Cum să-ţi decorezi grădina în stil rustic: 5 sugestii

Grădinile rustice îşi găsesc inspiraţia în mediul rural, însă nu aparţin exclusiv acestui spaţiu idilic. Poţi amenaja o grădină în stil rustic şi în inima oraşului, dacă ştii cum să armonizezi câteva elemente. În funcţie de cât de mult doreşti să te implici în acest proiect, va trebui să achiziţionezi toate materialele necesare chiar de la sursă sau le poţi crea singur într-un proiect Do It Yourself. Iată câteva sfaturi pentru crearea unui spaţiu rustic în grădina casei tale:

Gardul tradiţional

Stilul rustic trebuie să fie vizibil atât din interiorul, cât şi din exteriorul proprietăţii. Cel mai bun element definitoriu în acest sens este gardul. Alege din paleta generoasă de modele de gard cu ţambre din lemn de diferite înălţimi. Acest tip de gard poate fi folosit pentru împrejmuirea întregii grădini sau doar pentru delimitarea anumitor spaţii. Atunci când gardul este doar pentru decor, înălţimea şipcilor poate fi mai mică de 50 de centimetri. Materialul lemnos poate fi vopsit alb sau lăcuit în tonuri naturale. Există soiuri speciale de lemn, rezistente la intemperii şi la schimbul de temperatură, însă gardurile necesită operaţiuni periodice de curăţare, lăcuire şi aplicare de strat protector.

Pavează căile de acces

Un alt element caracteristic al grădini rustice este iarba. Gazonul poate fi plantat direct în pământ sau întins sub formă de rulouri. Căile de acces, însă, trebuie să fie accesibile indiferent de sezon sau de condiţiile meteo. Rustic înseamnă, în principal, cât mai aproape de natură. Aşadar, aleile pe care le trasezi în grădină pot fi amenajate din lespezi. Partea cea mai bună este că nu trebuie să urmăreşti nici simetria, nici perfecţiunea. Pietrele de râu pot fi găsite la dimensiuni asemănătoare şi aşezate în funcţie de lungimea paşilor, fie în linii drepte, fie şerpuit. Aceleaşi pietre aşezate ca un mozaic pot constitui un loc de şedere în tihnă în propria curte.

Obiecte de decor

Cele mai citite articole

Elementele de decor de inspiraţie tradiţională pot varia de la unelte până la figurine rustice. În gospodăriile satelor româneşti poţi găsi o mulţime de obiecte vechi din lemn sau metal ce pot fi aşezate în grădină. O altă sursă de achiziţie o reprezintă târgurile de antichităţi, prezente în era tehnologiei chiar şi în mediul online. Pentru a face o trecere subtilă de la tradiţie la modernitate poţi comanda figurinele decorative pentru casă şi grădină de la decortrendy.ro, disponibile în diferite forme, dimensiuni şi materiale.

Mese, scaune, canapele

Într-un decor rustic, din trunchiul unui copac poţi realiza atât masa, cât şi scaunele dimprejurul ei. Varianta ideală este să găseşti obiecte vechi dar cu aspect antichizat. Din fericire, o mulţime de meşteri încă mai confecţionează astfel de obiecte. Poţi replica mesele joase şi scaunele cu trei picioare în jurul cărora au crescut generaţii întregi. La fel de bine poţi construi o masă de mari dimensiuni, din bârne de lemn, cu scaune sau bănci.

Elementul protagonist

În orice amenajare de interior sau de exterior este bine să amplasezi un element care va atrage toate privirile. Atunci când îţi doreşti o grădină rustică, nimic nu defineşte spaţiul de lângă casă mai bine decât un foişor tradiţional confecţionat din lemn, cu acoperiş de şindrilă. Dimensiunile pot varia în funcţie de numărul de persoane pe care le va găzdui frecvent. Foişorul se poate transforma în casa de afară de primăvara până toamna târziu. Dacă spaţiul restrâns nu îţi permite, un leagăn rustic este alternativa perfectă.

Amenajarea unei grădini în stil rustic presupune integrarea a cât mai multe elemente naturale într-un decor armonios. Lemnul, piatra şi fierul sunt cele trei materiale care nu au lipsit niciodată din gospodăriile tradiţionale. Adaugă verdele gazonului şi al plantelor şi vei avea propria oază de linişte chiar şi în mijlocul oraşului.

Cele mai citite articole

Share your love