Protezele dentare reprezintă lucrări protetice utilizate în cazul persoanelor care se confruntă cu pierderea dinților. Acestea sunt concepute pentru a înlocui dinții lipsă, a îmbunătăți aspectul estetic și a reda capacitatea de masticație. Există o varietate de proteze, iar luarea unei decizii referitoare la ce să alegi poate fi dificilă. Descoperă în acest articol care sunt principalele tipuri de proteze și ce opțiune este potrivită pentru tine.
Proteza dentară fixă totală
Această proteză este folosită la pacienții care au edentație completă, adică nu au niciun dinte. Sunt inserate în medie 6 implanturi dentare la nivelul maxilarul superior și 4 implanturi dentare la nivelul celui inferior, pentru a asigura stabilitate protezei. Pe suprafața implanturilor este aplicată proteza, care rămâne fixă.
Igienizarea protezei se realizează prin periajul dentar corect, folosirea aței dentare sau a dușului bucal și a apei de gură. Este potrivită pentru o persoană care dorește un grad crescut de confort, dar este important de menționat că prețul pentru proteza dentara fixă este mai crescut comparativ cu cea mobilă. Însă, poți mânca normal, nu este asociată cu tulburări de vorbire și are un aspect similar cu cel al dinților naturali.
Proteza dentară parțială
După cum îi spune și numele, acest tip de proteză este indicată persoanelor care prezintă doar unii dinți lipsă. Pentru susținere, proteza este prinsă de dinții învecinați prin structuri metalice. Acest tip de proteză este potrivită celor care au pierdut molarii, adică ultimii dinți de pe arcadă și în cazul cărora implanturile dentare nu sunt recomandate.
Protezele parțiale pot fi fixe sau mobile. În funcție de nevoile medicale ale fiecărui pacient, medicul recomandă varianta corespunzătoare.
Proteză fixă cu 4 implanturi
Cele mai citite articole
Acest tip de proteză mai este cunoscută și ca proteza dentară Fast & Fixed. Implanturile utilizate pentru realizarea acesteia sunt diferite față de cele clasice. În plus, sunt distribuite diferit: 6 pe arcada inferioară și 4 pe arcada superioară.
Este potrivită pentru persoanele care se confruntă cu pierderea osoasă. Este o soluție durabilă, iar principalul avantaj al acesteia este reprezentat de faptul că poți beneficia de o proteză provizorie chiar din primele 24 de ore de la debutul procedurii. Alege un dentist bun in Bucuresti și stabilește o programare pentru a obține un zâmbet plăcut într-o singură zi.
Proteza dentară mobilă
Proteza mobilă se fixează la nivelul gingiei prin intermediul unui adeziv sub formă de pastă, praf sau bandă. Este mai puțin confortabilă, persoanele care au o astfel de proteză confruntându-se cu unele provocări, precum:
- gustul neplăcut al unor tipuri de adezivi;
- mișcarea protezei după consumul alimentelor lichide, dure sau lipicioase;
- apariția unor leziuni la nivelul mucoasei bucale.
Un alt aspect caracteristic protezei mobile este reprezentat de faptul că necesită înlocuire la un interval de 5 ani. În lipsa dentiției, substanța osoasă de la nivelul arcadelor dentare se pierde, ceea ce face ca dimensiunea protezei să nu se mai potrivească. De asemenea, la intervale regulate, proteza poate necesita mici modificări.
Unul dintre remediile dinților lipsă este reprezentat de protezele dentare. Este esențial să consulți un medic stomatolog cu experiență și să iei o decizie informată în funcție de nevoile tale. Cu o abordare atentă, poți găsi proteza care să îți ofere senzația că ai dinți naturali și un zâmbet plăcut.
Sursa foto: Freepik