De ce sare siguranța la centrala electrică

Dacă descoperiți că centrala electrică declanșează în permanență siguranțele de la tabloul electric, întrerupând alimentarea cu electricitate a locuinței, acesta ar putea fi un semn al unei defecțiuni sau unei scurgeri la sistemul centralei. 

  • Electricienii profesioniști vă vor recomanda, în momentul în care aveți o centrală termică, să instalați o siguranță RCD pentru protecție diferențială. Dispozitivele de curent rezidual (RCD) sunt printre cele mai solicitate siguranțe pentru mediul casnic. RCD funcționează ca un protector împotriva șocurilor electrice și ca mecanism de prevenire a incendiilor accidentale ce pot apărea la nivelul cablurilor electrice.

Această siguranță are capacitatea de a opri fluxul de electricitate atunci când există o scurgere de curent.

Care este relația dintre o centrală electrică și siguranța electrică?

Ei bine, siguranța electrică este un mecanism important pentru locuința dvs. Acolo unde trece prea mult curent către orice aparat electric din casă, inclusiv centrala, siguranța va întrerupe alimentarea până când problema este rezolvată.

Deci, dacă nu există siguranță electrică, veți avea o sursă instabilă de energie electrică în casa dvs. Asta înseamnă că apa din centrală poate fi fie prea fierbinte, fie nu suficient de fierbinte. De asemenea, dacă nu există prea mult curent electric în casa dvs., există riscul unui focar de incendiu. Cablajul supraîncărcat este o sursă majoră de producere a unui incendiu. Prin urmare, dacă siguranța electrică continuă să se declanșeze, atunci probabil că instalația electrică din casa dvs. este supraîncărcată.

Cu alte cuvinte, o siguranță electrică vă scutește de mult stres și vă salvează de potențialele daune. Și, atunci când nu funcționează corect sau se declanșează în mod constant, atunci există o problemă.

Ce să faci dacă centrala declanșează siguranțele electrice?

Dacă o siguranța de la panoul electric sare și, ori de câte ori încercați să o ridicați, aceasta continuă să declanșeze, uitați-vă să nu existe vreun fir deteriorat, indiferent dacă vorbim despre cablu de alimentare la priză, de un prelungitor în care se află centrala etc. 

  • Dacă centrala dvs. continuă să declanșeze siguranțele automate și nu reușiți să găsiți nicio scurgere de curent, este întotdeauna bine să solicitați ajutorul unui electrician profesionist.

Este important să înțelegeți că există mai multe motive care ar putea declanșa siguranțele de la panoul electric. De cele mai multe ori, s-ar putea să o rezolvați prin simpla ridicare a siguranței pentru a o face să funcționeze din nou. Cu toate acestea, acest lucru nu este întotdeauna posibil și, dacă este făcut de mai multe ori, s-ar putea să puneți în pericol centrala.

Iată câteva motive pentru care centrala dvs. ar putea declanșa o siguranță electrică:

  • Un circuit supraîncărcat

Cele mai citite articole

Uneori, problema poate fi simplă, provocată de un circuit supraîncărcat, mai ales când mai multe aparate funcționează simultan. Aceasta este de fapt cea mai frecventă cauză.

  • Element de încălzire defect

Practic, elementele de încălzire din centrală ar putea să nu mai funcționeze. Dacă acest element se strică, devine o problemă, astfel încât partea electrică este expusă apei. Acest lucru va produce un scurtcircuit, declanșând siguranța de la panoul electric.

De asemenea, dacă nu ar sări siguranța, apa s-ar putea încălzi prea mult.

  • Termostat defect

De asemenea, un termostat defect ar putea fi cauza. În general, centralele de apartament funcționează la temperaturi de până la 160 de grade. Odată ce se încălzește mai mult decât atât, siguranța electrică se poate declanșa.

Desigur, puteți testa întotdeauna termostatul folosind un multimetru. Asigurați-vă că centrala este oprită.

  • Scurgere de apă

De asemenea, dacă centrala dvs. are scurgeri ca urmare a unei garnituri defectuoase, va cauza unele probleme. Dacă apa care se scurge atinge componentele electrice, se poate declanșa siguranța. Nu este întotdeauna cazul, așa că dacă observați o scurgere, apelați la un expert pentru a evita probleme grave.

  • Probleme cu instalația electrică

O siguranță care sare continuu ar putea fi un semn că există o problemă cu instalația electrică a locuinței. Pentru a fi sigur, opriți alimentarea, uitați-vă la panoul electric și verificați la ce este conectată siguranță care se declanșează permanent: prize, lumini etc. Căutați firele deteriorate sau conexiunile arse. Este important să remediați problema înainte de a reporni alimentarea.

  • Problemă electrică sau de cablaj

Dacă niciunul dintre motivele enumerate nu reprezintă problema, s-ar putea să fie defect cablajul extern. Acest lucru ar putea fi rezultatul unei conexiuni proaste în panou, al unei siguranțe electrice arse sau al cablajului slab/defect. 

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Cum cureți mai ușor adezivul de pe gresie și faianță?

Articolul Urmator

Cum sa iti realizezi instalatia electrica a casei?

Cele mai populare