Vrei să-ți cumperi o mașina nouă? 3 lucruri la care să fii atent în 2022

Deși așteptată cu nerăbdare, achiziția unei mașini noi te poate pune în fața unei alegeri dificile prin prisma ofertelor extrem de variate. Mai mult de atât, dacă totuși reușiseși până acum că iei o decizie, contextul actual te poate face să îți schimbi planurile. Aceasta pentru că anul 2022 a adus o adâncire a crizei izbucnite odată cu pandemia. Efectele crizei sanitare au fost accentuate de conflictul din Ucraina care și-a pus o serioasă amprentă asupra prețurilor la combustibil, care au crescut, generând alte scumpiri în lanț.

La toate acestea, se adaugă și criza semiconductorilor care a lovit în plin industria auto și astfel există toate premisele ca planurile pe care ți le-ai făcut în privința noii tale mașini să fie date peste cap.

Totuși, nu e cazul să renunți la ideea de a-ți cumpăra o mașină, așa că îți oferim câteva indicii după care să te ghidezi.

Tipul de combustibil și consumul

Spunem mai devreme că în 2022 au crescut mult prețurile la combustibil, inclusiv cel al GPL-ului. În aceste condiții, o mașină electrică sau una hibrid ar fi o opțiune mai economică, însă prețul de achiziție este mai mare decât cel al mașinilor clasice, cu combustie internă.

Vehiculele din această gamă rămân în topul preferințelor, însă 2022 de pare că nu este anul mașinilor pe motorină. Prețul acestui combustibil a crescut mult, depășindu-l pe cel al benzinei, iar semnalele din piață dau de înțeles că această situație va fi una de durată. Prin urmare, achiziția unei mașini pe benzină ar fi mai avantajoasă, datorită costului mai mic al combustibilului.

Să nu uităm totuși că și benzina s-a scumpit mult, așa că trebuie să ții cont și de consumul medii al mașinii pe care o alegi.

Cele mai citite articole

La dealerul Ford Roadhill poți găsi mașini din toate gamele menționate, iar o discuție cu un consilier de vânzări de aici te va ajuta să faci  o alegere potrivită.

Perioada de livrare

Un alt detaliu amintit în introducerea acestui material este criza de semiconductori, care a început în 2020 și a ajuns la cote îngrijorătoare în 2022. Criza se resimte și în industria auto, multe fabrici de mașini fiind nevoite să își reducă sau chiar să își suspende producția, din cauzal lipsei acestor componente electronice.

Prin urmare, livrările de mașini noi suferă întârzieri care uneori se întind și pe durata unor luni de zile, fapt care evident că nu convine clienților. Așadar, e recomandată să alegi o mașină existentă deja în stocurile dealerilor, pentru că așa poți intra mai ușor în posesia ei.

Momentul achiziției

Chiar dacă pare paradoxal, perioada de criză care se pre că se va prelungi și în 2022 poate fi o bună oportunitate pentru achiziția unei mașini noi. Dealerii sunt dispuși să ofere mai multe discount-uri și facilități clienților, fiind și ei conștienți că o mașină nouă nu se numără printre prioritățile unei familii într-o astfel de perioadă. În consecință, trebuie să apeleze la oferte cât mai atractive pentru a-și atinge target-ul de vânzări, iar acest fapt este în beneficiul tău.

Cel mai potrivit moment pentru achiziția unei mașini noi este sfârșitul de trimestru, pentru că cei mai mulți dealeri au planurile de vânzări stabilite pe o perioadă de trei luni. Dacă se apropie finalul trimestrului, iar target-ul nu este îndeplinit, sunt șanse mari să prinzi o ofertă mai bună decât în alte perioade ale anului.

Nu în ultimul rând ține cont și de faptul că s-au scumpit mult și asigurările obligatorii, așa că e posibil ca o poliță RCA să te coste în 2022 mult mai mult decât erai obișnuit până acum. Același lucru este valabil și în cazul impozitului, iar ținând cont de aceste scumpiri, nu este recomandat să îți cumperi o mașină foarte puternică dacă nu ai neapărat nevoie de un astfel de model.

Cele mai citite articole

Share your love