Ce materiale se folosesc pentru printarea 3D?

Printarea 3D a devenit din ce in ce mai indragita de persoanele de pretutindeni, fiind utilizata atat pentru bunul plac, dar si pentru numeroase domenii de afaceri, precum auto, medical, educational, constructii, robotica etc, oferind un spectru larg de obiecte de diferite dimensiuni, forme si texturi pe care le poti construi.

Daca vrei sa investesti intr-o imprimanta 3D business sau pentru utilizarea personala, iata ce materiale se folosesc pentru un print de calitate, indiferent de obiectele pe care vrei sa le creezi!

Materialele folosite pentru printarea 3D

Exista mai multe materiale de calitate din care poti crea obiectele perfecte pentru nevoile si cerintele tale. Printre cele mai cunoscute sunt urmatoarele materii prime.

PLA

PLA sau acidul polilactic este un poliester termoplastic utilizat frecvent in printarea 3D. Acesta are caracteristici asemanatoare cu polipropilena (PP), polietilena (PE) sau polistirenul (PS), iar printre avantajele utilizarii de filamente din PLA in domeniul 3D sunt usurinta de printare si paleta cromatica bogata. Este totodata un material eco-friendly.

ABS

ABS este, de asemenea, un material plastic foarte cunoscut si utilizat in majoritatea domeniilor avand si proprietati diverse pentru printarea 3D. ABS-ul este extrem de rezistent la temperaturi inalte, incepand sa se deformeze la 100°C. Folosit in special in domeniul constructiilor, auto, amenajarilor interioare etc, acest material este potrivit pentru imbinarea corecta a diferitelor obiecte printate.

Pudra

Pudra pentru imprimarea 3D este realizata dintr-un material de nylon si se utilizeaza in special la aparatele cu tehnologie SLS (Selective Laser Sintering). Aceasta are nevoie de un laser pentru ca materialul sa fie prelucrat. Exista doua categorii importante de pudra: PA 11 care ofera rezistenta buna la impact si caldura si PA 12, avand un grad mare de rigiditate.

Silicon

Cele mai citite articole

Daca ai nevoie de o husa de protectie pentru telefonul tau mobil, atunci o poti crea usor si rapid cu ajutorul imprimantei 3D! Siliconul este unul dintre cele mai bune materiale in realizarea obiectelor care ofera siguranta si flexibilitate, precum husele, curelele de ceas, recipientele pentru gheata etc. Produsele din silicon sunt realizate la temperaturi inalte, iar in functie de gradele maxime la care a fost supus materialul, acesta poate fi de duritate si  elasticitate A15, A35, A50 pe scara Shore.

Rasina fotopolimerizanta

Rasina este un material perfect pentru printarea 3D deoarece ofera obiectelor duritate, performanta crescuta si flexibilitate, fiind utilizata in special pentru elementele decorative, bijuterii, recipiente etc. Exista mai multe tipuri de rasina: FTI si SLA (standard, flexibila, ceara sau dental), toate oferind aceleasi rezultate incredibile!

PETG

Revenind la materialele plastice, PETG-ul combina avantajele oferite de PLA si ASB, avand deci o duritate mai mare, rezistenta la impact, flexibilitate si culoare translucida. PETG nu se degradeaza in apa si poate fi utilizat in industria alimentara. Vei intalni acest material si in realizarea recipientelor cosmetice sau in produsele electronice si electrice.

Fibra de carbon/ Carbon Fiber

Fibra de carbon este un material foarte dur, realizat impreuna cu PLA armat. Nu este utilizat in folos propriu, ci joaca un rol important pentru piesele solide si rigide. Fibra de carbon are temperatura de imprimare 3D intre 190 si 210°C si are culoarea neagra.

Indiferent daca vrei sa cumperi o imprimanta 3D pentru tine sau pentru businessul tau, tine cont de materialele care se folosesc pentru printarea 3D in raport cu domeniul de activitate, dar si cu gradul de durabilitate si elasticitate al produselor finale. 

Cele mai citite articole

Share your love