Igiena orală reprezintă cea mai simplă modalitate de a reduce riscul de probleme gingivale sau dentare. Mai jos, sunt câteva secrete pentru a avea o igienă orală perfectă.
Spală-te pe dinți de două ori pe zi
Primul pas pentru a avea o igienă orală perfectă este să te speli pe dinți de minimum două ori pe zi, dimineața și seara. Este indicat să te speli timp de două minute, 30 de secunde pentru fiecare parte, două sus și două jos. Pentru a te asigura că au trecut două minute, poți folosi un timer.
Este foarte important să cureți corect dinții, fiind atent să eviți frecarea gingiilor. Aplică mișcări circulare și înclină periuța, pentru a curăța și pe interior.
Nu uita de limbă! Pe suprafața acesteia se acumulează bacterii care pot ajunge pe dinți și gingii. Perie ușor limba cu o periuță specială, de fiecare dată când te speli pe dinți.
Curăță spațiile interdentare
După spălarea dinților, este timpul să treci la spațiile interdentare. Pentru o igienă orală eficientă, acestea nu ar trebui ignorate.
Folosind un dus bucal Waterpik, te vei asigura că resturile de alimente vor fi eliminate. De asemenea, folosirea unui dus bucal previne formarea plăcii și ajută la eliminarea sa, dacă există.
Nu te spăla pe dinți imediat după masă
Este bine să eviți spălarea pe dinți, imediat după masă, cu atât mai mult dacă ai consumat alimente acide precum portocalele, grepfruturile, roșiile, fructele de pădure, sucurile acidulate etc. Astfel de alimente afectează smalțul dentar. Dacă te speli pe dinți imediat după masă, există riscul să îndepărtezi o porțiune din acesta. Drept urmare, dinții vor fi mai susceptibili la carii.
Cel mai bine este să aștepți 30-60 de minute după masă, pentru a te spăla pe dinți. Pentru o curățare rapidă și superficială imediat după masă, te poți clăti cu puțină apă. Bineînțeles că acest truc nu înseamnă că poți sări peste spălatul dinților.
Folosește o pastă de dinți cu fluor
Fluorul este una dintre cele mai importante componente ale unei paste de dinți. Acest element chimic ajută la prevenirea degradării dinților.
Contribuie la eliminarea bacteriilor și a altor germeni care pot afecta calitatea dinților și acționează ca o barieră de protecție pentru dinți.
Pentru a ajuta la eficiența pastei de dinți cu fluor, este indicat să nu te clătești cu apă după igiena dinților. Lasă pasta de dinți să acționeze. Prin clătire, se îndepărtează și fluorul cu rol protector pentru dinți.
Folosește apă de gură
Multă lume sare peste apa de gură sau crede că este un moft. Apa de gură are trei roluri pentru sănătatea orală: reduce aciditatea salivei, curăță zonele greu accesibile din gură și din apropierea gingiei și contribuie la remineralizarea dinților.
Dacă suferi de anumite afecțiuni dentare sau parodontale, vorbește cu stomatologul, pentru a-ți recomanda o apă de gură adaptată nevoilor tale.
Înlocuiește periodic periuța de dinți
În general, periuța de dinți ar trebui schimbată la fiecare trei luni. Mai mult, dacă perii se degradează mai devreme, este indicat să schimbi periuța. Altfel, riști o curățare incorectă a dinților sau chiar vătămarea gingiilor.
Mai mult, dacă ai avut o infecție bacteriană, este recomandat să schimbi periuța de dinți, pentru a preveni reintroducerea bacteriilor în gură.
Prin înlocuirea periodică a periuței, asiguri și menținerea sa curată. Pentru a păstra igiena periuței de dinți, clătește-o cu apă, apoi las-o la uscat.
Mergi la dentist de două ori pe an
Vizita periodică la stomatolog te ajută să previi problemele serioase ale dinților și/sau gingiilor. Mai mult, controalele regulate la dentist vor asigura o curățare profesionistă a dinților de două ori pe an și îndepărtarea acumulărilor de placă dentară.
Astfel, dinții și gingiile tale vor fi sănătoase, iar cariile sau alte probleme vor putea fi contracarate la timp.
Acordă atenție alimentației
Evită, pe cât posibil, alimentele dulci și cele acide. Zaharurile sunt transformate în acizi, în gură, și ajung să erodeze smalțul dentar. Pe termen lung, acest lucru contribuie la formarea cariilor. Evită sau limitează consumul de dulciuri, fructe acide, cafea și ceai.
În schimb, consumă alimente bogate în calciu, un mineral necesar pentru dinți puternici. Poți consuma fără probleme migdale, iaurt, brânză și legume verzi, pentru a avea dinți sănătoși.
Totodată, pentru a avea dinții puternici și sănătoși, aceștia trebuie să fie folosiți. Cu alte cuvinte, este indicat să consumi mai des fructe tari (mere, gutui etc.), legume precum ardeiul gras sau morcovii, dar și nuci, semințe și cereale integrale.
Hidratează-te
Un consum generos de apă ajută sănătatea, în general. Hidratarea ajută inclusiv dinții, deoarece menține un flux normal al salivei.
Mai apoi, saliva contribuie la eliminarea unor particule de pe dinți și la înmulțirea bacteriilor. Un alt beneficiu este că hidratarea optimă menține gura umedă.
Examinează periodic dinții, măselele și gingiile
Deși vizitele periodice la stomatolog reprezintă o măsură preventivă excelentă, problemele dentare pot apărea și între vizite.
Pentru a preveni anumite probleme care pot deveni grave, este indicat să faci o examinare a interiorului gurii cel puțin de 2-3 ori pe săptămână. Verifică dacă dinții ori gingiile și-au schimbat culoarea sau textura. Dacă observi anomalii, programează-te la stomatolog.
De igiena orală depinde sănătatea dinților. Pentru a te bucura de dinți sănătoși pentru cât mai mult timp, este indicat să te speli pe dinți de două ori pe zi, să cureți spațiile interdentare și să folosești apă de gură. În plus, fii atent la alimentație și mergi periodic la stomatolog!
Sursa foto: Shutterstock