Şase lucruri pe care ar trebui să le ştii despre bani încă de la începutul carierei

Educaţia financiară a început să fie un subiect din ce în ce mai popular şi a devenit chiar o materie care se studiază la şcoală. Acest lucru se datorează conştientizării faptului că relaţia pe care o ai cu banii şi felul în care îţi gestionezi veniturile poate avea un impact semnificativ asupra bunăstării tale pe termen lung. Sunt multe aspecte care pot fi dezbătute, dar există şase principii foarte importante pe care ar trebui să le cunoşti încă din primul moment în care îţi începi cariera, astfel încât să poţi ajunge, în cel mai scurt timp, să fii independent din punct de vedere financiar.

  • Cheltuie mai puţin decât câştigi

Aspectul cel mai important de care trebuie să ţii seamă în gestionarea banilor este că  trebuie să câștigi mai mult decât cheltui pentru a-ţi asigura pe termen lung stabilitatea financiară. Sigur, împrumuturile pe termen scurt și cardul de credit te pot ajuta să treci printr-o perioadă de criză, dar, în general, e important să fii chibzuit. 

  • Gândeşte-te din timp la asigurări

Poliţele de asigurări sunt o modalitate foarte bună de a investi în viitorul tău. Asigurările medicale şi cele de viaţă pot fi un as în mânecă atunci când se iveşte o urgenţă medicală sau o situaţie neprevăzută. În funcţie de cariera pe care ţi-ai ales-o, poţi lua în considerare şi o asigurare de malpraxis. Întotdeauna e bine să ai şi un plan B. 

  • Începe să faci economii din timp

Din păcate, prea mulţi oameni încep să se gândească să facă economii abia atunci când au nevoie de ele, de obicei, pentru o achiziţie substanţială cum ar fi cea a unei locuinţe. Chiar dacă la începutul carierei nu vei câştiga un salariu foarte mare, este important să-ţi creezi obiceiul de a economisi, chiar dacă începi cu o sumă modică, de exemplu 5% din venituri. Poate părea puţin, dar contează mai mult decât crezi. 

  • Diversifică-ţi sursele de venit

Cele mai citite articole

Imediat ce ai posibilitatea, încearcă să-ţi creezi diferite surse de venit. Desigur, la începutul carierei este important să te concentrezi pe dezvoltarea profesională şi dobândirea de noi competenţe. Totuşi, dacă, de exemplu, ai posibilitatea de a-ţi transforma un hobby într-o mică afacere, ar fi o modalitate de a-ţi asigura venituri suplimentare sau de a crea un fond de urgenţe fără presiuni financiare care să-ţi afecteze stilul de viaţă.

  • Asigură-te că împrumuturile pe care le faci sunt rezonabile 

Trebuie să recunoaştem că, fără ajutorul familiei, este dificil pentru un tânăr să-şi lanseze propria afacere sau să-şi achiziţioneze o locuinţă, de exemplu. Dacă familia sau prietenii nu te pot ajuta, creditul bancar rămâne singura soluţie viabilă. Deşi să ai un credit nu este întotdeauna ceva negativ, mai ales dacă îl contractezi pentru investiţii importante, asigură-te că ratele lunare sunt rezonabile şi că le poţi plăti fără mari bătăi de cap. Altfel, rişti să îţi complici şi mai mult viaţa şi să creezi dezechilibre pe termen lung. 

  • Utilizează aplicaţii bancare

Plăţile cu cardul sunt din ce în ce mai comune, mai ales printre tineri. Totuşi, uneori poate fi greu să ţii socoteala cheltuielilor pe care le-ai făcut. În acest sens, aplicaţiile bancare pot fi foarte utile. Ele te pot ajuta să identifici cheltuielile inutile, dar şi zonele în care poţi face economii. Pe de altă parte, există aplicaţii care îţi propun tranzacţia automată a unei sume de bani fixată de tine către contul de economii, ceea ce poate fi, de asemenea, foarte util.

Aşadar, acordând atenţie felului în care îţi cheltui banii şi educându-te în permanenţă cu privire la instrumentele financiare pe care le ai la dispoziţie pentru a-ţi gestiona veniturile, poţi face alegeri sănătoase, care să te ajute pe termen lung să-ţi câştigi şi să-ţi păstrezi independenţa economică.

  Sursa foto: Pexels.com 

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Cum menții piscina mereu curată

Articolul Urmator

Responsabilitatea firmelor față de mediul înconjurător: de ce este necesar un audit de mediu?

Cele mai populare