10 Cei mai renumiți matematicieni ai lumii

Cine sunt cei mai importanți și mai faimoși matematicieni care au existat vreodată în lume? Ei bine, răspunsul nu este ușor, deoarece matematica era cunoscută omenirii încă din timpurile preistorice, cu mult înainte de nașterea lui Hristos.

  • Rolul matematicii în viețile noastre este imens. Matematica a făcut posibilă transmiterea energiei electrice pe mii de kilometri, a ajutat la explorarea conceptului de ADN, a dat naștere computerelor și este esențială în căutarea noastră de a înțelege universul în profunzime.

Fără matematică, oamenii de știință nu pot dezvolta medicamente mai bune, iar inginerii nu pot explora noi tehnologii. Iar lista beneficiilor matematicii asupra dezvoltării omenire poate continua.

Ca majoritatea lucrurilor, matematica pe care o cunoaștem astăzi nu a apărut întâmplător. Este nevoie de zeci de ani pentru ca matematicienii să formuleze o teoremă și o ecuație nouă, inovatoare. 

Iată un top al celor mai renumiți matematicieni ai lumii și contribuția lor la dezvoltarea omenirii!

10. Henri Poincaré

72487483_110525717029267_5276250852212867072_n.jpg
  • Cunoscut pentru: problema celor trei corpuri, teoria haosului, teorema Poincaré–Hopf

Potrivit lui Eric Bell, un matematician scoțian remarcabil, Henri Poincare a fost probabil unul dintre ultimii universaliști, deoarece a avut succes în aproape toate domeniile cunoscute ale matematicii la acea vreme.

  • Poincare, în timpul vieții sale, a contribuit cu numeroase teorii în domeniile fizicii matematice, matematicii aplicate și astronomiei. El a jucat un rol esențial în formularea teoriei relativității speciale.

Mai mult, lucrările sale excepționale despre transformarea Lorentz și problema celor trei corpuri au deschis calea pentru alți matematicieni, precum și astrofizicieni, pentru a face descoperiri despre planeta noastră și spațiul cosmic.

Lucrările sale teoretice au inspirat chiar artiști celebri precum Picasso și Braque, în dezvoltarea unei noi mișcări în artă (cubismul) în secolul al XX-lea.

9. David Hilbert

David-HiIlbert.jpeg
  • Cunoscut pentru: teoria dovezilor, problemele lui Hilbert

David Hilbert a fost poate unul dintre cei mai mari matematicieni ai tuturor timpurilor. El a jucat un rol esențial în dezvoltare a teoriilor fundamentale în domeniul algebrei comutative, al calculului variațiilor și al fizicii matematice.

  • Problemele lui Hilbert (un set de douăzeci și trei de probleme matematice, pe care le-a publicat în 1900) au influențat studii inovatoare în diferite domenii ale matematicii. Unele dintre aceste probleme rămân nerezolvate până în prezent.

În ultimele sale zile, David Hilbert s-a dedicat fizicii. În această perioadă a concurat cu Albert Einstein pe relativitatea generală.

8. Fibonacci

Leonardo-Pisano-Bigollo-1.jpg
  • Cunoscut pentru: numere Fibonacci

Fibonacci, cunoscut și sub numele de Leonardo din Pisa, a fost unul dintre cei mai desăvârșiți matematicieni ai Evului Mediu.

  • Poate cea mai semnificativă contribuție a sa este „Liber Abaci”, o carte personală, prin care a popularizat sistemul numeral indo-arab (0,1,2,3,4..) și numerele/șirul Fibonacci în Europa.

Astăzi, secvența este folosită în algoritmi de computer și baze de date.

7. Familia Bernoulli

The-Bernoulli-Brothers.jpeg

În lumea matematicii, familia Bernoulli ocupă un loc special. Originari din Anvers (Belgia), Jacob și fratele său Johann Bernoulli au fost primii matematicieni din familia Bernoulli.

  • Atât Jacob, cât și Johann au lucrat împreună la calculul infinitezimal și sunt creditați pentru teoreme și justificări precum numerele Bernoulli și curba Brachistochrone.

Daniel Bernoulli, fiul lui Jacob, a fost unul dintre cei mai importanți membri ai acestei familii. 

  • Lucrarea sa cea mai apreciată, Principiul lui Bernoulli, explică matematic funcționarea unui carburator și a unei aripi de avion. De asemenea, a adus contribuții substanțiale în domeniile probabilității și statisticii.

6. Pitagora

DMbzjrXX4AAkcKP.jpeg
  • Cunoscut pentru: teorema lui Pitagora, teoria proporțiilor

Pitagora din Samos s-a născut în jurul anului 570 î.Hr. și, ca majoritatea grecilor antici, nu se știu multe despre prima parte a vieții sale. În calitate de filozof, lucrările sale au influențat oameni ca Platon și Aristotel, precum și Johannes Kepler și Isaac Newton.

  • Deși autenticitatea lor rămâne discutabilă, multe descoperiri matematice sunt atribuite lui Pitagora. Poate cea mai faimoasă dintre ele este teorema lui Pitagora. Mulți istorici au afirmat totuși că teorema era cunoscută de babilonieni cu mult înainte de vremea lui Pitagora.

S-ar putea să fi fost, de asemenea, responsabil pentru descoperirea Teoriei proporțiilor.

5. Carl Friedrich Gauss

Carl-Friedrich-Gauss-1.jpg
  • Premii: Premiul Lalande (1809), Medalia Copley (1838)

Carl Friedrich Gauss a fost poate cel mai influent matematician de la grecii antici încoace. Contribuțiile sale în diferite domenii ale matematicii și fizicii sunt neîntrecute. Gauss a început să dea semne de strălucire la vârsta de șapte ani, când a putut rezolva progresii aritmetice mult mai repede decât oricine din clasa sa.

  • Unele dintre lucrările sale celebre includ Legea lui Gauss și Teorema Egregium, care au concluzionat că Pământul nu poate fi afișat pe o hartă fără o anumită distorsiune. 

El a fost primul care a speculat posibilitatea unei geometrii non-euclidiene, deși lucrările sale nu au fost niciodată publicate.

4. Issac Newton

Issac-Newton.jpg
  • Cunoscut pentru: legile mișcării lui Newton, calculul diferenţial şi integral, mecanică newtoniană

Sir Issac Newton este unul dintre părinții fondatori ai mecanicii clasice, precum și ai calculului infinitezimal. Părerile sale despre gravitație au rămas universal acceptate până la teoria relativității a lui Einstein.

  • Cea mai remarcabilă contribuție a lui Newton în matematică este calculul (numit pe atunci infinitezimal), pe care l-a dezvoltat independent de contemporanul său Gottfried Wilhelm Leibniz.

Newton a fost cel care a explicat primul motivul din spatele tulburărilor de maree pe Pământ și a ajutat la validarea legile lui Kepler referitoare la mișcarea planetelor. Lucrările sale despre optică ne-au oferit primul telescop refractor.

3. Leonhard Euler

Leonhard-Euler.jpg
  • Cunoscut pentru: conjectura lui Euler, ecuațiile lui Euler, numerele lui Euler

Într-un omagiu adus contribuțiilor lui Leonhard Euler în matematică, Pierre-Simon Laplace, un remarcabil astronom și matematician francez, a scris: „Citește-l pe Euler, citește-l iar și iar, el este stăpânul tuturor.”

Matematicienii de astăzi au cea mai mare apreciere față de Euler și îl consideră unul dintre cei mai influenți și mai mari matematicieni ai secolului al XVIII-lea.

  • Euler a adus contribuții semnificative la aproape toate domeniile majore ale matematicii, inclusiv algebră, trigonometrie și geometrie. În fizică, lucrările sale despre dinamica fluidelor și seria Fourier sunt de neegalat.

2. Arhimede

Archimedes.jpg
  • Cunoscut pentru: principiul lui Arhimede; a pus bazele hidrostaticii

Născut în jurul anului 287 î.Hr., la Siracuza, Sicilia, Arhimede era extrem de priceput la matematică, fizică și astronomie. Era un polimat. Cu toate acestea, majoritatea operelor sale nu s-au păstrat.

  • Arhimede a fost unul dintre pionierii geometriei, care a derivat formule pentru aria unui cerc, volumul și suprafața unei sfere. Metoda sa de a determina valoarea lui „pi” a rămas necontestată și singura modalitate cunoscută de a calcula circumferința unui cerc.

Medalia Fields, cea mai înaltă onoare în domeniul matematicii, are imprimat pe ea portretul al lui Arhimede împreună cu un citat atribuit acestuia: „Transire suum pectus mundoque potiri” — „Înalță-te peste tine însuți și vei cuprinde lumea”.

1.Euclid

grtgrtg.jpg
  • Cunoscut pentru: geometrie euclidiană; Algoritmul euclidian

Euclid din Alexandria a fost un matematician grec care este considerat fondatorul geometriei. „Elementele lui Euclid”, o compilație de 13 cărți, este considerată una dintre cele mai vechi și mai influente cărți despre matematică.

  • Deși geometria (care este acum cunoscută sub numele de geometria euclidiană) este punctul central în Elementele lui Euclid, prezintă, de asemenea, o introducere cuprinzătoare a teoriei numerelor elementare. Lucrările sale despre optică au fost, de asemenea, recunoscute pe scară largă.

Abordarea sistematică a lui Euclid în lucrarea sa – pornind de la axiome și apoi obținând în mod logic rezultate complexe, a influențat unele dintre cele mai mari minți ale generațiilor ulterioare. „Principia Mathematica” a lui Newton este un exemplu perfect în acest sens.

Articolul Anterior

Sfaturi si informatii pentru a alege echipamentul de vanatoare potrivit pentru iarna

Articolul Urmator

Câte țări sunt de fapt în lume și de ce numărul acestora se poate modifica

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare