Câte țări sunt de fapt în lume și de ce numărul acestora se poate modifica

Vă întrebați câte țări sunt în lume? Ei bine, răspunsul este că din punct de vedere tehnic sunt 193 de țări în lume. Din perspectiva sportivă, am putea spune că există însă 211 țări, iar din cea turistică, 249 de țări. 

Oricine răspunde la întrebarea „Câte țări sunt în lume?”, oferindu-vă un singur număr nu spune tot adevărul. 

De ce numărul țărilor nu este unul clar? De fapt, depinde foarte mult de modul în care definim o „țară”. Haideți, să aruncăm o privire.

Ce este o țară? 

În primul rând, trebuie să ne gândim cum ajunge un teritoriu cu o anumită populație să fie considerat o țară. Este suficient să aibă un steag, un guvern, o monedă proprie, un pașaport? 

Deși este destul de greu de dat o definiție exactă, o țară independentă nu este doar o națiune autonomă, care are propriile sale autorități. Statutul său necesită recunoașterea diplomatică internațională a suveranității cel puțin din partea altor țări suverane. 

  • Totuși, în funcție de răspunsul la întrebarea „ce este o ȚARĂ?”, există șase răspunsuri diferite vizavi de numărul de țări din lume; fiecare răspuns corect în felul lui:

1.195 de state suverane conform ONU

„Țara” și „națiunea” sunt cuvinte pe care politologii le folosesc pentru a denumi un „stat suveran”, adică un loc cu propriile sale granițe și un guvern complet independent. Întrebarea care sunt considerate state suverane poate fi controversată, dar în mod normal ar trebui să ne gândim la toate țările membre și țările observatoare ale Națiunilor Unite (ONU):

  • State membre ONU: 193
  • Statele observatoare ale ONU: 2
  • Total: 195

Aceste țări, în mare parte, se recunosc reciproc ca state suverane și sunt cele pe care le veți vedea pe majoritatea hărților lumii și a listelor țărilor lumii. Aproape fiecare țară despre care ați auzit vreodată este membră a ONU, iar cele două state observatoare ale ONU sunt Vaticanul (reprezentat de Sfântul Scaun) și Palestina. 

Ultima țară adăugată pe listă a fost Palestina, când, în 2012, a devenit stat observator al ONU, iar ultima dată când numărul membrilor cu drepturi depline a ONU s-a schimbat a fost când Sudanul de Sud a aderat în 2011.

  • Notă: aprobarea Palestinei ca stat observator al ONU a fost controversată, așa că unele surse ar putea să o lase deoparte și să enumere doar 194 de țări.

2. 201 de state cu recunoaștere cel puțin parțială

Mai multe țări sunt lăsate în afara ONU, dar sunt acceptate oficial de cel puțin un membru al ONU (acest tip de aprobare formală se numește „recunoaștere diplomatică”, sau doar „recunoaștere”). Aceste țări proclamate în mod controversat sunt de obicei etichetate pe hărțile lumii ca teritorii în litigiu sau cazuri speciale; asta dacă se află pe hartă.

  • State membre ONU: 193
  • Statele observatoare ale ONU: 2
  • Statele recunoscute parțial: 6
  • Total: 201

Cele șase state care nu fac parte din ONU, dar sunt recunoscute parțial sunt: Taiwan, Kosovo, Osetia de Sud, Abhazia, Ciprul de Nord și Republica Arabă Saharaui Democratică din Sahara Occidentală. Toate acestea sunt revendicate de alte țări, dar nu sunt de fapt controlate de acestea – cel puțin nu complet. Numărul membrilor ONU care le recunosc variază, de la doar unul pentru Ciprul de Nord la aproximativ 100 pentru Kosovo.

  • Câteva liste includ, de asemenea, Insulele Cook și Niue ca state parțial recunoscute. Aceste două zone acționează uneori ca țări independente, dar nu și-au declarat niciodată independența sau nu au încercat să se alăture ONU. Ele sunt de obicei considerate a fi teritorii  autonome ale Noii Zeelande

3. 204-207 state suverane de facto

Dar asta nu este tot la nivelul ONU! Aceste șase țări parțial recunoscute nu sunt singurele așa-numite „state separatiste” cu autoguvernare deplină. Există cel puțin încă trei țări autodeclarate care nu sunt deloc recunoscute de niciun membru al ONU, dar încă operează independent de țările care le revendică.

Acestea, împreună cu țările parțial recunoscute, sunt adesea numite state suverane „de facto” – un mod elegant de a spune că sunt țări independente de fapt, chiar dacă nu pe hârtie.

  • State membre ONU: 193
  • Statele observatoare ale ONU: 2
  • Statele recunoscute parțial: 6
  • State suverane de facto nerecunoscute: între 3 și 5 (vezi mai jos)
  • Total: 204 până la 206

Cele trei locuri considerate cel mai adesea țări independente de facto, în ciuda recunoașterii zero din partea membrilor ONU, sunt Artsakh (Nagorno-Karabakh), Transnistria și Somaliland. Și din 2014 au mai fost doi concurenți pentru listă: Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk. 

Acesta este primul an din 2014 în care eliminăm așa-numitul „Stat Islamic” (IS; fost ISIS sau ISIL) de pe lista noastră. Deși luptătorii săi încă domină unele zone îndepărtate, ei nu par să mai guverneze în mod constant niciun loc populat după ce și-au pierdut cea mai mare parte a teritoriului în Siria, Irak și Libia. 

  • Există, de asemenea, multe teritorii controlate de rebeli (și zone complet autonome, cum ar fi statul Puntland din Somalia), care nu sunt controlate de nicio țară, dar sunt lăsate în afara listei pentru că nu pretind că sunt independente. Liderii lor sunt de acord în principiu că fac parte dintr-o altă țară, chiar dacă nu sunt de acord cu privire la cine ar trebui să fie la conducere sau cum ar trebui guvernată țara.

4. 206 națiuni olimpice

Mulți oameni află despre țările din lume urmărind Jocurile Olimpice la fiecare doi ani. Dacă este și cazul tău, atunci că probabil ești confuz cu privire la motivul pentru care la Parada Olimpică a Națiunilor se prezintă mai mult de 200 de membri, chiar dacă atlasul tău arată doar 195 de țări.

Asta pentru că Jocurile Olimpice nu au cerut întotdeauna candidaților să fie țări independente. Teritoriile dependente cu autoguvernare parțială au fost uneori aprobate de Comitetul Olimpic Internațional (CIO) ca „națiuni”.

  • Națiunile olimpice care sunt state membre ONU: 193
  • Națiunile olimpice care sunt state observatoare ale ONU: 1
  • Națiunile olimpice care sunt state parțial recunoscute: 2
  • Națiunile olimpice care sunt teritorii dependente: 10
  • Total CIO-Națiunile Olimpice recunoscute: 206

Aproximativ jumătate din teritoriile dependente de la Jocurile Olimpice sunt posesiuni ale SUA (cum ar fi Puerto Rico) sau Regatului Unit (precum Bermude). Sunt incluse și unele „țări” semi-independente precum Insulele Cook (asociate cu Noua Zeelandă) și Aruba (o „țară constitutivă” a Țărilor de Jos).

5. 211 țări FIFA eligibile pentru Cupa Mondială

Fotbalul este cel mai popular sport din lume, iar majoritatea meciurilor internaționale până la Cupa Mondială sunt reglementate de o organizație numită FIFA. Dacă ești un super-fan al fotbalului, s-ar putea să știi că există 211 țări membre care concurează în meciurile FIFA (chiar dacă majoritatea nu ajung la Cupa Mondială). 

Acesta este deja mai mult decât numărul națiunilor olimpice și cu siguranță mai mult decât totalul țărilor independente de pe majoritatea hărților lumii.

La fel ca Jocurile Olimpice, FIFA nu a cerut întotdeauna membrilor săi independență sau recunoaștere internațională. Acum Federația este puțin mai strictă, dar orice echipă care este deja membră are voie să rămână. Cei mai noi doi membri, care s-au alăturat în mai 2016, ambii au intrat în circumstanțe speciale: 

  • Kosovo, o țară parțial recunoscută, a fost votată în mod controversat după ce a fost acceptată de mai mult de jumătate dintre membrii ONU; 
  • Gibraltar, un teritoriu de peste mări al Marii Britanii, a primit o hotărâre judecătorească care obligă FIFA să-l accepte, deoarece solicitase deja aderarea înainte de a fi adoptate regulile actuale.

Bazat pe tradiția europeană, FIFA permite, de asemenea, Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord să concureze ca echipe separate, chiar dacă toate fac parte din Marea Britanie de peste 200 de ani.

  • Echipe ale statelor membre ONU: 186
  • Echipele statelor observatoare ale ONU: 1
  • Echipele statelor parțial recunoscute: 2
  • Echipe ale țărilor constituente ale Regatului Unit: 4
  • Echipe ale teritoriilor dependente: 18
  • Total asociații membre FIFA: 211

6. 249 de coduri de țară în lista standardului ISO

Ați completat vreodată un formular pe Internet și a trebuit să alegeți dintr-o listă surprinzător de lungă de țări? Probabil că te uitai la lista standard internațională cu „coduri de țară”, cunoscută din punct de vedere tehnic sub numele interesant de ISO 3166-1. 

O mulțime de companii și alte organizații adoptă această listă standard în loc să-și petreacă timpul compilând una. Standardul include, de asemenea, coduri convenabile din două litere pentru fiecare țară, cum ar fi US pentru Statele Unite ale Americii, DE pentru Germania și JP pentru Japonia, pe care le puteți recunoaște din adresele site-urilor web specifice acestor țări.

Acest standard ISO se bazează pe o listă oficială ținută de ONU… dar atunci de ce naiba există 249 de coduri de țară? Pentru că lista ISO conține mai mult decât numărul total de țări membre și observatoare ale ONU! Ei bine, lista standard omite unele state separatiste care nu sunt recunoscute de ONU, dar apoi o compensează prin enumerarea teritoriilor dependente separat de țările lor mamă. 

  • Cu alte cuvinte, lista ISO este mai degrabă un răspuns la întrebarea „Câte țări și teritorii sunt în lume?” decât „Câte țări sunt în lume?”

Asta înseamnă că există „coduri de țară” nu doar pentru țările reale, ci și pentru state aproape independente, colonii de peste mări, teritorii insulare nelocuite și chiar Antarctica! Acest lucru este important deoarece organizațiile ar putea avea nevoie de o opțiune pentru orice bucată de pământ din lume pe care poate fi localizată o persoană, iar multe teritorii dependente adesea nu fac parte din punct de vedere tehnic din țările cărora le aparțin.

  • State membre ONU: 193
  • Statele observatoare ale ONU: 2
  • Statele cu recunoaștere parțială: 2
  • Teritorii locuite dependente: 45
  • Teritorii nelocuite: 6
  • Antarctica: 1
  • Total: 249
Share your love