Ce trebuie sa stii despre inlocuirea sigurantei clasice cu una automata

Atât siguranțele clasice, cât și cele automate (numite și disjunctoare) servesc același scop: să susțină sistemul electric prevenind suprasarcinile care ar putea cauza daune sau chiar incendii electrice. Ambele opresc circulația curentului, dar în moduri diferite. Siguranța clasică este construită dintr-o bucată de metal care se topește atunci când e supraîncălzită, în vreme ce disjunctoarele au o structură internă care le permite să întrerupă trecerea curentului electric atunci când e vorba de o sarcină prea mare.

Dispozitivele care îți protejează sistemul electric, precum disjunctoarele și siguranțele, sunt indispensabile în orice locuință. Siguranțele clasice pot fi mai rapide în întreruperea circulației electricității, dar atunci când se topesc trebuie înlocuite. Disjunctoarele, în schimb, nu au nevoie decât să fie resetate.

Despre siguranța clasică

Siguranța este un instrument electric alcătuit din porțelan, sticlă sau substanțe plastice care conține fire conductoare (filament). Dacă se întâmplă o defecțiune și valoarea curentului care trece prin circuitele electrice fluctuează, siguranța se topește automat, întrerupând contactul cu restul circuitului și protejând astfel dispozitivele de avarii.

Despre siguranța automată

Disjuctorul are aceeași funcție ca siguranțele clasice (să evite defecțiunile din cauza supraîncărcării), dar o îndeplinește într-un mod diferit. Siguranțele automate sunt dotate fie cu o secțiune cu electromagnet, fie cu o lamă bimetalică. Oricare ar fi modul în care funcționează, ele permit trecerea curentului electric pentru a alimenta locuința. 

Atunci când curentul electric ajunge la valori prea mari, care pot afecta siguranța locuitorilor, forța magnetică a solenoidului devine suficient de mare pentru a trage în jos lama metalică din întrerupător și a închide curentul. Un alt mod în care siguranțele automate pot funcționa este prin îndoirea lamei metalice astfel încât să împingă întrerupătorul pentru a opri alimentarea cu curent electric.

Rolul disjunctoarelor este de a evita șocul electric, mai degrabă decât supraîncălzirea. Ele opresc curentul electric atunci când acesta fluctuează, pot fi resetate printr-o simplă apăsare de buton și sunt foarte utile în băi și bucătării, acolo unde electrocutarea și șocul electric pot fi cauzate de dispozitivele electrice care sunt folosite lângă sursele de apă, cum sunt chiuvetele sau țevile de apă.

Avantaje și dezavantaje

Principalul avantaj al siguranțelor este că sunt mai ieftine și mai accesibile. Ele reacționează rapid la suprasarcină, oferind astfel protecție dispozitivelor electrice. Singura problemă apare atunci când sistemul este predispus la supratensiune, cauzând siguranțele să se ardă constant. În acest caz, reacția rapidă la suprasarcină poate fi considerată un dezavantaj.

Atunci când se strică, siguranțele clasice trebuie înlocuite. Acest lucru se poate dovedi greu de realizat, mai ales într-o cameră întunecată sau dacă nu ai la dispoziție o siguranță nouă care să o înlocuiască pe cea veche. Alt dezavantaj este faptul că, atunci când oamenii schimbă siguranța ei înșiși, fără să cheme un specialist, riscă să aleagă o siguranță care suportă un voltaj mai mare decât este nevoie. Acest lucru poate duce la supraîncălzirea sistemului.

Cel mai mare dezavantaj în folosirea unei siguranțe automate este costul mai mare al instalării, înlocuirii și reparației. Disjunctoarele nu reacționează la fel de rapid ca siguranțele în întreruperea curentului. Acest lucru înseamnă că dispozitivele electronice pot fi deteriorate dacă intensitatea curentului care circulă este prea mare. De asemenea, disjunctorul este mai sensibil la mișcare și la vibrații, drept pentru care acesta se poate întrerupe chiar și atunci când sistemul nu e supraîncărcat.

În concluzie, disjunctoarele și siguranțele clasice sunt mecanisme vitale pentru siguranța casei tale. Dacă îți dorești să le înlocuiești, te sfătuim să apelezi la serviciile unui electrician care să se asigure că totul este realizat corect, fără riscuri și potrivit nevoilor tale.

Articolul Anterior

Ce poți face dacă ai sprâncenele subțiri, rare sau asimetrice

Articolul Urmator

Cinci sfaturi pentru o casa curata si ordonata

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *