Rolul stretchingului în programele de recuperare pentru articulații și mușchi

Câți dintre noi nu tratăm cu superficialitate stretchingul? Indiferent că suntem la antrenament sau că am suferit o accidentare și trebuie să urmeze perioada de recuperare, prea puține persoane iau în serios acele câteva minute de care are nevoie corpul pentru pregătire.

Exercițiile de încălzire și de întindere ale mușchilor și articulațiilor sunt foarte importante pentru sănătate și pentru o stare generală cât mai bună. Tocmai din acest motiv, programele de recuperare pentru articulații și mușchi includ exerciții de stretching, care sunt chiar nelipsite în planurile concepute de specialiștii în recuperare medicală. Iată care este rolul stretching-ului și de ce nu trebuie să ignori această etapă importantă. 

Ce este stretchingul

Parte din toate programele de recuperare medicala, stretchingul include exerciții fizice care necesită punerea unei părți a corpului într-o anumită poziție pentru a determina alungirea și întinderea mușchilor sau a unui grup de mușchi. Scopul exercițiilor de stretching este sporirea flexibilității și a elasticității articulațiilor și mușchilor. 

De asemenea, planurile de tratament specifice recuperării medicale sunt menite să îți redea starea generală de bine. 

Efectele stretchingului includ:

  • flexibilitate îmbunătățită, prevenirea problemelor de mobilitate odată cu înaintarea în vârstă;
  • îmbunătățirea performanței în activități fizice ca urmare a flexibilității optime;
  • diminuarea riscului de rănire și deteriorare;
  • îmbunătățirea circulației sângelui, ceea ce reduce durerea musculară și timpul de recuperare;
  • articulații mai flexibile;
  • îmbunătățirea posturii prin întărirea mușchilor spatelui;
  • restabilirea echilibrului neuromuscular normal între grupele musculare;
  • reducerea durerilor musculare.

Recuperare pentru articulații și mușchi 

Cele mai citite articole

Dacă te-ai confruntat cu o accidentare așa cum este o leziune de ligament incrucisat anterior (LIA), procesul de recuperare trebuie să fie făcut în baza unui plan de tratament. Sesiunile de stretching sunt esențiale pentru ca, în timp, să îți recapeți mobilitatea piciorului și să poți să revii la activitățile obișnuite. 

De asemenea, dacă urmezi un plan de recuperare realizat de un specialist, durerile și disconfortul nu te vor afecta pe termen lung și vei putea să-ți reiei rutina de antrenament, indiferent de sportul pe care îl practici. 

Stretchingul menține mușchii flexibili și sănătoși și ai nevoie de această flexibilitate pentru a menține o gamă normală de mișcare în articulații. Fără efectuarea exercițiilor de întindere în mod regulat, mușchii se scurtează și devin contractați. Apoi, când vrei să activezi mușchii pentru activitate, aceștia nu se pot întinde până la capăt. Acest lucru te expune riscului de dureri articulare, încordări și leziuni musculare și cauzează dureri și senzație de rigiditate. 

Stretchingul regulat menține mușchii sănătoși și flexibili, iar acest lucru înseamnă că efortul nu va pune prea multă forță asupra mușchiului în sine. Mușchii sănătoși te ajută, de asemenea, dacă te confrunți cu probleme de echilibru, deoarece vei evita căzăturile.

Indiferent de problema de sănătate cu care te-ai confruntat, stretchingul este foarte important în procesul de recuperare. În primul rând, ai nevoie de un specialist care poate evalua puterea musculară și care poate să conceapă un plan de stretching care să se potrivească cu adevărat nevoilor și obiectivelor tale. 

La Kinomed găsești soluții pentru problemele tale de sănătate. Contactează clinica pentru o evaluare detaliată și pentru un diagnostic cât mai precis, acesta fiind primul pas către recuperarea completă.

Cele mai citite articole

Share your love