Fierul este cel mai abundent metal de pe pamant si cuprinde peste 5% din scoarta terestra. Atunci nu poate fi surprinzator faptul ca fierul din apa este una dintre cele mai frecvente probleme de calitate a apei cu care se confrunta proprietarii de case, in special cei care se bazeaza pe o fantana privata.
In timp ce fierul joaca un rol important in sanatatea umana si este esential pentru productia de sange, nu aduce niciun beneficiu suplimentar prin a fi in apa si nu va face decat sa ingreuneze viata. De la presiunea scazuta a apei pana la dungi portocalii stralucitoare in cada, fierul poate face ravagii in casa. De aceea, se foloseste un deferizator pentru a rezolva problema fierului din apa.
Cum ajunge fierul in apa?
Cele mai citite articole
Fierul intra in apa prin infiltrarea in apele subterane din scoarta terestra si prin expunerea la instalatiile sanitare ruginite si corodate. Cand ploua, o parte din fierul abundent al pamantului se dizolva si se prelinge prin sol, pana cand intra in acviferele subterane si in alimentarea cu apa subterana. Apa subterana furnizeaza apa de fantana, asa ca, daca se foloseste o fantana, acesta este cel mai probabil mod in care fierul ajunge in alimentarea cu apa.
De asemenea, dupa expunerea la oxigen si apa, in timp, fierul poate oxida si se poate transforma in rugina. Daca tevile si corpurile sanitare din case contin fier, acestea sunt vulnerabile la rugina. Cand apa curge prin tevi ruginite, corodate, petele de rugina se desprind si intra in alimentarea cu apa.
Cat fier este sigur in apa de baut?
Orice cantitate de fier este sigura in apa de baut, deoarece nu este periculos de consumat si nu are niciun impact negativ asupra sanatatii. Fierul este reglementat de Agentia pentru Protectia Mediului (EPA), dar numai ca un contaminant secundar. Contaminantii secundari au consecinte estetice, cum ar fi gusturi si mirosuri neplacute, dar nu sunt considerati nesiguri. Cu toate acestea, fierul poate incepe sa provoace pete si alte neplaceri in casa la concentratii de pana la 0,3 parti per milion (ppm).