Cauți anvelope pentru iarnă? Află cum funcționează dimensionarea anvelopelor

Poate că nu ai acordat niciodată atenție șirului de numere și litere de pe fiecare anvelopă, dar acolo este o mină de aur de informații.

Aceste informații sunt de obicei în interiorul ușii mașinii și în manualul de utilizare. Pentru a te asigura că anvelopa actuală sau anvelopa de schimb pe care este posibil să o cauți se potrivește cu cerințele vehiculului, va fi bine să înțelegi cum funcționează dimensionarea anvelopelor. 

Dacă nu esti sigur(ă) cum să citești măsurătorile anvelopelor de pe pereții anvelopei, informațiile de mai jos îți pot spune cum să citești dimensiunea anvelopelor

Atunci când alegi anvelope de schimb pentru o mașină de pasageri, cum ar fi un sedan sau chiar un minivan, nu dorești doar să ai cunoștințe despre tipurile de anvelope, dimensiunea anvelopelor și evaluările de viteză, ci și să iei în considerare ceea ce ai nevoie și ceea ce dorești de la noile tale anvelopele.

Anvelopele pot modifica performanța unui vehicul. De aceea, procesul de selectare de pe Altex.ro a diferitelor modele de anvelope pentru anotimpul rece începe cu a ști unde și cum vei folosi acele anvelope. De exemplu, ai putea să răspunzi la întrebarea: Cum este vremea de obicei? De asemenea, este important să alegi și în funcție de calitatea drumului pe care îl parcurgi în mod constant și, bineînțeles, de cât de mult mergi sau uzezi mașina. 

Totodată, este important dacă este o mașină sport sau un break. Ai putea să te întrebi ce îți place la mașina ta și ce ai vrea să îmbunătățești la ea? Cunoașterea răspunsurilor te va îndruma către anvelopele potrivite.

Dar pentru a determina ce tip de anvelope are masina ta, poti sa urmărești următorul exemplu: P185/ 80R16.

Cele mai citite articole

Primul grup de cifre, respectiv 185 semnifică lăţimea, în secţiune, exprimată în milimetri. 80 se obține prin a face raportul dintre înălţime şi lăţime, iar ultimul număr, respectiv 16, indică diametrul roţii.

Practic, este o anvelopă pentru un vehicul de pasageri, avănd diametrul de 16 și are o lățime nominală de 185 de milimetri cu raportul dintre înălţime şi lăţime de 80. 

Raportul de aspect al anvelope îți spune în esență cât de înalt este profilul anvelopei. Totodată Rapoartele sunt furnizate în procente. Producătorii de anvelope calculează raportul de aspect împărțind înălțimea unei anvelope de pe jantă la lățimea acesteia. Dacă o anvelopă are un raport de aspect de 80, înseamnă că înălțimea anvelopei este de 80% din lățimea sa.

Majoritatea anvelopelor pentru pasageri sunt echipate cu dimensiuni P-metrice sau euro-metrice. Aceste grupuri de anvelope au standarde diferite de încărcare și umflare care trebuie luate în considerare. 

Spre exemplu, poți consulta manualul de înlocuire pentru a determina corect capacitatea de încărcare sau poți întreba un mecanic.

Dacă decizi că dorești să înlocuiești cu o nouă dimensiune sau un nou tip de anvelopă, consultă un comerciant autorizat de anvelope care te poate sfătui cu experiență, deoarece multe dimensiuni opționale de anvelope pot avea capacități de încărcare diferite și ar putea necesita roți cu o lățime sau un diametru al jantei diferite și o presiune de umflare diferită.

Sursa Foto: Pexels.com

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Mic ghid de torturi: de câte feluri sunt și la ce tipuri de evenimente se potrivesc

Articolul Urmator

Cum poți să-ți crești încrederea în tine? Top 5 lucruri pe care trebuie să le pui în aplicare chiar acum

Cele mai populare