Uleiul de cocos reprezintă unul dintre cele mai des utilizate ingrediente naturiste, în rutinele de îngrijire a tenului sau a părului.
De-a lungul timpului, el a fost promovat ca fiind un element miraculos ce poate vindeca absolut orice problemă, de la acnee, la vergeturi și celulită. În realitate, uleiul cu o mireasmă delicioasă nu este chiar un remediu pentru orice, însă poate fi utilizat în nenumărate feluri pentru a obține o piele mai fină, un păr mai sănătos și un ten curat și luminos.
Dacă vrei și tu să testezi câteva tratamente naturiste pe bază de ulei de cocos, te invităm să încerci variantele de mai jos, pe care le poți prepara cu ușurință acasă!
1. Exfoliant cu ulei de cocos, cafea și vanilie
Exfolierea este un pas foarte important atunci când vrei să ai o piele fină, catifelată și suplă. Prin exfolierea mecanică blândă, celulele moarte sunt îndepărtate, regenerarea este încurajată, iar pielea primește un masaj revigorant.
Deși pe piață există nenumărate produse destinate exfolierii, îți poți prepara propriul scrub pentru corp, cu ingrediente 100% naturale. Nu trebuie decât să alegi un ulei de cocos pur, de calitate superioară, pentru a beneficia de toate proprietățile sale.
Cum să prepari exfoliantul cu ulei de cocos:
Amestecă într-un recipient zece linguri de ulei de cocos cu 5 linguri de cafea măcinată fin sau zaț de cafea, dacă vrei să reciclezi.
Adaugă și semințele de la o păstaie de vanilie, pentru o aromă subtilă și de-a dreptul delicioasă, care va rămâne pe pielea ta.
Dacă uleiul de cocos a fost păstrat la o temperatură joasă și este prea tare pentru a fi amestecat, topește-l la bain-marie, înainte de a adăuga celelalte două ingrediente.
Lasă scrubul să ajungă la temperatura camerei, apoi folosește-l la duș, masând ușor pielea, cu mișcări blânde și circulare.
Cafeaua este și ea bogată în antioxidanți ce te ajută să previi sau să diminuezi celulita, în timp ce uleiul de cocos îți va lăsa pielea extrem de moale și catifelată!
2. Demachiant eficient și blând
Dermatologii avertizează că uleiul de cocos este un ingredient comedogenic, ceea ce înseamnă că poate bloca porii, cauzând puncte negre, coșuri sau chiar acnee. Cu toate acestea, nu toate persoanele experimentează aceste lucruri, totul depinzând de fiecare tip de ten în parte.
Prin urmare, dacă ai tenul gras și predispus la acnee, ar fi indicat să nu folosești uleiul de cocos ca ingredient principal pentru hidratarea tenului.
Cele mai citite articole
Totuși, uleiul de cocos poate fi folosit în siguranță de oricine, pe post de demachiant natural, fără adaos de alcool, parfum, parabeni și alte elemente cu potențial alergenic.
Cum să folosești uleiul de cocos ca demachiant:
Păstrează uleiul de cocos pur într-un borcan curat, cu deschiderea suficient de largă și cu un capac ce se poate închide etanș.
Când vine momentul să te demachiezi, folosește o dischetă din bumbac pentru a ridica o cantitate mică de ulei, apoi masează tenul cu blândețe, pentru a îndepărta produsele cosmetice. Mai adaugă ulei treptat, până când reușești să înlături tot machiajul.
Nu freca tenul și nu aplica presiune, ci folosește mișcări circulare ușoare. Toate ingredientele din produsele cosmetice vor fi „sparte” de formula uleioasă și vor fi îndepărtate rapid.
La final, clătește fața și aplică gelul de curățare pe care îl folosești în mod normal.
3. Mască pentru păr cu ulei de cocos
Nu numai pielea poate beneficia de proprietățile uleiului de cocos, ci și podoaba capilară. Grăsimea și nutrienții din uleiul de cocos te pot ajuta să redai părului strălucirea, rezistența și aspectul moale și catifelat.
Cum să folosești uleiul de cocos ca mască pentru păr:
Dacă părul tău este lipsit de vlagă și are tendința de a se usca și de a se rupe, aplică ulei de cocos o dată pe săptămână.
Topește uleiul de cocos dacă acesta se află în stare solidă, folosind metoda bain-marie sau scufundând recipientul cu ulei într-o oală cu apă caldă.
Când faci duș, aplică uleiul de cocos lichid pe scalp, la rădăcini, masând pielea capului cu buricele degetelor. Nu freca și nu folosi unghiile!
Apoi, trece-ți degetele pe lungimea firului de păr, aplicând mai mult ulei de cocos pe vârfuri, zonă care se degradează foarte ușor.
Învelește-ți părul într-un prosop uscat și curat, lăsând masca să acționeze cel puțin o oră, de preferat peste noapte. Apoi, clătește părul și aplică șamponul preferat.
La final, podoaba ta capilară va fi mai hidratată, mai strălucitoare și cu un aspect mai sănătos.
Dacă te-am făcut curioasă, încearcă, pe rând, aceste tratamente naturiste pe bază de ulei de cocos. Vei observa în scurt timp efectele benefice și vei introduce minimum unul dintre remedii în rutina ta de îngrijire!