Ce trebuie sa stii inainte de a cumpara un ceas barbatesc

Cu siguranta ati auzit barbati spunand ca odata ce smartphone-urile au ajuns atat de performante, nu mai au nevoie de ceas la mana. Sigur, tehnologia s-a dovedit a fi un rival puternic a ceasornicarilor, dar nimic nu poate egala farmecul unui ceas frumos si performant la incheietura manii.

De aceea, am hotarat sa va prezentam un mic ghid al ceasurilor masculine, astfel incat sa hotarati singuri ce investitie merita sa faceti.

Interiorul conteaza

Mecanismul este considerat inima unui ceas, fara de care nimic nu conteaza.  Cand vreti sa cumparati un ceas barbatesc, vi se va prezenta doua tipuri de mecanisme, fie pe quartz, fie mecanic – care la randul sau poate fi manual sau automat. Una dintre metodele de a le diferentia cu usurinta este felul in care secundarul se misca pe ecran. La ceasurile pe quartz, secundarul avanseaza in pasi de o secunda, iar la cele mecanice avanseaza cursiv (cam cu 8 pasi pe secunda la mecanismele uzuale) Exista si exceptii, adica quartz cu secundar cursiv si mecanic cu secundari in pasi de o secunda, dar aceste ceasuri sunt o raritate.

Diferite stiluri de ceasuri barbatesti

Dincolo de mecanism, ceasurile barbatesti se impart in functie de stilul lor. Pot fi ceasuri elegante (care se poarta la costum si, in general, au curea din pile), ceasuri pentru scufundari (inventate de Rolex, care rezista la cel putin 100 de metri sub apa), ceasuri stil pilot (au numeroase functii pentru a indica ora pe glob, altitudine etc.), ceasuri fashion, ceasurile rezistente la socuri (vezi ceasuri Casio) etc. 

Ceasuri barbatesti pe quartz

Cele mai citite articole

Introdus pentru prima data pe piata de Seiko in anii ’60 odata cu lansarea Astron, acest mecanism a reprezentat o schimbare majora in materie de ceasuri. Mecanismele pe quartz nu numai ca sunt foarte precise si necesita o intretinere minima, dar reprezinta si o alternativa foarte accesibila la mecanismele mecanice.

Mecanismul este alimentat de o baterie care trimite un semnal electric printr-o bucata de quartz de cristal (oscilatorul) si conduce motorul ceasului care face ca limbile sa se miste.

Desi a fost initial responsabil pentru asa-numita „criza a quartz-ului” din anii ’70 si inceputul anilor ’80, acest mecanism alimentat cu cristale nu numai ca a democratizat piata ceasurilor, ci a reformulat intreaga industrie. Crearea grupului Swatch este un exemplu primordial, care a fost creat pentru a contracara presiunea din ce in ce mai mare asupra fabricilor elvetiene de ceasuri in acei ani.

Ceasuri barbatesti mecanice 

Aici lucrurile se complica putin, nu doar pentru ca mecanismele sunt mai complexe, ci si pentru ca acestea necesita un grad mai mare de ingrijire.

Atat ceasurile mecanice cu intoarcere manuala, cat si ceasurile mecanice automate sunt considerate superioare din punct de vedere al mecanismelor fata de cele pe quartz. Mecanismele mecanice manuale sunt cele vechi, din secolul al XVI-lea, si presupun ca posesorul ceasului sa intoarca manual rotorul pentru a bobina arcul care va genera energie, acesta din urma reusind sa mentina ceasul in functiune.

Ceasurile mecanice automate nu necesita intoarcere, ele se vor incarca cu energia necesara functionarii ceasului prin simpla miscare a mainii.

Ambele tipuri de ceasuri mecanice sunt mai scumpe decat un ceas pe quartz.

Cele mai citite articole

Share your love