Frigul ne determina sa ne luam toate masurile necesare pentru a ne proteja, incepand de la tinutele vestimentare si terminand cu amenajarea casei noastre. Cand pregatim locuinta pentru sezonul rece, trebuie sa avem in vedere mai multe aspecte importante. Descopera care sunt acestea!
Amenajarea spatiilor de odihna
Dormitoarele vor necesita amenajari la nivel de asternuturi si lenjerii, pentru ca acestea sunt elementele care iti pot aduce confortul termic, mai ales in lunile geroase. Daca esti interesat si de huse pentru pilote si perne, atunci poti gasi mai multe modele aici. Este important sa verifici materialele, dimensiunile si caracteristicile acestora la nivel de model, pentru a putea alege ceea ce ti se potriveste cel mai bine.
In prezent, exista o gama ampla de modele de cuverturi si huse din materiale care pastreaza foarte bine caldura si care au proprietati excelente in privinta respirabilitatii. Astfel, folosind aceste accesorii, nu vei avea de suferit nici ca urmare a frigului, nici nu vei simti vreun disconfort din cauza umiditatii corporale.
Verificarea instalatiilor termice ale locuintei
Atunci cand vine frigul, unul dintre lucrurile pe care trebuie sa le ai in vedere este verificarea temeinica a instalatiilor termice. Caloriferele trebuie aerisite, iar la nivelul centralei termice este nevoie sa se faca verificari pentru a fi sigur ca aceasta functioneaza in parametri optimi.
Reviziile obligatorii au rolul de a evidentia unele probleme care se pot ivi in timpul utilizarii, astfel incat acestea sa nu apara in timpul iernii, tocmai cand avem cea mai mare nevoie de calorifere si de centrala termica.
Daca ai nevoie sa schimbi caloriferele, atunci ar trebui sa stii ca poti face acest lucru cu usurinta, pentru ca cele moderne, din otel sau aluminiu, iti ofera fiabilitate si randament termic ridicat, dar si un design placut.
Izoleaza locuinta
Cele mai citite articole
Izolarea locuintelor este un aspect foarte important, deoarece atunci cand este facuta corect poate contribui la eficientizarea costurilor unei locuinte, dar si la pastrarea temperaturilor constante la interior.
Un audit energetic va scoate in evidenta puntile termice ale casei, adica acele zone care pierd caldura spre exterior. De cele mai multe ori, acestea se gasesc in zona suprafetelor vitrate, a planseelor, la imbinarea peretilor si in zona acoperisului. Poti folosi spuma poliuretanica, vata minerala bazaltica sau vata de sticla ori polistirenul.
Izolarea locuintei inseamna anveloparea acesteia atat la interior, cat si la exterior, iar unele metode de izolare interioara includ chiar si materiale care pot avea rol decorativ. Spre exemplu, peretii cu placi de pluta sunt o solutie excelenta de decor, una pe care merita sa o iei in considerare daca vrei sa iti pregatesti camera pentru lunile geroase.
Verifica tamplaria casei
Pentru a mentine cat mai mult caldura la interior, este nevoie sa ai in vedere si verificarea suprafetelor vitrate, iar daca ajungi la concluzia ca tamplaria trebuie schimbata, iti recomandam sa alegi elemente moderne de tamplarie.
Tamplaria termopan este o solutie foarte potrivita de amenajare a camerelor, pentru ca iti permite o izolare temeinica a suprafetelor si o protectie sporita impotriva condensului.
Opteaza pentru sisteme speciale de izolare
O solutie deosebita, din ce in ce mai apreciata in ultimii ani, este aceea de a monta sisteme de incalzire in pardoseala si, implicit, de a alege pardoseli mai calde, astfel incat acest lucru sa sporeasca senzatia de caldura a casei tale. Daca vrei o pardoseala incalzita, tot ce trebuie sa faci este sa alegi sistemul dorit si sa apelezi la specialistii potriviti care sa te ajute in acest sens.
Daca nu iei in calcul organizarea din timp a casei, iernile geroase iti pot pune probleme la nivel de confort. Investeste asadar in confortul tau si transforma-ti casa intr-un spatiu eficient din punct de vedere termic si energetic.