Certitudinea cu privire la calitatea şi garanţia oferită de producător o obţii doar dacă achiziţionezi piese de schimb originale, evident în schimbul unui preţ pe măsură. Dacă nu eşti dispus să plăteşti acest preţ pentru un brand, intri într-o competiţie pentru obţinerea celui mai bun raport între cost şi calitate. Două dintre alternative sunt piesele noi aftermarket şi componentele din dezmembrări, fiecare cu avantajele şi dezavantajele lor. Am făcut un studiu de caz pentru una dintre maşinile preferate ale românilor: Skoda Octavia.
Ce sunt piesele aftermarket
Piesele aftermarket sunt produse de alte fabrici decât marca maşinii tale. Sunt noi şi se regăsesc atât în magazinele cu desfacere, cât şi în mediul online. Procesul de fabricaţie este mai puţin riguros decât în cazul pieselor originale, însă acest lucru se regăseşte în preţul mai mic. Piaţa reparaţiilor auto este într-o continuă dezvoltare, motiv pentru care şi tehnologiile folosite în fabricarea pieselor aftermarket sunt îmbunătăţite constant. Cu toate acestea, există numeroase produse made in China de calitate îndoielnică, fără nici un fel de garanţie. Aşadar, dacă alegi varianta aftermarket, caută un producător cu un minim de tradiţie şi încredere în piaţa auto europeană.
Ce poţi găsi în parcurile de dezmembrări
În general, în parcurile de dezmembrări ajung aşa-numitele epave, rezultate în urma despăgubirilor de daună totală suportate de companiile de asigurări. În acest caz trebuie să ignori total părţile avariate ale respectivelor maşini. În schimb, pentru fiecare dintre ele există zone neatinse de impact. Spre exemplu, o maşină lovită puternic din spate, cu afectarea elementelor de siguranţă cum sunt stâlpii sau pragurile poate primi verdict de daună totală. Ei bine, partea din faţă, a motorului, poate fi intactă, cu bară, faruri, capotă, elemente de mecanică şi ornamente. Atunci când cauţi la dezmembrări Skoda Octavia 2 poţi găsi piese originale, în stare foarte bună de funcţionare, la un preţ foarte avantajos.
Care se potriveşte mai bine?
Cele mai citite articole
Unul dintre cele mai importante criterii de achiziţie a pieselor auto, pe lângă preţul plătit, este potrivirea sau încadrarea în ansamblul maşinii tale. Când vine vorba de piese aftermarket, acesta este cel mai mare risc: poţi cumpăra componente chiar şi după seria VIN şi să ai surpriza că nu se potrivesc. În cazul pieselor din dezmembrări, potrivirea este aproape garantată. Sunt şanse infime să demontezi o piesă de pe o maşină din aceeaşi generaţie cu a ta şi să nu se potrivească. În plus, am amintit deja că există posibilitatea să găseşti chiar piese originale, cu toate avantajele lor.
Comparator de preţuri
Să zicem că ai de înlocuit capota de motor la Skoda ta Octavia 2. Varianta originală costă mai mult de 1.500 de lei, la care se adaugă manoperă, aşadar o excludem din start. Rămân alternativele aftermarket vs dezmembrări. Produsele noi aftermarket costă între 500 şi 700 de lei. Riscul unei nepotriviri este însă mare. O capotă faţă care nu se închide perfect va strica linia generală a maşinii şi îţi poate atinge alte elemente de caroserie, degradându-le. În schimb, la dezmembrări, cu un preţ între 300 şi 500 de lei găseşti capotă de motor originală. Ai garanţia calităţii şi a potrivirii, iar dacă ai norocul să găseşti şi culoarea maşinii tale, scuteşti cheltuielile de manoperă pentru vopsit.
Exemplul capotei este similar şi pentru alte piese sau componente. Pentru întreţinerea unei maşini din generaţia Skoda Octavia 2, ieşite din garanţia oferită de producător, alternativa la piesele originale este de multe ori parcul de dezmembrări. Avantajul este că nu trebuie să te afli neapărat în vecinătatea unui astfel de loc, ci poţi comanda online de oriunde ai fi.