Pleci în Germania? 5 aspecte de rezolvat înainte să ieși din țară

Are cea mai mare populație dintre toate statele Uniunii Europene, una dintre cele mai dezvoltate industrii din lume și deține o poziție strategică în multe parteneriate la nivel global. Fără îndoială, Germania este o țară puternică și bogată, iar mulți o consideră un adevărat tărâm al făgăduinței. Mentalitatea acestui popor îi atrage pe oamenii de pretutindeni, care vor să-și construiască o carieră aici. Mediul este orientat către business și câștigurile financiare deloc de neglijat, așa că și mulți români își îndreaptă atenția spre această țară. Ei bine, dacă intenționezi să pleci în Germani, pe termen scurt sau pentru o perioadă mai îndelungată, iată câteva lucruri pe care trebuie să le rezolvi înainte de plecare.

Schimbă-ți banii în euro

Germania folosește moneda euro încă din anul 2002. Așadar, fie că mergi în vacanță ori în interes profesional, înainte să pleci schimbă-ți banii în această monedă. Cursul valutar este mult mai bun la noi în țară decât dacă ai opta pentru schimbarea banilor în Germania. De altfel, aceasta ar trebuie să fie o regulă generală pentru oricine pleacă în străinătate: banii trebuie schimbați în moneda acceptată de țara de destinație înainte de a ajunge acolo.

Asigură-te că documentele tale sunt valabile

Odată ce ai rezolvat cu partea financiară, următorul lucru pe care trebuie să-l iei în considerare sunt documentele de identitate. Fiind parte din Uniunea Europeană, ca și România, în Germania se poate intra doar cu buletinul. Însă, condiția este ca acest act de identitate să aibă o valabilitate de cel puțin 6 luni. Prin urmare, înainte să ieși din țară asigură-te că buletinul tău are o valabilitate îndelungată și că nu vei întâmpina nici o problemă. Bineînțeles, poți utiliza și pașaportul, dacă deții un astfel de act, dar la fel valabilitatea lui trebuie să fie de cel puțin 6 luni.

Intră în posesia Cardului European de Sănătate

Cele mai citite articole

Adresează-te Casei Naționale de Sănătate din circumscripția teritorială de domiciliu pentru a intra în posesia acestui card. Se eliberează gratuit și îți poate fi de ajutor, la nevoie, pentru a beneficia de serviciile acordate de unitățile medicale germane. Totuși, trebuie să ai în vedere faptul că se folosește pentru o ședere temporară într-un stat membru UE și că acoperă doar cazurile de urgență ori situațiile în care îngrijirile medicale nu suportă amânare. De asemenea, Cardul European de Sănătate se eliberează doar persoanelor asigurate, pentru deplasări scurte, de cel mult 12 luni.

Încheie o asigurare de călătorie

Dacă vrei să te simți cât mai liniștit și relaxat sau în situația în care nu deții un Card European de Sănătate, optează pentru o asigurare de călătorie. Aceasta poate să-ți acopere costul serviciilor medicale, dacă este cazul, însă și alte cheltuieli apărute în urma unui eveniment neprevăzut.

Învață cuvinte uzuale în limba germană

“Bună ziua”, “Mulțumesc” sau “Vă rog” menționate în limba germane îți pot fi de mare ajutor. Nemții sunt naționaliști și îi apreciază pe cei care își dau interesul să pronunțe măcar câteva cuvinte în limba locală. Cu siguranță va trebui să te descurci bine în limba engleză ca să porți conversații, însă încearcă să fii pregătit cuvinte sau propoziții uzuale ca să poți comunica mai simplu cu oamenii din această țară.

Fără îndoială, dată fiind situația pandemică, înainte să ieși din țară trebuie să verifici și condițiile de călătorie privind restricțiile și obligațiile din această zonă. Totodată, dacă intenționezi să lucrezi în Germania, ia cu tine și actele de studii, traduse în limba germană și supralegalizate cu apostilă, pentru echivalarea competențelor profesionale sau a calificărilor pe care le deții.

Cele mai citite articole

Share your love