, rata de supraviețuire pe termen de cinci ani este aproape de 100%.

O altă afecțiune a prostatei în rândul bărbaților de peste 40 de ani este prostata mărită sau adenomul de prostată. Aceasta poate fi diagnosticată în urma unui control de rutină la medicul urolog.

Calculi renali

Calculii renali, cunoscuți și sub numele de pietre la rinichi, pot fi destul de comuni la bărbații de peste 40 de ani. Riscul de a dezvolta pietre la rinichi crește odată cu înaintarea în vârstă, și aceasta este una dintre problemele urologice pe care bărbații de vârstă mijlocie le întâlnesc cu o oarecare frecvență. Prevalența pietrelor de acid uric crește în rândul bărbaților cu vârsta peste 40 de ani.

Disfuncția erectilă

Disfuncția erectilă este mai frecventă la bărbații de peste 40 de ani deoarece înaintarea în vârstă aduce cu sine modificări în fluxul sanguin și la nivel hormonal. De asemenea, nivelurile de testosteron scad după vârsta de 40, fapt ce poate afecta libidoul și poate crește riscul disfuncției erectile. Disfuncția erectilă poate avea și alte cauze, inclusiv afecțiuni medicale, factori psihologici sau efecte secundare ale medicamentelor.

Hernia inghinală

Hernia inghinală este o afecțiune în care se dezvoltă o umflătură sau o protruzie în acea zonă. Acest tip de hernie este mai frecvent întâlnit la bărbații de peste 40 de ani. Herniile inghinale pot fi cauzate de o serie de factori, cum ar fi slăbiciunea congenitală a peretelui abdominal, stresul fizic repetitiv și îmbătrânirea. De aceea, ele sunt mai comune la bărbații mai în vârstă, deoarece mușchii și țesuturile devin mai slăbite odată cu înaintarea în vârstă.

Boli cardiovasculare

Odată cu înaintarea în vârstă, există o tendință naturală ca riscul de a dezvolta boli de inimă să crească. Acest lucru se datorează faptului că organismul suferă modificări, cum ar fi rigidizarea arterelor și îngustarea arterelor (ateroscleroza), printre cele mai comune. De asemenea, crește și riscul de a dezvolta hipertensiunea arterială, care este un factor de risc important atât pentru bolile cardiovasculare, cât și pentru bolile renale.

Cele mai citite articole

Sursa foto: Freepik

Bibliografie:

·       www.everlywell.com, https://www.everlywell.com/blog/virtual-care/healthcare-advice-for-men-over-40/, accesat la 30.09.2023;

·       www.healthshots.com, https://www.healthshots.com/preventive-care/self-care/10-common-health-problems-in-men-over-40/, accesat la 30.09.2023;

·       kidneystones.uchicago.edu, https://kidneystones.uchicago.edu/2019/08/11/middle-age-and-kidney-stones-why-now/, accesat la 30.09.2023;

·       www.webmd.com, https://www.webmd.com/digestive-disorders/inguinal-hernia, accesat la 30.09.2023;

·       www.tenethealth.com, https://www.tenethealth.com/healthy-living/corporate-content/what-men-over-40-should-know-about-the-prostate, accesat la 30.09.2023.

 

Cele mai citite articole

Share your love