Responsabilitatea firmelor față de mediul înconjurător: de ce este necesar un audit de mediu?

În zilele noastre, responsabilitatea firmelor față de mediul înconjurător nu mai reprezintă doar o tendință sau o alegere. Având în vedere situația în care întreaga planetă se află în prezent din cauza epuizării resurselor, companiile trebuie să ia un set de măsuri pentru a minimiza efectul pe care îl au asupra mediului.

Există multe probleme de mediu care au câștigat importanță în practicile de afaceri de câțiva ani: consumul de energie și apă, cantitatea de deșeuri solide produse, emisiile de dioxid de carbon (CO2), utilizarea materialului reciclabil, consecințele asupra mediului și lanțului de producție etc. Tocmai de aceea, responsabilitatea corporativă trebuie să fie mai mult mai mult decât o inițiativă de reciclare sau de conservare a energiei.

De ce o companie are nevoie de audit de mediu?

Orice companie trebuie să respecte legislația în vigoare și să alinieze aceste reglementări cu valorile afacerii și cu procedurile interne. Printr-un audit de mediu se poate realiza acest proces complex, fiind una dintre măsurile care pot ajuta companiile să fie la zi atât cu legislația în vigoare, cât și cu responsabilitatea față de mediul înconjurător. 

Astfel, obiectivul auditului de mediu este simplu: să se asigure că fiecare organizație participă la politica generală de dezvoltare durabilă. De asemenea, prin acest proces se evidențiază problemele sau eforturile fiecărei companii în această direcție, asigurându-se astfel calitatea mediului și siguranța serviciilor și produselor proprii. Acest tip de studiu nu numai că face posibilă evaluarea activității companiei, dar este și o acțiune eficientă pentru siguranța globală, sănătatea umană și mediul înconjurător.

Cele mai citite articole

Auditul de mediu în compania ta

O companie care efectuează un audit de mediu se asigură că practicile sale sunt conforme cu reglementările naționale și internaționale. Astfel, prin acest proces se realizează o analiză precisă a activităților și serviciilor firmei. Dacă este necesar, se propune un plan de acțiuni corective.

Externalizarea acestui proces către o echipă de profesioniști te va ajuta să ai o viziune clară și obiectivă asupra practicilor companiei, așa că alege auditul de mediu de la Statos și vei beneficia de cea mai bună expertiză în domeniul protecției mediului. Mai mult decât atât, vei avea sprijinul acestora și în implementarea eventualelor măsuri de corecție, dacă este cazul.

Fiecare lider al unei organizații, indiferent de mărimea acesteia, are responsabilitatea legală și morală de a respecta și proteja mediul înconjurător. Acest lucru poate fi realizat prin colaborarea cu un expert în acest domeniu, care poate contribui pozitiv, atât asupra activității companiei, cât și a felului în care aceasta se raportează la mediul înconjurător.

Sursa foto: Pixabay.com.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Şase lucruri pe care ar trebui să le ştii despre bani încă de la începutul carierei

Articolul Urmator

Uscător de rufe sau mașină de spălat? Care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui tip de produs

Cele mai populare