Cum cureți mai ușor adezivul de pe gresie și faianță?

De multe ori, după ce ați finalizat reparațiile în locuință, apare o problemă legată de îndepărtarea adezivului și chitul de pe faianță sau/și gresie. Dacă tocmai ați pus gresia și faianța, îndepărtarea adezivului este mai ușor de făcut, folosind  apă caldă și detergent. 

Dacă adezivul și chitul au apucat deja să se usuce, situația poate fi mai complicată. Există totuși mai multe metode, unele preluate chiar de la „meșteri”, iar succesul lor depinde de tipul adezivului care a fost folosit.

Cum să cureți adezivul când nu este complet uscat

După aplicarea plăcilor, urmele de adeziv și de chit, care nu s-au întărit încă complet, pot fi îndepărtate în etape. Mai întâi curățați cât încă adezivul și chitul nu s-au întărit încă pe plăcile de gresie și faianță, apoi spălați suprafața cu apă caldă. Pentru asta trebuie să:

1. Îndepărtați adezivul și chitul cu o mistrie de dimensiuni mici. În timpul curățării, mistria trebuie ținută vertical pe suprafața plăcii, făcând o mișcare în diagonală, pentru a nu atinge umplutura dintre rosturi. Nu ar trebui să apăsați foarte tare. Adezivul conține elemente solide, care pot zgâria suprafața gresiei și faianței.

2. Dacă adezivul este greu de îndepărtat, este posibil să trebuiască stropit cu puțină apă, pentru a-l dilua.

3. Când adezivul este complet uscat, spălați suprafața cu apă caldă cu un burete.

* Dacă după aplicarea acestei metode pe suprafața gresiei/faianței rămân dâre, îndepărtați-le ștergând suprafața cu o cârpă uscată, de exemplu, un prosop vechi.

Cum să cureți adezivul când s-a întărit

Îndepărtarea adezivului complet uscat și întărit nu este o problemă simplă. Există mai multe moduri, care pot fi împărțite în chimice și mecanice.

În cadrul metodei chimice, se folosesc soluții speciale pentru curățarea acidă, de exemplu, Keranet și Atlas Szop. Aceste substanțe sunt capabile să îndepărteze nu numai resturile de adeziv sau chit, ci și murdăria care s-a impregnat, precum și urmele de bandă adezivă și rugina.

Pentru a aplica această metodă urmați pașii următori:

  • curățați plăcile de praf;
  • aplicați soluția și frecați cu peria sau burete;
  • urmați instrucțiunile prezentate pe ambalaj, referitoare la timpul de acționare a soluției pentru îndepărtarea adezivului;
  • spălați urmele rămase cu apă curată.

Metoda chimică nu dă mereu rezultatul dorit și nu se aplică întotdeauna. De exemplu, când vreți să îndepărtați adezivul de pe perete pentru a aplica o nouă faianță. În acest caz, metoda mecanică este cea potrivită, adică folosiți forța și diferite unelte. Luați în considerare utilizarea acestei metode într-o varietate de cazuri.

Când trebuie să îndepărtați adezivul vechi de pe perete sau podea, se poate face folosind un ciocan și o daltă sau cu polizorul unghiular cu disc de șlefuit.

Curățarea rosturilor dintre plăcile de faianță și gresie

Puteți curăța aceste rosturi cu un cuțit special pentru rosturi. O modalitate mai rapidă de a îndepărta adezivul dintre plăcile de gresie este să utilizați o bormașină în capul căreia montați un disc cu perie de sârmă. Plăcile de gresie/faianță nu vor fi zgâriate pentru că peria este una moale, iar rosturile vor fi curățate la o adâncime suficientă pentru chituire.

Utilizarea metodelor populare

În cazul în care nu aveți la îndemână un solvent special, puteți folosi metodele populare recomandate de „meșteri” și soluții aflate la dispoziția tuturor:

• oțet;

• acid citric;

• bicarbonat de sodiu;

• clor;

• mop cu abur;

• Coca Cola.

Îndepărtarea adezivului cu oțet sau cu acid citric

  1. Aplicați oțet sau acid citric pe locul pătat de adeziv. Dacă urmele de adeziv acoperă o porțiune mai mare, puteți folosi un spray. Concentrația soluției pe care o aplicați poate varia în funcție de cât de groase sunt urmele de adeziv.
  2. Așteptați ca soluția să își facă efectul. Când începe reacția, suprafața va face bule și adezivul se înmoaie.
  3. Folosiți o gletieră.
  4. Clătiți cu apă caldă.

Folosind bicarbonat de sodiu obișnuit este un alt truc eficient și ieftin pentru curățarea plăcilor de gresie/faianță de numeroase urme de adeziv. Pentru a-l folosi, luați un burete umezit pe care aplicați o cantitate mică de bicarbonat de sodiu și frecați locul pătat de adeziv. Apoi spălați zona cu apă.

*Notă! Buretele trebuie să absoarbă multă apă, pentru ca bicarbonatul de sodiu să nu zgârie faianța/gresia.

Share your love