Trendul de „smart home” nu mai e un secret – casele inteligente iau cu asalt, încet-încet, și țara noastră. Totuși, scepticismul încă există: „nu e scumpă?”, „nu e nesigură?” sunt doar două dintre întrebările pe care poate și tu le ai.
Chiar dacă răspunsul este negativ pentru ambele situații, înțelegem îngrijoarea – poate îți dorești o casă inteligentă fără un sistem smart home propriu-zis. Oare e posibil? Ca să îți răspundem la întrebare, ți-am pregătit un ghid cu moduri prin casa ta poate deveni mai inteligentă și automatizată, fără efort.
Pentru bucătărie
Poți începe acest proces de automatizare în casă cu bucătăria: cum ar fi dacă mâncarea s-ar găti…aproape singură? Nu, nu e o utopie, e o realitate – și cu siguranță e o realitate în care bucătăria ta ar fi destul de inteligentă. Ei bine, e posibil cu ajutorul roboților de bucătărie de tip multicooker, care fac efectiv toată treaba în locul tău: tu doar pui ingredientele și apeși butonul potrivit.
Și gata – în câteva minute o să ai pregătită o supă caldă, o friptură suculentă sau un desert care să te îndulcească. Un multicooker nu face parte din vreun sistem smart-home, și totuși, transformă cu siguranță relația pe care o avem cu gătitul, automatizând acest proces. Deci, poate fi considerat un mod prin care casa ta devine ceva mai inteligentă.
Pentru living
Cum ar fi dacă ai intra în casă, ai bâjbâi după întrerupător (despre care vorbim mai târziu), și în tot acest timp din boxe s-ar auzi deja playlistul tău favorit? Iar asta te-ar îmbuna din start după o zi cruntă la birou – știm cu toții cât de mult ne bine-dispune muzica.
Ei bine, și acest lucru e posibil, cu ajutorul unor boxe Philips inteligente, pe care le poți programa să pornească / să se oprească fix atunci când vrei. Din nou, nu vorbim despre un sistem smart home propriu-zis, dar vorbim cu siguranță de o schimbare inteligentă pentru casa ta.
Cele mai citite articole
Pentru întreaga casă
Când vine vorba de întreaga casă, ne permitem să trișăm și să venim cu o sugestie care chiar face parte dintr-un sistem smart-home: întrerupătoarele și becurile inteligente. Întrerupătoarele inteligente îți garantează că n-o să mai bâjbâi să aprinzi lumina – lumină care, apropo, se va ajusta singură în funcție de momentul zilei, pentru ca ochii tăi să nu obosească.
Mai departe, o altă schimbare inteligentă pe care o poți face în casa ta este…să economisești câteva ore de curățenie. Cum poți face asta? Cu un aspirator robot, de exemplu – deși există multe alte gadgeturi despre care am putea vorbi, aspiratorul robot e cu siguranță printre favoritele noastre.
Nu mai stai aplecat să aspiri toată casa, ci aștepți ca aspiratorul să își facă treaba singur, în timp ce tu savurezi cafeaua favorită de pe canapea. Cu siguranță aceasta este printre cele mai simple și accesibile schimbări pe care le vei face și care garantat îți va ușura viața.
Pentru birou
Ai plecat de acasă, luminile s-au stins singure, boxele s-au oprit din cântat – căci doar sunt inteligente! – și ai ajuns la birou. Birou unde tu ți-ai face treaba liniștit, dacă ai putea, însă colegii tăi dezbat ultimile rețete apărute, vorbesc despre cea mai bună grădiniță din oraș, se ceartă pe tema unei prezentări.
Așa că nu ai ce să faci decât să procrastinezi – însă ai putea munci inteligent dacă ai alege niște casti gaming White Shark, care să anuleze zgomotele din jur. Nu e smart home, dar e smart office. Iar un birou reglabil – de la care poți munci chiar și din picioare – e ce trebuie pentru postura ta. Și îl poți avea atât acasă, cât și la birou.
În concluzie, nu e necesar să optezi pentru un întreg kit de smart home dacă vrei o casă ceva mai inteligentă – iar casele smart vin cu zeci de avantaje, dar în capul listei stau, cu siguranță, confortul și siguranța. Coordonate în care merită să investești pentru casa ta.