Pentru mulți dintre noi, cumpărarea unui diamant este nu doar o achiziție importantă din punct de vedere financiar, ci și emoțional. Este ceva în care investim cu scopul de a oferi un cadou deosebit unei persoane speciale.
- Înainte de a investi într-un diamant trebuie însă să știi dacă este real sau nu. Acestea fiind spuse, probabil te întrebi cum se poate verifica veridicitatea unui diamant.
În zilele noastre, multe diamante „false” pot fi ușor confundate cu diamantele veritabile.
- Există o mulțime de pietre prețioase naturale care se aseamănă destul de mult cu diamantele, cum ar fi topazul alb, safirul alb și zirconul alb.
Dacă te afli în posesia unui inel cu diamant și te îndoiești de autenticitatea acestuia, atunci este recomandat să ceri sfatul unui bijutier de renume. Dar dacă te grăbești, iată câteva metode simple pe care le poți folosi acasă pentru a-ți da seama dacă „piatra” respectivă este sau nu un fals.
Ce sunt de fapt diamantele
Există două tipuri de diamante: naturale și de sinteză.
Ce sunt diamantele naturale
- Diamantele naturale s-au format acum peste 3 miliarde de ani, în scoarța terestră, în condiții de căldură și presiune intensă, care au făcut ca atomii de carbon să se cristalizeze, formând diamante.
Ele se găsesc la o adâncime de aproximativ 150-200 km sub suprafața Pământului. Aici, temperaturile medii sunt de 900 până la 1.300 de grade Celsius și presiunea de 45 până la 60 de kilobari (care este de aproximativ 50.000 de ori mai mare decât presiunea atmosferică de la suprafața Pământului). În aceste condiții, lamproitul topit și kimberlitul (cunoscute în mod obișnuit sub numele de magmă) se formează în mantaua superioară a Pământului și se extind într-un ritm rapid. Această expansiune face ca magma să erupă, forțând-o să ajungă la suprafața Pământului și luând cu ea roci purtătoare de diamante.
Pe măsură ce se răcește, magma se întărește pentru a forma o rocă numită kimberlit și se instalează în structuri verticale cunoscute sub numele de conducte de kimberlit. Acestea sunt cea mai importantă sursă de diamante, dar se estimează că doar 1 din 200 de conducte de kimberlit conțin diamante de calitate prețioasă.
- Pe scurt, diamantele s-au format, în inima Pământului, cu miliarde de ani în urmă, înainte de epoca dinozaurilor, și au fost aduse aproape de suprafață prin erupții vulcanice.
Nimeni nu știe exact când au fost folosite pentru prima dată diamantele pentru podoabă, dar clar acest lucru s-a petrecut în Antichitate. Plinius cel Bătrân, un eseist roman, a scris în lucrarea „Istoria naturală” publicată în secolul I: „Diamantul, cunoscut de multă vreme doar regilor, are o valoare mai mare decât orice altă avere umană și nu doar decât orice altă piatră prețioasă”.
2. Ce sunt diamantele de sinteză
Diamantul sintetic, sau diamant HPHT și diamant CVD, este realizat în laborator, cu ajutorul unui procedeu artificial, spre deosebire de diamantele naturale, care sunt create printr-un proces geologic în natură. El se realizează însă din același material ca diamantele naturale: carbon pur, cristalizat într-o formă 3D izotropă.
- Sunt diamantele de sinteză diamante false? Nu. Diamantele realizate în laborator sunt diamante veritabile. Unele diamante sintetice (formate prin procedee HPHT sau CVD) au proprietățile – precum duritatea, conductivitatea termică sau mobilitatea electronilor – superioare chiar față de unele diamante naturale.
Metode prin care poți testa singur dacă un diamant este veritabil
Înainte de a aplica metodele de mai jos, experții te sfătuiesc să iei în calcul câteva aspecte. Există mai multe pietre înlocuitoare de diamante pe piață, unele având o valoare proprie, în timp ce altele nu valorează prea mult.
- De asemenea, este important să înțelegi diferența dintre diamantele montate în cadrul unei bijuterii și cele „libere”. Un diamant care nu se află montat într-o bijuterie este mai ușor de testat, atât în ceea ce privește autenticitatea lui, cât și în ceea ce privește depistarea unor posibile defecte.
Diamantele montate pot ascunde potențiale fisuri și, de asemenea, lumina poate reflecta în diamant, ceea ce face dificil pentru oricine, cu excepția bijutierilor de renume, să evalueze culoarea sau claritatea pietrei.
Dacă intenționezi să cumperi un diamant montat, ideal ar fi să cereți bijutierului să scoată mai întâi piatra, astfel încât să poată fi inspectată cu atenție.
TESTUL DE ABURIRE
O modalitate rapidă și ușoară de a spune dacă diamantul tău este veritabil sau nu este să pui piatra în dreptul gurii și să o aburești cu respirația. Dacă devine „clar” după o secundă sau două, atunci este veritabil, dar dacă piatra rămâne aburită trei secunde sau mai mult, atunci te uiți la un fals.
- Explicația este că diamantele dispersează căldura instantaneu, făcând imposibilă aburirea. Înainte de a încerca acest test, asigură-te că diamantul tău este curat, fără uleiuri sau grăsime.
TESTAREA PAHARULUI CU APĂ
Aceasta este probabil una dintre cele mai ușoare metode de a determina dacă diamantul tău este real sau nu; totuși, nu este un test concludent.
- Ia un pahar plin cu apă și aruncă pur și simplu diamantul în pahar. Dacă diamantul este veritabil, va cădea pe fundul paharului datorită densității mari a pietrei. Dacă este un fals, va pluti la suprafața apei. Din păcate, nu toate diamantele false plutesc în apă, așa că este indicat să combini această metodă cu o alta din lista noastră.
TESTUL CU LUPA
Folosind o lupă, analizează suprafața diamantului și caută imperfecțiunile din piatră. Dacă nu poți descoperi niciuna, atunci cel mai probabil este fals – majoritatea diamantelor reale vor avea defecte, care sunt denumite incluziuni.
- Deși există diamante impecabile, ele sunt fie foarte scumpe, fie create în laborator. Acestea fiind spuse, nu arunca piatra dacă nu ai găsit nicio imperfecțiune, deoarece este posibil să ai, totuși, în mână un diamant impecabil și foarte valoros.
UTILIZAREA LUMINII NEGRE (UV)
Cele mai citite articole
Pentru aceste test, vei avea nevoie de o lumină neagră. O lumină neagră este o lampă care emite lumină ultravioletă (UV) . Luminile negre sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de lămpi ultraviolete, lumină UV-A și lampă Wood. Aceste lămpi emit în primul rând lumină ultravioletă și foarte puțină lumină vizibilă. Deoarece lumina se află în afara razei vizuale umane, este invizibilă, astfel încât o cameră iluminată cu o lumină neagră pare întunecată.
- Odată ce faci rost de o lumină neagră, stinge lumina din cameră și plasează diamantul sub lumina UV. Așteaptă reacția acestuia și observă culoarea pe care o dezvăluie; majoritatea diamantelor vor emite o strălucire de culoare albastră, dar nu toate – unele diamante nu strălucesc sub lumina UV.
Dacă, în schimb, vezi o ușoară fluorescență verde, gri sau galbenă, atunci înseamnă, de obicei, că bijuteria nu este un diamant. Reține totuși că nici acest test nu este unul concludent și nu toate diamantele vor dezvălui o culoare albastră, așa că cel mai bine este să apelezi la un expert în diamante care să-și folosească echipamentul avansat pentru a testa piatra.
VERIFICĂ BIJUTERIA ÎN CARE A FOST MONTAT
Dacă diamantul tău este deja plasat într-un inel, verifică tipul bijuteriei în care a fost montat. Un diamant va fi fixat numai în bijuterii de înaltă calitate, cum ar fi cele din platină, aur alb, aur galben etc.
Pentru a determina dacă calitatea bijuteriei este adevărată, așa cum ți-a fost descrisă, caută marcaje în interiorul inelului. Marcajele PT și karat se referă la platină, în timp ce simboluri precum 10K, 14K și 18K indică tipul de aur folosit.
Dacă vezi numere precum 585, 770, 900 și 950, acestea indică faptul că a fost folosită platină sau aur.
- Dacă vezi însă marcajul „C.Z.”, piatra prețioasă folosită este de fapt zirconiu cubic și nu un diamant adevărat.
- Și dacă descoperi marcajele pentru argint, cum ar fi 925 sau marketingul Argentium Silver, cel mai probabil diamantul este fals.
TESTUL ZGÂRIERII
Cândva aceasta era metoda folosită pe scară largă pentru a determina duritatea unei pietre prețioase. Testul de zgâriere presupunea frecarea pietrei prețioase de-a lungul unei oglinzi pentru a vedea dacă se zgâria piatra sau oglinda. Dacă cea care se zgâria era oglinda și nu piatra, însemna că era vorba despre un diamant, pentru că diamantul nu are cum să se zgârie, fiind extrem de rezistent.
Totuși, pietre false precum moissanit, zirconiu cubic și chiar spinel negru sunt, de asemenea, rezistente la zgârieturi și extrem de durabile. Din cauza acestor pietre prețioase, testul zgârierii nu mai este prea concludent. Este mai bine să îl combini cu alt test, cum ar fi inspectarea diamantului cu o lupă.
TESTUL TRANSPARENȚEI
Înainte de a efectua acest test, asigură-te că diamantul este curat. Pentru a testa refracția diamantului, așază piatra pe partea sa plată pe o bucată de ziar cu multe litere. Asigură-te că utilizezi o lumină puternică și că niciun obiect nu aruncă o umbră pe diamant. Dacă poți citi cuvintele din ziar – indiferent dacă par neclare sau nu – atunci diamantul este fals. Dar dacă diamantul este veritabil, fațetele sale vor refracta lumina în mai multe direcții în loc de o linie dreaptă. Din această cauză, nu vei putea vedea prin diamant pentru a distinge literele de pe hârtie.
TESTUL FOCULUI
O altă metodă pentru a determina dacă diamantul tău este real sau fals este să folosești o brichetă pentru a aprinde piatra timp de aproximativ 30 până la 40 de secunde înainte de a o arunca în apă rece.
- Dacă este un diamant fals, se va sparge în bucăți, în timp ce un diamant veritabil nu va păți asta. Acest lucru se datorează faptului că materialele mai slabe nu vor putea face față ritmului cu care se produce dilatarea și apoi contracția din cauza căldurii focului.
Diamantele adevărate s-au format sub pământ, sub presiune și căldură intense, acum miliarde de ani.
TESTUL CANTARULUI DE DIAMANTE
Deși nu toată lumea are acces la un cântar de diamante, poți fi sigur că un bijutier profesionist are așa ceva.
- Dacă diamantul este fals, va cântări mai mult decât un diamant real de aceeași formă și karate. Acest lucru se datorează faptului că zirconiul cubic cântărește cu aproximativ 55% mai mult decât un diamant real.
Pentru a efectua acest test, va trebui să ai două pietre cu tine: un diamant și un fals care au aceeași formă și carate.
TESTUL STRĂLUCIRII
Testarea strălucirii unui diamant este un procedeu rapid și ușor de făcut, deoarece nu ai nevoie decât de ochii tăi. Pur și simplu ține diamantul sub o lampă normală și observă cum este reflectată lumina.
Un diamant adevărat oferă o strălucire excepțională, deoarece reflectă extrem de bine lumina albă. În plus, diamantele pot reflecta și focul sau lumina colorată într-un mod frumos, în comparație cu o piatră precum zirconiu cubic. Un zirconiu cubic emite un curcubeu de lumină.
Totuși, te sfătuim să nu utilizezi această metodă ca singură variantă de testare a diamantului tău.