Ce afectiuni pot semnala durerile de umăr

Durerea de umăr reprezintă senzația neplăcută sau disconfortul resimțit în zona umărului, care poate afecta în mod semnificativ calitatea vieții unei persoane. Durerea de umăr poate limita mișcarea și poate impune restricții în efectuarea activităților zilnice. Există numeroase condiții care pot provoca dureri la nivelul umărului, iar identificarea cauzei specifice este importantă pentru obținerea unui tratament adecvat. Printre cele mai comune cauze ale durerilor de umăr se numără bursita, tendinita, luxațiile sau artrita.

Tendinita

Tendinita reprezintă inflamația sau iritarea unui tendon, cauzată de o leziune acută sau de suprasolicitare. Tendonul este o structură fibroasă care conectează mușchii la oase și care are rolul de a transmite forța musculară către os, pentru a permite mișcarea articulațiilor.  Atunci când apare la nivelul umărului, în general afectează tendonul supraspinos, parte din grupul de tendoane cunoscut sub numele de coafa rotatorilor.

În unele cazuri, inflamația tendonului mușchiului supraspinos poate fi însoțită de degenerarea structurii tendonului. Afecțiunea, numită tendinopatia supraspinosului, poate să apară ca rezultat al suprasolicitării cronice a mușchiului supraspinos sau a procesului natural de îmbătrânire. Pacienții care suferă de tendinopatie supraspinosului prezintă durere la nivelul articulației, inflamație și modificări degenerative în structura tendonului afectat. Durerea asociată cu tendinopatia supraspinosului este adesea resimțită în partea superioară și externă a umărului.

Bursita

Cele mai citite articole

Afecțiune caracterizată prin inflamarea burselor de la nivelul umărului, cel mai frecvent a burselor localizate sub acromion, o proeminență osoasă de pe scapulă (omoplat) care formează partea superioară a articulației umărului. Cauzele comune ale bursitei de umăr includ suprasolicitarea, traumatismele sau leziunile repetitive ale umărului, cum ar fi ridicarea repetată a unor obiecte grele sau mișcări repetitive. Bursita de umăr poate duce la dificultate în mișcarea umărului și poate provoca durere și sensibilitate locală.

Cel mai eficient tratament pentru durerea de umar asociată cu bursita este în general non-chirurgical și presupune aplicarea unor comprese reci pentru a reduce inflamația și durerea, odihnă și fizioterapie (pentru întărirea mușchilor umărului și îmbunătățirea mobilității).  În cazuri severe, se poate lua în considerare drenarea chirurgicală a burselor sau îndepărtarea lor printr-o intervenție chirurgicală.

Osteoartrita

Afecțiune degenerativă a articulațiilor, care poate afecta inclusiv umărul și care poate provoca dureri, rigiditate și limitarea mișcării în umăr. Asociată în general cu degenerarea naturală a cartilajului, osteoartrita poate fi favorizată inclusiv de suprasolicitarea articulației, traumatisme anterioare sau de factorii genetici.

Tratamentul osteoartritei umărului poate varia în funcție de gravitatea simptomelor și de impactul lor asupra calității vieții pacientului, în general fiind preferate măsurile conservatoare, precum terapia ocupațională, fizioterapia sau utilizarea dispozitivelor asistive, precum bastoanele sau ortezele.

Cele mai citite articole

Share your love