Izolarea acoperisului: 6 sfaturi practice

Materialele recomandate pentru izolarea acoperisului sunt vata minerala bazaltica si cea minerala de sticla. In cazul mansardelor spatioase, unde bugetul de amenajare este generos, se poate opta pentru instalarea unei combinatii de vata minerala de sticla, bazaltica si doua folii, in alte situatii se alege un strat de vata minerala bazaltica si o singura folie, iar uneori se opteaza doar pentru vata minerala de sticla. Fiecare lucrare de amenajare este realizata in functie de nevoi, abordarea fiind corecta daca solutia ofera avantajele dorite. Vata minerala ieftina gasesti pe MatHaus.ro, unde poti alege dintre numeroase modele. Afla care sunt sfaturile practice de care este bine sa tii cont cand izolezi acoperisul!

1. Opteaza pentru un material ce nu se deformeaza la temperaturi ridicate

In lunile toride de vara, temperatura acoperisului poate ajunge chiar si pana la 80°C, motiv pentru care este nevoie de un material ce nu-si modifica dimensiunea sub influenta temperaturilor ridicate. Atat vata minerala bazaltica, cat si cea de sticla indeplinesc acest criteriu, fiind foarte rezistente. Materialele de o calitate mai slaba pot sa se topeasca, asa ca iti recomandam sa le eviti. Mai mult, vata minerala este durabila, usor de reciclat ulterior, precum si rezistenta la microorganisme si chimicale.

2. Lasa mansarda sa respire

Daca mansarda nu respira, adica daca vaporii de apa produsi de locatarii cladirii prin respiratie si aburul rezultat in urma uscarii hainelor, a dusurilor si a gatitului nu iese afara din casa, se poate forma condens, mucegai, umezeala si alte ciuperci. Din fericire, vata minerala bazaltica si cea de sticla sunt permeabile la vapori, permitandu-le acestora sa iasa din incapere si evitand problemele enumerate mai sus.

3. Pune accent pe siguranta: fereste-ti locuinta de incendii

Atat vata minerala bazaltica, cat si cea de sticla sunt materiale ignifuge. Mai precis, acestea protejeaza constructia in cazul incendiilor si previn extinderea focului. Explicatia este urmatoarea: temperatura degajata de foc este de 600°C – vata minerala de sticla se topeste la peste 700°C, iar cea bazaltica la peste 1000°C.

4. Stabilitatea termica este importanta

Cele mai citite articole

Alege un material cu o densitate ridicata, care pastreaza caldura in interiorul locuintei pentru un timp indelungat si previne supraincalzirea incaperilor, mentinand astfel o temperatura optima. Dintre cele doua materiale folosite la izolarea mansardelor, vata minerala bazaltica are densitatea mai ridicata decat cea de sticla, insa densitatea celei de sticla este suficienta astfel incat sa ofere confortul dorit.

5. Nu lasa zone mici neizolate

In cazul in care lasi zone mici neizolate, energia se poate pierde. Vata minerala este un material flexibil ce se fixeaza si se muleaza foarte bine in spatiile in care sunt montate, acoperind fiecare gol in parte. Alte materiale de izolare sunt rigide, adica nu sunt suficient de flexibile, lasand astfel mici spatii neizolate atunci cand sunt instalate.

6. Nu uita izolarea fonica

Zgomotul este o problema reala si un factor de poluare, in special in zonele urbane. Daca planuiesti izolarea constructia sau renovarea, nu neglija acest aspect si opteaza pentru izolarea cu un material cum este vata minerala. Avand o compozitie fibroasa, aceasta absoarbe cu brio zgomotul si ofera protectie in locurile unde nivelul acustic este ridicat. Asadar, zgomotele din exterior vor fi considerabil reduse.

Este esential sa optezi pentru sistemul izolare potrivit necesitatilor tale, deoarece izolarea este foarte dificil de refacut. Din acest motiv, ea trebuie efectuata corect din prima.

Cele mai citite articole

Share your love