Creșterea inflației determină din ce în ce mai mulți români să caute alternative eficiente de a-și majora veniturile, pentru a-și putea menține același stil de viață. Iată câteva modalități prin care poți să-ți crești veniturile, în funcție de nivelul de risc pe care ești dispus să ți-l asumi.
Investește la bursă
Investițiile la bursă reprezintă o modalitate populară aleasă de mulți români care își doresc un venit suplimentar pe lângă salariu, iar printre cele mai sigure instrumente financiare în care poți să investești sunt titlurile de stat și acțiunile.
Iată câteva motive pentru care este bine să ai titluri de stat în portofoliul tău:
- Obținerea de profit în cazul investiției în titluri de stat este garantată de către stat, astfel că acestea reprezintă cea mai sigură investiție
- Dobânda încasată nu este impozitată, cum se impune în cazul altor metode de economisire
- Având în vedere riscul asociat, randamentele unei astfel de investiții sunt foarte avantajoase
- Valoarea nominală a unui titlu de stat este mai mult decât accesibilă.
În ceea ce privește investiția în acțiuni, aceasta poate fi o oportunitate în prezent, deoarece indicele inflației este în creștere și în acest mod companiile își pot crește prețurile finale. Astfel, profitabilitatea unei companii crește și tu, ca acționar, ai doar de câștigat.
Deschide un depozit la termen
Un depozit la termen este o altă modalitate eficientă de a obține bani suplimentari și poate fi potrivită pentru tine, dacă dorești să obții acești bani fără efort. Astfel, dacă ai o sumă de bani pe care nu plănuiești să o cheltui în următoarea perioadă, îți poți deschide un depozit la termen în care să îi depui, iar la data scadentă te poți bucura de dobânda pe care ai acumulat-o până atunci.
Cele mai citite articole
Dobânda depinde de instituția financiară pe care o alegi pentru deschiderea depozitului, de perioada scadentă și de suma de bani pe care o depui. Important de știut aici este faptul că profitul obținut în urma deschiderii unui depozit bancar este de cele mai multe ori mai mic decât banii obținuți în urma investițiilor la bursă, însă, totodată, acesta este corelat cu nivelul de risc la care te supui.
Investește în criptomonede
Criptomonedele au cunoscut un adevărat succes în rândul persoanelor care visează la o îmbogățire rapidă, motiv pentru care investițiile în criptomonede sunt foarte des întâlnite chiar și în rândul investitorilor fără experiență.
Faptul că acestea nu aparțin vreunei bănci, ci reprezintă un sistem independent, poate părea un avantaj la început, însă acest lucru le determină de fapt să fie instabile. Spre deosebire de investițiile în titluri de stat, de exemplu, investițiile în criptomonede nu sunt garantate în niciun mod, de către nicio instituție, acestea fiind considerate totodată și cele mai volatile active.
Cea mai populară criptomonedă la ora actuală este Bitcoin, care în luna ianuarie a anului 2021 a avut o valoare de 32.000 de dolari, iar în luna decembrie a aceluiași an a costat 46.000 de dolari. În prezent, un Bitcoin costă puțin peste 21.000 de dolari, însă depinde de fiecare investitor din ce punct de vedere vede această scădere. Pentru unii, acest lucru poate constitui un avantaj și un lucru care să îi determine să cumpere Bitcoin la acest preț, însă pentru alți investitori această scădere poate constitui un semn de alarmă.
Cert este că atât în cazul Bitcoin, cât și în cazul celorlalte criptomonede, există un risc mare asociat cu profitul pe care îl poți obține, întrucât nu există nici o metodă sigură de a estima valoarea acestor monede în viitor. Depinde de fiecare investitor în parte să decidă dacă își asumă sau nu riscul unei astfel de investiții.
Sursă foto: freepik.com