Infecția cu rotavirus este cea mai comună cauză pentru diareea la bebeluși și copii mici. Acest virus de tip ARN se transmite fecal-oral, dar și prin consumul de alimente sau de apă contaminate. La copii simptomele pot fi severe. Adulții pot prezenta manifestări moderate. Fiind vorba despre un virus extrem de contagios, infecția se răspândește cu repeziciune în comunitate, dar și în mediul familial din zonele defavorizate, unde igiena este precară. În acest material îți prezentăm tot ce trebuie să știi despre Rotavirus și câteva recomandări de care poți ține cont pentru a putea preveni infecția.
Ce este infecția cu rotavirus
Pentru a face față infecției cu rotavirus trebuie să știi ce este aceasta și cum acționează. Rotavirusul este prezent în scaunul persoanei afectate cu 2 zile înainte de debutul primelor simptome. Caracterul puternic contagios se manifestă până la 10 zile după ce simptomele dispar, așadar este nevoie de atenție sporită când un membru al familiei prezintă o infecție cu Rotavirus.
Există mai multe tipuri de rotavirus, acesta fiind motivul pentru care un copil sau un adult se poate confrunta cu această infecție de mai multe ori în viață, chiar și în condițiile vaccinării. Totuși, prin vaccinare imunitatea dezvoltată determină cazuri mai puțin grave.
Simptome ale infecției cu rotavirus
Recunoașterea simptomelor este necesară încă din faza de debut a infecției, în care, la bebeluși și copii, apar febra și vărsăturile, apoi, pentru câteva zile, diareea apoasă. Uneori aceste manifestări sunt însoțite de durere abdominală severă.
Adulții pot trece mult mai ușor peste infecția cu acest virus deoarece simptomele în cazul lor pot fi ușoare. Doar în cazul unor persoane cu boli cronice sau cu un sistem imunitar slăbit semnele de infecție pot fi la fel de severe ca in cazul copiilor.
Aceste manifestări principale pot conduce la refuzul de a ingera lichide, plâns fără lacrimi la copii, lipsa poftei de mâncare, apatie, somnolență, iritabilitate, urinare rară.(1)
Toate acestea pot fi semnele deshidratării severe, cu un puternic impact asupra celor mici, care pot necesita spitalizare și administrare de soluții intravenoase pentru redobândirea echilibrului electrolitic normal.
Prezența semnelor severe și instalarea apatiei trebuie să te determine să mergi cu copilul la medic de urgență.
Reguli de igienă personală
O bună igienă personală este un prim pas pentru a preveni infecția cu rotavirus. După folosirea toaletei, copiii și adulții trebuie să se spele corect cu apă și săpun pe mâini și să se șteargă cu un prosop curat până la uscarea completă a pielii.
Cele mai citite articole
După schimbarea scutecelor bebelușului sau după ce ai ajutat copilul să folosească toaleta este nevoie să vă spălați cu apă și săpun pe mâini și să vă ștergeți bine. O bună igienă a mâinilor împiedică și apariția gastroenteritei.
Dezinfectarea frecventă a suprafețelor comune
În creșe, grădinițe și școli regulile de igienă trebuie respectate și promovate, alături de igienizarea periodică a spațiilor utilizate în comun și a suprafețelor atinse frecvent, precum și a jucăriilor.
Și acasă este nevoie de dezinfectarea suprafețelor, mai ales că rotavirusul este foarte rezistent și poate trăi perioade îndelungate în medii variate.
În cazul contractării rotavirusului de către un membru al familiei curățarea și igienizarea băii și a restului casei devine o necesitate și trebuie să i se acorde atenție sporită.
Vaccinarea împotriva infecției cu rotavirus
Vaccinurile sunt considerate sigure și eficiente, iar copiii ar trebui vaccinați. În situația în care vor contracta infecția cu rotavirus vor dezvolta forme mai ușoare ale acesteia. Protecția vaccinării nu este completă deoarece există mai multe tipuri ale acestui virus. (2)
Vorbește cu medicul înainte de administrarea vaccinului copilului tău pentru a afla dacă cel mic are recomandare medicală în acest sens. Există două tipuri de seruri care pot fi administrate pe cale orală, în două sau în trei doze, conform schemei generale de vaccinare din România.
Acest material oferă informații generale despre infecția cu rotavirus. Dacă ai un copil cu simptome ca cele descrise în material sau tu te confrunți cu această problemă, mergi la medicul specialist pentru un consult de specialitate și tratament corespunzător!
Surse de informare:
1. Rotavirus – https://www.cdc.gov/rotavirus/index.html
2. Rotavirus – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rotavirus/symptoms-causes/syc-20351300#:~:text=To%20reduce%20the%20spread%20of,have%20little%20effect%20on%20rotavirus.