Sistemele de irigații prin picurare: cele mai importante avantaje

În timpul sezonului cald grădinile au nevoie de apă mai mult decât oricând, astfel că este nevoie de alegerea unui sistem potrivit de irigare. Unul dintre sistemele cele mai potrivite pentru irigare sunt cele prin picurare, iar despre avantajele acestora discutăm în cele ce urmează.

Sistemele de irigații prin picurare reprezintă o instalație prin care este asigurat necesarul de apă la nivelul solului cultivat. O bandă de picurare este soluția perfectă atât pentru plantele sub formă de răsaduri, cât și pentru plantele mari, crescute deja peste nivelul solului. Iată care sunt principalele avantaje pe care le oferă sistemele de irigare prin picurare. 

Control la nivelul cantității de apă folosite pentru irigare

Spre deosebire de orice alt tip de sistem de irigare, picurătoarele sunt eficiente pentru că dozează în mod eficient cantitatea de apă folosită pentru a uda plantele. Astfel, apa nu va bălti la suprafața solului și nu va fi irosită, așa cum se întâmplă în cazul utilizării furtunelor. 

Acest lucru este benefic pentru plante, deoarece fiecare plantă va primi cantitatea necesară de apă, fără surplus care să afecteze rădăcinile. În plus, apa va putea fi direcționată strict la nivelul rândurilor cultivate și nu între rânduri, iar acest lucru de asemenea contribuie la eficientizarea resurselor.

Evitarea formării buruienilor

Atunci când plantele sunt udate cu furtunul este destul de greu să controlezi cantitatea de apă pe care o aloci plantelor versus rândurilor dintre plante. Cu ajutorul unui sistem de irigații prin picurare apa este oferită doar plantelor, iar în acest fel este redusă posibilitatea apariției buruienilor între rânduri. Buruienile sunt nocive pentru culturi, deoarece acestea absorb nutrienții și apa care ar trebui să folosească de fapt plantelor cultivate. O condiție așadar ca acestea să nu mai apară este ca ele să fie private de apă, iar sisteme de irigare prin picurare reușesc să facă acest lucru. 

Sistemele de irigare prin picurare contribuie la eliminarea dăunătorilor 

Unii dăunători iubesc umiditatea, iar apa în exces pe suprafața solului contribuie din plin la un mediu favorabil acestora. Un sistem potrivit de udare a plantelor contribuie la prevenție și la o dezvoltare armonioasă a culturilor agricole de orice tip. 

Sistemele de irigare prin picurare reduc fenomenul de ”ardere” a frunzelor

Este cunoscut faptul că plantele nu ar trebui udate pe suprafața frunzelor, cu atât mai mult în timpul zilei. Se recomandă ca irigarea să se facă de preferat dimineața sau seara, atunci când razele soarelui nu sunt la fel de puternice ca pe parcursul zilei. Sistemele de irigare pot fi instalate la nivelul solului, iar în acest fel apa nu mai este împroșcată peste plante, ci curge direct la rădăcina lor. 

Sistemele de irigare prin picurare permit aplicarea îngrășămintelor

Un aspect foarte important al sistemelor de irigare de acest tip este acela că pot fi aplicate  și îngrășămintele potrivite pentru plante prin aceeași instalație. În acest fel pot fi acoperite și nevoile plantelor în ceea ce privește substanțele potrivite pentru a ajuta la creșterea și dezvoltarea plantelor, lucru deosebit de important mai ales în cazul suprafețelor mari. 

În acest fel plantele primesc substanțele de care au nevoie, primesc deopotrivă și apa necesară creșterii și dezvoltării și se pot bucura din plin de beneficiile luminii naturale, fără ca unul dintre procese (irigare- fotosinteză- creștere) să fie afectat. 

Sistemele de irigare prin picurare sunt deosebit de utile în cazul agriculturii și horticulturii, iar acestea sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le oferă. Alegerea corectă a acestora și implementarea corectă a sistemelor de irigare contribuie foarte mult la creșterea productivității agricole și a creării unui proces sănătos de cultivare a plantelor.  

Articolul Anterior

Top 5 uleiuri esențiale benefice pentru sănătate și cum le folosești corect

Articolul Urmator

6 tipuri de jocuri educative pentru copii

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare