Igiena orală la copii. Sfaturi de la specialiști

Igiena orală, adesea subestimată de către părinți, ocupă un loc important în dezvoltarea sănătoasă a copiilor, prevenind numeroase complicații care s-ar putea manifesta la vârsta adultă. În primii ani de viață, copiii sunt predispuși la formarea cariilor, datorită alimentației bogate în zahăr și a dificultăților în realizarea periajului în mod corect. În consecință, importanța unei educații temeinice în privința igienei orale și a vizitelor regulate la dentist nu trebuie neglijată. 

Sfaturile specialiștilor pentru menținerea unei bune igiene orale în copilărie 

Educația și prevenția sunt noțiunile cheie când vine vorba despre sănătatea orală a copiilor. Următoarele sfaturi practice ale specialiștilor pot contribui la păstrarea unui zâmbet sănătos pentru cei mici:

– periajul corect (este vital să îi învățați pe copii tehnicile adecvate de periaj – durata, presiunea și tipul de periuță pot influența eficacitatea periajului);

– utilizarea pastei de dinți cu fluor (fluorul joacă un rol esențial în fortificarea dinților și în prevenirea demineralizării dentare);

Cele mai citite articole

– reducerea consumului de alimente și băuturi acide sau bogate în zahăr (măsură esențială pentru protejarea smalțului dinților);

– efectuarea unor vizite regulate la stomatolog (detectarea timpurie a problemelor și intervenția adecvată pot preveni complicații majore care pot să apară în viitor).

Neglijarea igienei orale: ce probleme pot să apară?

Neglijarea igienei orale poate duce la o varietate de probleme de sănătate, atât la nivelul cavității orale, cât și în alte părți ale corpului. În cazul copiiilor, neglijarea igienei orale duce în general la o serie de probleme specifice vârstei, precum carii dentare premature, probleme de dezvoltare dentară sau dificultăți de vorbire. De asemenea, la fel ca în rândul adulților, copiii pot dezvolta gingivită sau alte afecțiuni orale și gingivale.

Un alt aspect alarmant pe care specialiștii îl subliniază este problema demineralizării dinților, un proces ce presupune pierderea mineralelor din smalțul dintelui. Demineralizarea dinților predispune la carii și la sensibilitate dentară crescută. Factori precum alimentația bogată în acizi și zaharuri, igiena orală precară sau utilizarea neadecvată a apei cu fluor pot contribui la procesul de demineralizare dinti la copii.

Alegerea medicului stomatolog 

Alegerea unui medic stomatolog specializat în îngrijirea sănătății orale a copiiilor este esențială pentru a fi siguri de faptul că cei mici beneficiază de cea mai bună îngrijire posibilă, adaptată nevoilor lor specifice, într-un mediu confortabil și prietenos. În acest context, trebuie să știți că majoritatea clinicilor oferă servicii de stomatologie copii in Bucuresti, dar nu numai.

Cele mai citite articole

Share your love