De ce să investești într-un recorder audio profesional

Mulți spun că reportofonul a devenit puțin desuet după apariția smartphone-urilor care au și funcție de înregistrare vocală. Acest lucru ar putea fi valabil doar în cazul celor care nu au neapărat nevoie de un reportofon în activitatea zilnică și pe care un smartphone i-ar putea ajuta ocazional, când au nevoie să facă o înregistrare. Însă, dacă lucrezi în radio sau în orice alt domeniu în care folosești frecvent un dispozitiv de înregistrare, nu ai cum să te descurci doar cu un smartphone. În acest caz, ai nevoie de un recorder audio profesional, iar în cele ce urmează îți vom arăta de ce merită să faci o astfel de investiție.

Calitate superioară a sunetului

Calitatea unei înregistrări făcute cu un recorder profesional este net superioară uneia făcute cu telefonul, chiar dacă  în ambele cazuri, se poate distinge vocea și se pot înțelege cuvintele. În primul rând, un recorder profesional înregistrează stereo, fiind dotat cu două sau chiar mai multe microfoane performante, încorporate în dispozitiv. De asemenea, un reportofon profesional permite și atașarea unui microfon extern, obținându-se astfel o înregistrare de mare acuratețe.

Spațiu mare de stocare

Cu un recorder profesional nu trebuie să îți faci griji că vei rămâne fără loc pe spațiul de stocare, bineînțeles, cu condiția să ștergi periodic înregistrările de care nu mai ai nevoie. Dimensiunea spațiului de stocare diferă de la un model la altul, însă trebuie precizat că un spațiu de 4 GB poate stoca 6 ore de înregistrare în format WMA și 70 de ore de înregistrare în format MP3, care este cel mai intens folosit.

Nu ai nevoie de încărcător sau cablu de alimentare

Toate recorderele portabile funcționează pe baterii, așa că nu e nevoie să umbli cu încărcătorul după tine sau cu un cablu de alimentare. Tot ce trebuie e să ai la tine e un set de baterii de rezervă, în cazul în care te lasă cele din aparat.

Cei mai mulți utilizatori folosesc însă acumulatori, care pot avea o autonomie de până la 44 de ore, în condițiile  în care înregistrezi fără pauză. Autonomia depinde și de calitatea sunetului pe care ți-o dorești, dar și de gradul de uzură al acumulatorilor, care vor trebui înlocuiți la un moment dat. Unele modele de recordere permit reîncărcarea acumulatorilor direct din dispozitiv, prin conectarea la o sursă de alimentare.

Înregistrări direct din mixer

Dacă vrei să înregistrezi un concert, o conferință sau un alt eveniment de acest gen, nu trebuie să stai permanent cu reportofonul lângă un difuzor, ceea ce nu este deloc confortabil și nici nu îți garantează o calitate extraordinară a sunetului. Un recorder profesional se poate conecta la mixerul sunetistului, însă pentru asta vei avea nevoie de un cablu special. Mai mult de atât poți capta atât sunetul de pe scenă, cât și ambianța, iar pentru asta mai trebuie să conectezi un microfon extern, îndreptat către public.

Ușor de folosit, datorită dimensiunii

Recorderele moderne sunt mult diferite, atât ca design cât și ca dimensiune, de primele modele, care erau puțin mai mici decât un casetofon clasic și se purtau agățate de umăr cu o curea. Un recorder profesional de ultimă generație încape fără probleme într-un buzunar, astfel că este mult mai ușor de folosit, chiar și decât un smartphone. Greutatea medie este în jur de 250-300 de grame, astfel că aproape că nici nu îl vei simți în buzunar  sau în rucsac.

Pentru a nu ține ocupat spațiul de stocare, este recomandat ca înregistrările pe care vrei să le păstrezi să le descarci pe un calculator sau pe laptop, iar acest lucru îl poți face foarte simplu, cu ajutorul unui cablu USB sau chiar wireless, prin bluetooth.

Share your love