Ce soluții ai pentru înlocuirea dinților lipsă?

Știai că 4 din 10 români ce locuiesc în mediul urban au minim un dinte lipsă? La baza acestei statistici stă din păcate o igienă orală precară și afecțiunile parodontale care duc la pierderea timpurie a dinților. Mulți români încă merg la medic doar atunci când au dureri foarte mari, iar în majoritatea cazurilor, dinții sunt atât de afectați încât nu mai pot fi salvați. Indiferent de situația în care te afli, dacă ai cel puțin un dinte lipsă, ar trebui să iei legătura cu un medic stomatolog cât mai repede pentru a găsi cea mai bună soluție de înlocuire a lor.

Implant dentar

Implantul dentar reprezintă în momentul de față cea mai bună opțiune pentru înlocuirea unui dinte lipsă. Este format dintr-un șurub care se introduce la nivelul oaselor maxilare – acesta preia funcția de rădăcină pentru dinte, și dintr-un bont proteic ce susține coroana dentară. Implantul dentar este exact ca un dinte natural și poate avea o durată de viață de câteva decenii. În același timp, cel mai mare dezavantaj și motiv pentru care oamenii nu îl vad ca primă opțiune de înlocuire a unui dinte este prețul. În cazul în care există mai mulți dinți lipsă, se poate opta pentru montarea unei punți dentare pe implanturi.

Proteză dentară

Cele mai citite articole

Proteza dentară mobilă este văzută de către medici drept o soluție nepotrivită pentru înlocuirea dinților lipsă pentru că îmbunătățesc aspectul estetic doar pe termen scurt, iar funcția masticatorie nu este restaurată decât în proporție de 5-10%. Dezavantajul este faptul că o proteză dentară mobilă traumatizează osul pe care se sprijină, motiv pentru care nu este potrivită pe termen lung. Singurul avantaj al unei proteze dentare este prețul (vezi proteza dentara pret). Dacă ai nevoie de o soluție rapidă pentru înlocuirea dinților lipsă, poți opta pentru această variantă.

Punte dentară

Puntea dentară este văzută drept opțiunea de mijloc – este o soluție mai bună decât proteza mobilă, însă nu la fel de eficientă ca implantul dentar. O punte dentară implică șlefuirea dinților vecini pentru că aceștia vor prelua rolul de dinți suport (puntea dentară va fi ancorată pe acești dinți). Puntea dentară nu este recomandată însă în toate situațiile – spre exemplu, nu este indicată în cazul în care distanța dintre dinții sănătoși este mai mare de 3-4 dinți. Durata de viață a unei punți dentare este în medie de 10 ani, însă, după această perioadă, de cele mai multe ori dinții stâlpi nu mai pot fi folosiți pentru montarea unei noi punți pentru că nu mai asigură aceeași rezistență.

Cea mai bună opțiune este implantul dentar, însă dacă bugetul nu îți permite să optezi pentru această variantă acum, sfatul nostru este să discuți cu medicul tău pentru o soluție temporară, cum ar fi o proteză dentară mobilă. Nu este indicat să amâni momentul înlocuirii unui dinte lipsă pentru că dinții vecini vor începe să migreze către locul gol. Așa că, fă-ți curaj și fă-ți o programare la medic pentru a vedea ce poți face pentru a înlocui dinții lipsă și a avea o dantură sănătoasă și frumoasă!

Cele mai citite articole

Share your love